Στην ενίσχυση των διµερών σχέσεων και του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ προσβλέπουν Αµερικανοί αξιωµατούχοι µετά και την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι δύο πλευρές σκοπεύουν να συνεχίσουν προς την κατεύθυνση της εµβάθυνσης των συνοµιλιών σε όλους τους τοµείς κοινού ενδιαφέροντος, ενώ αύριο αναµένεται να βρεθεί στις ΗΠΑ και ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος ∆ένδιας, µε αφορµή υπουργική διάσκεψη, στην οποία θα έχει την ευκαιρία πρώτων επαφών µε τον οµόλογό του, Μ. Ποµπέο.

Το ενδιαφέρον της αµερικανικής πλευράς αναµένεται να στραφεί το προσεχές διάστηµα στο έργο του Ελληνικού, για το οποίο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον δύο αµερικανικές εταιρείες, αλλά και στο λιµάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο οι Αµερικανοί χαρακτηρίζουν κόµβο στρατηγικού ενδιαφέροντος και επενδύουν ιδιαίτερα τόσο σε επιχειρηµατικό επίπεδο όσο και στο πεδίο της στρατιωτικής συνεργασίας µε τις ελληνικές Αρχές. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Αµερικανός πρέσβης συνεχάρη τόσο τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και τη νέα υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραµέως, και τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, δείχνοντας το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για διµερή συνεργασία και σε αυτούς τους τοµείς.

Σε ό,τι αφορά τις διµερείς ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι ΗΠΑ τηρούν στάση αναµονής έως ότου ολοκληρωθεί η παράδοση του αντιπυραυλικού συστήµατος S-400 από τη Ρωσία στην Τουρκία, ενώ καταδικάζουν κάθε ενέργεια που αντίκειται στο διεθνές δίκαιο. Στο τέλος του µήνα, εξάλλου, έχει δροµολογηθεί και η αποχώρηση των Τούρκων πιλότων από το πρόγραµµα F-35 που υλοποιούν οι Ηνωµένες Πολιτείες και στο οποίο συµµετείχε και η γειτονική χώρα. Η στήριξη της αµερικανικής πλευράς σε Ελλάδα και Κύπρο παραµένει σταθερή, µε το Στέιτ Ντιπάρτµεντ να εκφράζει έντονη ανησυχία για την τουρκική παραβατικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ. Τον νέο Ελληνα πρωθυπουργό συνεχάρησαν τόσο ο Αµερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραµπ, όσο και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς. Στoν διάλογο µεταξύ Μητσοτάκη και Τραµπ συζητήθηκαν οι προτεραιότητες που αναµένεται να θέσει η νέα κυβέρνηση στην ενίσχυση της οικονοµίας µέσω της προσέλκυσης επενδύσεων αλλά και την καταπολέµηση της γραφειοκρατίας. Οι δύο άνδρες φαίνεται, µάλιστα, ότι βρήκαν κοινό πεδίο αναφοράς, καθώς ο Αµερικανός πρόεδρος τόνισε πως είχε τους ίδιους στόχους όταν ανέλαβε κι εκείνος, το 2016, τη διακυβέρνηση της χώρας του. Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ, συµφώνησαν ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να εµβαθύνουν τη συνεργασία τους.

Στο ίδιο µήκος κύµατος κινήθηκε και η συζήτηση µε τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, µε τους δύο άνδρες να επισηµαίνουν στην εικοσάλεπτη τηλεφωνική επικοινωνία τους πως οι σχέσεις µεταξύ των χωρών τους είναι, ούτως ή άλλως, σε εξαιρετικό επίπεδο και θα πρέπει να κινηθούν αµφότερες οι πλευρές προς αυτή την κατεύθυνση.

Τέλος, τον νέο Ελληνα πρωθυπουργό συνεχάρη µε ανακοίνωσή του και το Στέιτ Ντιπάρτµεντ, που σηµείωσε ότι η Ελλάδα είναι από τους στενότερους συµµάχους των ΗΠΑ και εξέφρασε την ανυποµονησία για «να συνεχίσουµε να συνεργαζόµαστε στενά µε τη νέα κυβέρνηση και τον εκλεγέντα πρωθυπουργό Μητσοτάκη». Στην ίδια ανακοίνωση, το Στέιτ Ντιπάρτµεντ επισήµανε πως «θα συνεχίσουµε να εµβαθύνουµε τη συνεργασία µας µε την Ελλάδα για ένα ευρύ φάσµα θεµάτων που αφορούν την κοινή µας παγκόσµια ατζέντα, καθώς κοιτάµε µπροστά, στον επόµενο Στρατηγικό ∆ιάλογο στην Αθήνα».

Bill Murad: «Το έργο μας για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων έχει ήδη αρχίσει»

Ο εκπρόσωπος Τύπου της αµερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, κ. Bill Murad, σηµειώνει στα «Π» ότι «το έργο µας για την εµβάθυνση των διµερών σχέσεων έχει ήδη αρχίσει. Ο πρόεδρος Τραµπ και ο αντιπρόεδρος Πενς έχουν ήδη µιλήσει µε τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη και εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ενισχύσουν περαιτέρω τις διµερείς µας σχέσεις. Ο πρέσβης, κ. Pyatt, έχει ήδη επικοινωνήσει µε πολλούς από τους νέους υπουργούς, και, όπως είπε την τελευταία φορά που ήταν στην Ουάσινγκτον, προετοιµάζοντας το έδαφος για τη συνεργασία µας µε τη νέα κυβέρνηση, και οι δύο πλευρές είναι δεσµευµένες για την επιτυχία της διµερούς µας σχέσης».

«Η προσπάθεια εµβάθυνσης της σχέσης ΗΠΑ - Ελλάδας ξεπερνά πολιτικά κόµµατα», σημειώνει ο ακόλουθος Τύπου της αμερικανικής πρεσβείας
Μάλιστα, ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι «προσβλέπουµε σε σηµαντικά ορόσηµα, όπως η υπουργική διάσκεψη για τη θρησκευτική ελευθερία την επόµενη εβδοµάδα υπό την προεδρία του υπουργού Pompeo, τη συνεχή συνεργασία µας στο πλαίσιο της τριµερούς συνεργασίας 3+1 και, φυσικά, τη συνέχιση του στρατηγικού διαλόγου εδώ στην Ελλάδα. Και µόλις είδαµε την αναγνώριση από την Ελλάδα του Juan Guaido ως προσωρινού προέδρου της Βενεζουέλας». «Θα ήθελα, επίσης, να επισηµάνω ότι οι διµερείς σχέσεις µας είναι επί του παρόντος τόσο καλές, καθώς είναι αποτέλεσµα πολλής δουλειάς µε την προηγούµενη ελληνική κυβέρνηση και έτσι οικοδοµούµε πάνω σε ένα µεγάλο θεµέλιο, που καταδεικνύει πως η προσπάθεια εµβάθυνσης της σχέσης ΗΠΑ - Ελλάδας ξεπερνά πολιτικά κόµµατα και έχουµε κάθε λόγο να πιστεύουµε ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να ενισχύουν τη σχέση τους στις επόµενες ηµέρες, µήνες και χρόνια», καταλήγει.

*Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» που κυκλοφόρησε το Σάββατο, 13 Ιουλίου 2019.