Την ώρα που το Ελληνικό Δημόσιο πραγματοποιεί έξοδο στις αγορές -την πρώτη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη- σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί το θετικό momentum αλλά και να στείλει ένα μήνυμα σταθερότητας στους εταίρους, οι θεσμοί μοιάζουν έτοιμοι να αφήσουν ελεύθερη την κυβέρνηση να προχωρήσει στη μείωση των φόρων, αρκεί να επιτυγχάνονται τα πλεονάσματα.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) διαμήνυσε κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ότι υπάρχουν περιθώρια για αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική υπό την προϋπόθεση ότι θα «βγαίνουν τα νούμερα».

Αυτό με λίγα λόγια σημαίνει ότι η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει στις μειώσεις φόρων, αλλά σε περίπτωση που διαπιστωθεί απώλεια εσόδων και δημοσιονομικό κενό, θα πρέπει να ληφθούν ισοδύναμα μέτρα, καθώς για την ώρα οι πιστωτές δεν μοιάζουν διατεθειμένοι να διαπραγματευθούν μείωση των στόχων.

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2020 η κυβέρνηση θα θέσει στους εταίρους και δανειστές την ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα και σημείωσε ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2019 θα επιτευχθεί και ότι δεν υπάρξει δημοσιονομικό κενό, όπως υποστηρίζουν οι δανειστές.

Αναφερόμενος στις μειώσεις φόρων στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «τα φυσικά πρόσωπα θα έχουν μείωση φόρου από τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή που θα μειωθεί στο 9% για εισοδήματα ως 10.000 ευρώ από 22% που είναι σήμερα». «Αυτό θα συμπαρασύρει όλη την κλίμακα η οποία θα είναι σημαντικά χαμηλότερη από την σημερινή», είπε.

Με ενδιαφέρον αναμένεται το απόγευμα και η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κλάους Ρέγκλινγκ.

Όσον αφορά στην πρώτη έξοδο στις αγορές, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, προχωρά η έκδοση επταετούς ομολόγου.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ με την οποία επισημάνθηκε, ότι η Ελλάδα έχει προσλάβει τις Barclays, BofA Merrill Lynch, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale για να οργανώσουν την έκδοση.

Σήμερα η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 2,318% όταν ο τίτλος που είχε εκδοθεί στις 5 Μαρτίου με απόδοση 3,9%.