Αν επιχειρούσε κάποιος να ξεχωρίσει τον πρώτο μεταξύ ίσων στον πυρήνα των στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη στα χρόνια της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της προετοιμασίας για τη μεγάλη μάχη της πρωθυπουργίας, δεν θα χρειαζόταν να ψάξει και πολύ. Βλέπετε, ήταν γνωστό στο σύνολο των παροικούντων τη «γαλάζια» Ιερουσαλήμ πως παρά το γεγονός ότι ο νέος ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου ήταν και είναι λάτρης των ισορροπιών, υπήρχε ένας άνθρωπος από τον οποίο περνούσε στην κυριολεξία κάθε λεπτομέρεια και κάθε πτυχή της κομματικής καθημερινότητας και, κυρίως, της δραστηριότητας του πρωθυπουργού. Από τις υψηλές επαφές και την υιοθέτηση της κεντρικής στρατηγικής μέχρι την εποπτεία της γενικότερης λειτουργίας του «μητσοτακικού» συστήματος, τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων και την οργάνωση της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο λόγος για τον ανιψιό του, Γρηγόρη Δημητριάδη, γιο της Κατερίνας Μητσοτάκη και του Σπύρου Δημητριάδη, ο οποίος ήταν τα μάτια και τ’ αυτιά του στην Πειραιώς. Πλέον, θα κληθεί να παίξει τον ίδιο ρόλο σε έναν διαφορετικό και σίγουρα πολύ πιο δύσκολο στίβο. Αυτόν της διακυβέρνησης της χώρας, στον οποίο ο ίδιος θα εμπλακεί ως διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, αναλαμβάνοντας τις... επικίνδυνες μυστικές αποστολές, αλλά και την παρακολούθηση της πορείας κάθε μεγαλεπήβολου κυβερνητικού project. Πρόκειται για μία θέση, η οποία στη διάρκεια της Μεταπολίτευσης συνδέθηκε με ονόματα που ταυτίστηκαν απόλυτα με τον εκάστοτε πρωθυπουργό, αποτελώντας τους αφανείς ήρωες του Μαξίμου στις ευχάριστες ή ακόμη και ιστορικές στιγμές, αλλά και την ασπίδα προστασίας για τους επικεφαλής των κυβερνήσεων στις μεγάλες ή τις μικρότερες κρίσεις. 

Ως εκ τούτου, η επιλογή του Γρηγόρη Δημητριάδη για τον συντονισμό του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος κάθε άλλο παρά έκπληξη αποτέλεσε στους κόλπους του νεοδημοκρατικού ρεπορτάζ. «Οι δυο τους είχαν εμφανή χημεία από πολύ μικρή ηλικία. Σε αυτό συνετέλεσε καθοριστικά το γεγονός ότι ο Κωνσταντίνος και η Μαρίκα Μητσοτάκη έδειχναν πάντα μια ιδιαίτερη αδυναμία στον Γρηγόρη», σημειώνουν άνθρωποι που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τη... γενεαλογία της μεγάλης πολιτικής οικογένειας, και προσθέτουν: «Η σχέση αυτή είχε αντίκτυπο και στη διάρκεια της συνεργασίας τους στην Πειραιώς. Είναι λογικό ο κάθε συνεργάτης ενός αρχηγού να λειτουργεί και για τον πολιτικό του προϊστάμενο, αλλά και για τον εαυτό του, επενδύοντας στην επιτυχία μιας ομάδας στην οποία είναι μέλος. Για τον Γρηγόρη η παράμετρος αυτή δεν υπήρχε. Η ατζέντα του είχε μόνο ένα όνομα... Αυτό του Κυριάκου. Εξάλλου, όλα αυτά τα χρόνια, που για πολλούς μόνο σίγουρο δεν ήταν ότι θα μπορούσε να ανατραπεί από τον οποιονδήποτε η κυριαρχία Τσίπρα, θα μπορούσε κάλλιστα να επιλέξει να συνεχίσει να εργάζεται ιδιωτικά, έχοντας αναμφίβολα περισσότερα οφέλη από κάθε πλευρά. Εκείνος όμως επέλεξε να πάει μέχρι τέλους με τον Μητσοτάκη, ανεξαρτήτως πού θα οδηγούσε αυτή η διαδρομή». 

Είναι χαρακτηριστικό ότι το βράδυ της μεγάλης νίκης την περασμένη Κυριακή, πέριξ του γραφείου του Γρηγόρη Δημητριάδη στην Πειραιώς συγκεντρώθηκαν όλοι οι στενοί φίλοι και οι κοντινοί άνθρωποι του νέου πρωθυπουργού για το παραδοσιακό κέρασμα με αυθεντική κρητική ρακή, αλλά και μια αγκαλιά συγκίνησης και δικαίωσης των προσπαθειών των 3,5 τελευταίων ετών.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Μεγάλη αδυναμία του 39χρονου δικηγόρου με σπουδές στο Queen Mary και στο City του Λονδίνου είναι, βεβαίως, η σύζυγός του, Θεανώ Σκούρτη (η οποία εργάζεται ως διευθύντρια Εσωτερικού Ελέγχου στον Ομιλο Ιασώ) και ο μικρός γιος του, Φίλιππος, για χάρη του οποίου φρόντιζε να ξεκλέψει λίγο χρόνο ακόμη και στο αποκορύφωμα της προεκλογικής περιόδου. Ξεχωριστή σχέση έχει αναπτύξει και με τα τρία παιδιά του Κυριάκου και της Μαρέβας Μητσοτάκη και ιδιαίτερα με τον Κωνσταντίνο, με τον οποίο, όπως λένε οι γνωρίζοντες, ταιριάζουν πολύ τα χνώτα τους, κυρίως λόγω της εξωστρέφειας και της κοινωνικότητας που χαρακτηρίζει αμφότερους. Εχει επίσης τρία αδέλφια, τον Κωστή, τη Μαρίκα και τον Αλέξανδρο.

(*) Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» το Σάββατο, 13 Ιουλίου 2019.