Την αποστολή και τέταρτου πλοίου στην Ανατολική Μεσόγειο για έρευνες υδρογονανθράκων προανήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε απάντηση των μέτρων που ανακοίνωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ για τις παράνομες δραστηριότητες της Αγκυρας στην ΑΟΖ της Κύπρου. Χαρακτήρισε τις αποφάσεις της ΕΕ «του ποδαριού» που ελήφθησαν με μία ανόητη αντίληψη περί αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Σχεδόν την ίδια ώρα, το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκάις ανακοίνωνε ότι το ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις» προγραμματίζεται να μεταφέρει τις εργασίες του εντός της κυπριακής ΑΟΖ για νέες έρευνες.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, το «Ορούτς Ρέις» βρίσκεται από τον Αύγουστο του 2017 για έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα και τη Θάλασσα του Μαρμαρά και τις επόμενες εβδομάδες θα σταλεί για να συνδράμει στις σεισμογραφικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης επιχειρούν σήμερα τρία τουρκικά σκάφη: τα πλωτά γεωτρύπανα «Φατίχ» και «Γιαβούζ» και το ερευνητικό «Μπαρμπαρός».

Από τα Σκόπια όπου πραγματοποιεέι επίσημη επίσκεψη, ο Μεβλούτ Τσαβύσογλου απαξιώσε πλήρως τα μέτρα της ΕΕ κατά της Τουρκίας λέγοντας πως «το να τα αποκαλούμε κυρώσεις σημαίνει ότι παίρνουμε πολύ σοβαρά αυτήν την υπόθεση και δεν υπάρχει λόγος».

«Άλλωστε είχαν ήδη κάνει περικοπές στην προενταξιακή οικονομική βοήθεια που θα δοθεί στην Τουρκία. Πρόκειται για απλά πράγματα, δεν είναι πράγματα που θα μας επηρεάσουν. Το να δίνει συμβουλές στην τράπεζα (σ.σ Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) είναι μια άλλη αντίφαση της ΕΕ. που συνήθως διαμαρτύρεται όταν υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις στις τράπεζες» είπε, επιχειρώντας να απαξιώσει πλήρως τις αποφάσεις τις ΕΕ: «Η ΕΕ μας έχει ανάγκη. Το ξέρουν και οι ίδιοι ότι είναι αδύνατη η εφαρμογή των αποφάσεων που έλαβαν. Στο Μεταναστευτικό θα έλθουν να συνομιλήσουν μαζί μας. Αναγκάστηκαν να λάβουν τέτοιες αποφάσεις χωρίς καμία αξία για να ικανοποιήσουν τους ελληνοκύπριους και την Ελλάδα σε μία ανόητη αντίληψη περί αλληλεγγύης. Αναγκάστηκαν να πάρουν -να με συγχωρέσετε- αποφάσεις του ποδαριού».

Θα αυξήσουμε τις δραστηριότητες μας στην Ανατολική Μεσόγειο, σημείωσε ο τούρκος υπουργός συνεχίζοντας στο ίδιο απαξιωτικό για την ΕΕ ύφος απαξιωτικό και συμπλήρωσε: «Έχουμε τρία πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο, θα στείλουμε και τέταρτο. Και ο ελληνοκυπριακός τομέας να μην παίρνει υποστήριξη από την ΕΕ. Ο συνομιλητής του είναι η “Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου”».

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου έγιναν παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ.