Αλλαγή του Ποινικού Κώδικα σε σηµεία όπως η πρόωρη αποφυλάκιση πολυισοβιτών και η χορήγηση αδειών σε δολοφόνους προαναγγέλλει, µε τη συνέντευξή του στα «Π», ο βουλευτής Καρδίτσας και νέος υπουργός ∆ικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.

Στην πρώτη του συνέντευξη σε εφηµερίδα µετά την υπουργοποίησή του, ο κ. Τσιάρας τονίζει ότι η κυβέρνηση της Ν.∆. θα κριθεί κυρίως στη µάχη της καθηµερινότητας.

Ποιος είναι ο στόχος σας ως υπουργός ∆ικαιοσύνης;

Στην τελετή παραλαβής του χαρτοφυλακίου µου, υπενθύµισα τη φράση του πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου, Στέφανου Ματθία, ο οποίος είχε υποστηρίξει πως «στην Ελλάδα η ∆ικαιοσύνη είναι και δεν είναι ανεξάρτητη, είναι και δεν είναι αποτελεσµατική, είναι και δεν είναι αξιόπιστη». ∆ικός µας στόχος στο υπουργείο ∆ικαιοσύνης είναι στο τέλος της θητείας µας οι πολίτες να µην έχουν καµία αµφιβολία. Στο τέλος αυτής της διαδροµής να µην υπάρχει καµία σκιά πάνω στη ∆ικαιοσύνη.

Ποιες αλλαγές θα φέρετε στον Ποινικό Κώδικα;

Ηδη από την περίοδο που η προηγούµενη κυβέρνηση επέλεξε να εισαγάγει τον νέο Ποινικό Κώδικα προς ψήφιση στη Βουλή είχαµε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για σειρά προβληµατικών άρθρων και είχαµε εγκαίρως προειδοποιήσει πως θα προκαλούσαν πολλά προβλήµατα. ∆υστυχώς, επιβεβαιωθήκαµε, καθώς µε τον νέο Π.Κ. είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να αποφυλακιστούν νωρίτερα πολυισοβίτες και να χορηγηθούν άδειες σε καταδικασµένους, αµετανόητους δολοφόνους. Επιπλέον, ήδη παρατηρούνται πολλές δυσλειτουργίες στα δικαστήρια της χώρας από την εφαρµογή του νέου Π.Κ., ενώ έχει ταυτόχρονα πληγεί η εικόνα της χώρας µας στο εξωτερικό. Αρκεί να σας θυµίσω ότι µόλις προχθές ο ΟΟΣΑ εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση σχετικά µε τις συνέπειες συγκεκριµένων άρθρων και στα ζητήµατα καταπολέµησης της διαφθοράς. Η Νέα ∆ηµοκρατία έδειξε κατά την προεκλογική περίοδο την κατεύθυνση των αλλαγών και των πρωτοβουλιών που προτίθεται να αναλάβει ως κυβέρνηση. Οι λεπτοµέρειες, όµως, και οι τελικές διατυπώσεις των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα που θα αναµορφωθούν θα ανακοινωθούν µετά την παροχή ψήφου εµπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Πώς απαντάτε στις επικρίσεις για τον σχηµατισµό µιας πολυάριθµης κυβέρνησης, µε πολλούς εξωκοινοβουλευτικούς;

Στην εισήγησή του στο πρώτο Υπουργικό Συµβούλιο, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατέστησε σαφές το στίγµα των επιλογών του. Πολιτικοί και τεχνοκράτες συνθέτουν µια δηµιουργική, λειτουργική οµάδα, που αναλαµβάνει να προωθήσει µε ταχύτητα και αποτελεσµατικότητα τις αναγκαίες τοµές σε όλους τους κυβερνητικούς τοµείς. Σε αυτήν τη µεγάλη προσπάθεια που αναλαµβάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κανείς δεν περισσεύει και όλοι είναι απαραίτητοι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε στις εκλογές, αλλά διατήρησε ένα υψηλό ποσοστό. Σας ανησυχεί η δυναµική της αντιπολίτευσης «στους δρόµους», όπως είπε ο Γιώργος Τσίπρας;

Ελπίζω πως ο πρώην πρωθυπουργός έχει διδαχθεί και έχει ωριµάσει από τα λάθη και τις αστοχίες των κυβερνητικών επιλογών του. Και ελπίζω, για το καλό της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωµατική αντιπολίτευση να επιδείξει τη σύνεση και την υπευθυνότητα που δεν κατάφερε να επιδείξει ως κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε την περασµένη Κυριακή την εντολή των πολιτών να υλοποιήσει µε τόλµη και αποφασιστικότητα το πρόγραµµα που ενέκριναν οι πολίτες.

Πού εκτιµάτε ότι θα κριθεί η νέα κυβέρνηση; Στο κοµµάτι της προσέλκυσης επενδύσεων; Στην ενίσχυση της ασφάλειας; Ποιο είναι το µεγάλο «στοίχηµα»;

Ολοι οι τοµείς της κυβερνητικής δράσης είναι κρίσιµοι. Οµως, οι κυβερνήσεις κρίνονται, τελικά, από τα αποτελέσµατα που φέρνουν στη µεγάλη µάχη της καθηµερινότητας. Κρίνονται από την ικανότητά τους να παράγουν άµεσο και ορατό έργο που βελτιώνει την καθηµερινή ζωή των πολιτών. Γνωρίζετε ότι τα τελευταία χρόνια οι πολίτες έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ και γι’ αυτό περιµένουν από εµάς ακόµα περισσότερα. Περιµένουν έναν πιο σύγχρονο και αποτελεσµατικό δηµόσιο τοµέα. Θέλουν ταχύτερη απονοµή της ∆ικαιοσύνης, που προασπίζει τις ελευθερίες και τα δικαιώµατά τους και επιτρέπει στην οικονοµία να κάνει τα επόµενά της βήµατα. Προσδοκούν καλύτερες και πιο ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας. Προσβλέπουν σε ένα διαφορετικό, πιο αποτελεσµατικό εκπαιδευτικό σύστηµα, που συνδέεται αρµονικά µε την αγορά εργασίας. Περιµένουν να νιώσουν ξανά ασφαλείς στα σπίτια τους και στις γειτονιές τους, τόσο στο κέντρο των Αθηνών όσο και στα αποµακρυσµένα χωριά της ελληνικής περιφέρειας. Αυτό είναι το κρισιµότερο στοίχηµα που αναλαµβάνουµε. Γι’ αυτό ο πρωθυπουργός, στο πρώτο Υπουργικό Συµβούλιο, έκανε λόγο για έναν διαρκή πόλεµο που πρέπει να διεξάγει η κυβέρνησή του από την πρώτη µέρα σε όλα τα µέτωπα.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 13/7/2019