Κεντροαριστερή στροφή ή αριστερό φλας; Αυτό είναι το δίληµµα που απασχολεί το σύνολο του στελεχικού δυναµικού του ΣΥΡΙΖΑ και πολύ περισσότερο τα ηγετικά κλιµάκια του κόµµατος, προεξάρχοντος του Αλέξη Τσίπρα. Η πραγµατικότητα είναι ότι, παρά την ήττα στις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε ένα αξιοσηµείωτο ποσοστό, το οποίο καθιστά τον κ. Τσίπρα κυρίαρχο στο κόµµα του, αλλά και κεντρικό παίκτη του πολιτικού συστήµατος, ιδίως στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Βεβαίως, η συζήτηση για την κατεύθυνση του κόµµατος έχει ανοίξει εδώ και πολύ καιρό, ιδίως µετά τη Συµφωνία των Πρεσπών, όταν το θέµα αυτό αποτέλεσε µια πρώτης τάξεως αφορµή για να αποχωρήσουν οι ΑΝ.ΕΛ. από την κυβέρνηση και να προκύψει συνεργασία µε πρόσωπα όπως ο Σπύρος ∆ανέλλης, ο Νίκος Μπίστης, η Μαρία Ρεπούση, ο Αντώνης Λιάκος, ο Σωτήρης Βαλντέν, ο ∆ηµήτρης Χατζησωκράτης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Παναγιώτης Παναγιώτου κ.ά.

Το µετεκλογικό τοπίο είναι προφανές πως διαµορφώνει νέα δεδοµένα, καθώς υπάρχει χρόνος για αποτίµηση του αποτελέσµατος, αναστοχασµό και επισηµοποίηση της νέας πορείας. Μιας νέας πορείας που, µε βάση τη λογική που διέπει τον ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να διέλθει µέσα από τη νοµιµοποίηση του συνεδρίου, το οποίο υπολογίζεται ότι θα πραγµατοποιηθεί το φθινόπωρο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σταδιακά διαµορφώνονται δυο κυρίαρχες γραµµές, αλλά και µια ενδιάµεση τάση, για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Η πλέον ισχυρή είναι αυτή που εκφράζεται από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα και έχει στον πυρήνα της την µετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ προς τη Σοσιαλδηµοκρατία. Ο κ. Τσίπρας δείχνει αποφασισµένος να προωθήσει τη στρατηγική αυτή, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις στελεχών του κόµµατος, πρώτιστα ιστορικών παραγόντων της Αριστεράς. Στις αναλύσεις που κυριαρχούν επικρατεί η προσέγγιση ότι η πλειονότητα των ψηφοφόρων του κόµµατος προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και έχει αναφορές στον Ανδρέα Παπανδρέου, και µάλιστα για άλλη µία φορά επέλεξαν και στις πρόσφατες κάλπες τον ΣΥΡΙΖΑ. Που σηµαίνει ότι είναι συνειδητοποιηµένοι ψηφοφόροι του κόµµατος και δεν αποτελεί ο ΣΥΡΙΖΑ µια ευκαιριακή επιλογή.

Τα ποιοτικά στοιχεία των ψηφοφόρων του κόµµατος σε συνδυασµό µε την κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του Κινήµατος Αλλαγής σπρώχνουν, σύµφωνα µε επιτελικά στελέχη του κόµµατος, τον ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο Αλέξης Τσίπρας έχει στο πλευρό του µια κρίσιµη µάζα στελεχών του κόµµατος, πολλά εκ των οποίων αναδείχτηκαν τα τελευταία χρόνια. Στην οµάδα που πιέζει για ακόµα πιο γενναία ανοίγµατα εντάσσονται ο Νίκος Παππάς, ο Αλέκος Φλαµπουράρης, ο Γιάννης ∆ραγασάκης, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Χρήστος Σπίρτζης, η Ολγα Γεροβασίλη, ο ∆ηµήτρης Παπαδηµούλης, ο Γιάννης Μπαλάφας, η Ρένα ∆ούρου, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Κώστας Πουλάκης, ο Πάνος Ρήγας, ο Σάκης Παπαδόπουλος κ.ά.

Επιστροφή 

Στον αντίποδα, υπάρχει µια κρίσιµη µάζα, µειοψηφική ωστόσο, που θεωρεί ότι σε πρώτη φάση αυτό που προέχει είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να διατηρήσει την αριστερή ψυχή του. «Να επιστρέψουµε στις ρίζες», λένε χαρακτηριστικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιµώντας ότι αυτός είναι ο µόνος τρόπος για να επανακτήσουν το χαµένο ηθικό πλεονέκτηµα από την τετραετή διακυβέρνηση της χώρας. Ο θεωρητικός της θέσης αυτής είναι, βεβαίως, ο πρώην υπουργός Οικονοµικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ στην ίδια λογική κινούνται και άλλα κορυφαία στελέχη, όπως ο Νίκος Βούτσης, ο Νίκος Φίλης, ο γραµµατέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, η Θεανώ Φωτίου, η Ράνια Σβίγκου, η Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος, ο Γιώργος Κυρίτσης, η Αννέτα Καββαδία κ.ά.

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει και µια ενδιάµεση τάση, η οποία αφενός είναι πολύ κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, αφετέρου είναι επιφυλακτική µε την αλλαγή πολιτικής οικογένειας και την προσέγγιση µε το ΠΑΣΟΚ. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται η Εφη Αχτσιόγλου, ο ∆ηµήτρης Βίτσας, ο ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Οι κρίσιµες αποφάσεις θα ληφθούν στο συνέδριο που θα πραγµατοποιηθεί τους επόµενους µήνες. Εως τότε, ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει να εντάξει µε πιο οργανικό τρόπο στο κόµµα τα στελέχη εκείνα που µετείχαν στην Προοδευτική Συµµαχία και στις «γέφυρες».

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 13/7/2019