Στις 19:00 άνοιξε η «αυλαία» της Ολομέλειας, με τις προγραμματικές δηλώσεις από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. «Οι Έλληνες άνοιξαν παράθυρο σε μία νέα εποχή γιατί με την ψήφο τους δεν έκλεισαν απλά την πόρτα σε μία κυβέρνηση», σημείωσε ο πρωθυπουργός, στην πρώτη τοποθέτησή του στη Βουλή, και σημείωσε πως «εγώ και η κυβέρνησή μου θα ανταποκριθούμε σε αυτή την επιλογή. Δεν θα γυρίσουμε στις παλιές εποχές».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι ο στόχος του είναι να δικαιώσει όλους τους πολίτες που τους εξέλεξαν κυβέρνηση και παράλληλα να πείσουν όσους δεν ήταν στο πλευρό τους. «Η σημαία μας για την Ελλάδα του 21ου αιώνα θα είναι ο νέος πατριωτισμός. Θα κοιτάμε λιγότερο Δεξία ή Αριστερά και περισσότερο μπροστά. Οι Έλληνες θέλουν ρήξη με το παρελθόν και μία κυβέρνηση που θα αποδεικνύει στην πράξη κι όχι στα λόγια ότι μπορεί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει πολιτικό αλλά και τεχνοκρατικό χαρακτήρα ενώ, μέσα σε λίγες ημέρες, πραγματοποίησε ό,τι άλλοι δεν κατάφεραν σε ολόκληρους μήνες. Στάθηκε δε, στα αποτελέσματα που παράγει η νέα κυβέρνηση και σχολίασε πως «η νέα κυβέρνηση είναι ομαδική και διαφανής και οι επιδόσεις της θα ελέγχονται διαρκώς για να τους παρακολουθεί ο πολίτης».

Ως πρώτα θετικά δείγματα γραφής ανέφερε τη στάση του κρατικού μηχανισμού απέναντι στην θεομηνία της Χαλκιδικής και τον σεισμό στην Αττική, την ανταπόκριση των αγορών στην αλλαγή της κυβέρνησης αλλά και το αίσθημα της ασφάλειας που σταδιακά επιστρέφει στο κέντρο της Αθήνας. Τόνισε ακόμη, ότι ο κυβερνητικός λόγος θα είναι απλός και λιτός και θα επιδιώκει τη δράση έναντι της θεωρίας σημειώνοντας πως αυτή την πρόθεσή του δείχνει και η σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Το δικαίωμα της υπογραφής επιστρέφει στους γενικούς διευθυντές, τους άξιους δημόσιους υπαλλήλους και η κυβέρνηση, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, θα αντιμετωπίσει την κομματοκρατία. 


«Επιτυγχάνοντας τους στόχους του 2019 και του 2020 θα δρομολογήσουμε ένα πλάνο αλλαγών. Η λέξη κλειδί είναι η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα. Με ένα φιλόδοξο σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης. Ως Έλληνας πρωθυπουργός αρνούμαι να παραδεχτώ ότι δεν μπορούμε να βάλουμε εμείς οι ίδιοι σε τάξη τα του οίκου μας» τόνισε ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει πως η νέα κυβέρνηση θα διεκδικήσει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Αυτή η κίνηση, όπως είπε, θα φέρει ισχυρή ανάπτυξη και αλλαγή του παρανομαστή στο κλάσμα χρέος προς ΑΕΠ και θα πείσει τους πάντες ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. «Θα αποπληρώσουμε τα χρέη μας από το πλεόνασμα της ανάπτυξης και όχι από το υστέρημα της μεσαίας τάξης», είπε ο πρωθυπουργός.

Ως πρώτη προτεραιότητα ανέφερε τη μικρότερη φορολογία. Ο φόρος στις επιχειρήσεις μειώνεται στο 20% σε δύο φάσεις. Τον Σεπτέμβριο θα ψηφιστεί η μείωση από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 και για τα μερίσματα από το 10% στο 5%. Παράλληλα, αυξάνεται η φορολογική ευθύνη και διευρύνεται η φορολογική βάση. Εξάλλου, θα ανασταλεί ο ΦΠΑ στην Οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας σε αγορές ακινήτων και καθιερώνεται έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για την αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων. «Θα αθετήσω μία υπόσχεση. Είχα υποσχεθεί μείωση φόρων το 2020. Η μείωση θα ξεκινήσει το 2019. Πείτε το και κωλοτούμπα. Οι φορολογικές δηλώσεις για τον ΕΝΦΙΑ θα είναι μεσοσταθμικά 22% χαμηλότερα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σε μία κίνηση που φέρνει ένα χρόνο νωρίτερα την εφαρμογή μιας βασικής δέσμευσης της ΝΔ, αυτή της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, προχωρά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατά την εκφώνηση των προγραμματικών δηλώσεων, ο Πρωθυπουργός ανακοινώνει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά από φέτος τον Αύγουστο. Δηλαδή σε λίγες μέρες από σήμερα, με το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφισθεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Αυτό σημαίνει ότι αντί για το 2020, η μείωση στον ΕΝΦΙΑ, θα φανεί ήδη σε λίγες εβδομάδες στα εκκαθαριστικά 6,4 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων.

Συγκεκριμένα στα εκκαθαριστικά που θα σταλούν τον Αύγουστο:

-Για τις μικρές ιδιοκτησίες η μείωση θα είναι 30%

-Κατά 20% μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ σε όλη τη μεσαία τάξη της χώρας.

- Και για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία (με αξία άνω του 1 εκ) η μείωση θα είναι 10%.

Βελτίωση και στη ρύθμιση των 120 δόσεων

Με το ίδιο νομοσχέδιο βελτιώνεται και η ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές στο Δημόσιο. Βασικός στόχος είναι να μπουν στη ρύθμιση περισσότεροι και να παραμένουν σε αυτήν. Και αυτό θα γίνει με μικρότερη ελάχιστη μηνιαία δόση, ευνοϊκότερα κριτήρια υπαγωγής και κίνητρα παραμονής στη ρύθμιση. Συγκεκριμένα:

- Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ.

- Το επιτόκιο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώνεται από 5 σε 3%.

- Ανοίγει η ρύθμιση για όλες τις επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα με βασική οφειλή μέχρι 1 εκ. ευρώ.

- Αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση.

- Θεσπίζεται νέα πάγια ρύθμιση από 12 έως 24 δόσεις, για όσους έχουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των οφειλών τους στο δημόσιο,.

Οι δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για το 2020:

● Μειώνεται ο φόρος στις επιχειρήσεις στο 20% σε δύο φάσεις: τον Σεπτέμβριο θα ψηφισθεί η μείωση από το 28 στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 και για τα μερίσματα από 10% στο 5%.

● Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας σε αγορές και πωλήσεις. Καθιερώνεται έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.

● Ο πρώτος φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ πέφτει από το 22% στο 9%, ενώ μειώνεται και ο ανώτατος.

● Καταργούνται σταδιακά η Εισφορά Αλληλεγγύης και το Τέλος Επιτηδεύματος.

● Σταδιακά μειώνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές από 20% στο 15%, κι ο ΦΠΑ περιορίζεται από το 13% στο 11% και από το 24% στο 22%.

Θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, στον προϋπολογισμό για το 2020 δεν θα διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία ούτε θα αμφισβητηθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων της προηγούμενης κυβέρνησης. Επιτυγχάνοντας, ωστόσο, τους στόχους θα δοθεί η δυνατότητα η κυβέρνηση να διεκδικήσει μέσα στην επόμενη χρονιά την μείωση των πλεονασμάτων.

Ο δεσμεύσεις για την καθημερινότητα των πολιτών:

- Υγεία: Αμεσες 2.000 προσλήψεις στα νοσοκομεία κυρίως νοσηλευτών. Εφαρμόζεται αμέσως ο αντικαπνιστικός νόμος. Τα φάρμακα των βαρέως πασχόντων θα διανέμονται κατ’ οίκον ή από φαρμακείο της επιλογής τους. Άμεση καταβολή συντάξεων χηρείας.

- Παιδεία: συνδέεται με την οικονομία, για να μην παράγει άνεργους πτυχιούχους. Άμεση πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή. Εντός διετίας αντιμετωπίζεται οριστικά το ζήτημα των αναπληρωτών. Το άσυλο της ανομίας και της παραβατικότητας καταργείται άμεσα. Ξεκινά η πολιτική ενίσχυσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης, της χρήσης της τεχνολογίας και της ανάπτυξης πειραματικών σχολείων. Το πρώτο ιδρύεται στο Περιστέρι.

- Ασφάλεια: Επανεξετάζονται οι προβληματικές διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, ώστε να τροποποιηθούν άμεσα. Αποτρέπεται η αποφυλάκιση δολοφόνων ισοβιτών και τρομοκρατών. Ιδρύονται φυλακές Υψίστης Ασφαλείας τύπου Γ. Προσλαμβάνονται άμεσα 1.500 αστυνομικοί. Εντός εξαμήνου αντικαθίσταται ο εξοπλισμός και τα αλεξίσφαιρα γιλέκα του προσωπικού της ΕΛΑΣ. Και μέσα στο 2020 εξασφαλίζονται νέα περιπολικά και μηχανές. Η διαδικασία παροχής ασύλου ολοκληρώνεται με μεγάλη ταχύτητα, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δίνεται μεγάλη βαρύτητα στην Πολιτική Προστασία.

- Τέλος στη γραφειοκρατία: Κάθε γέννηση θα δηλώνεται μόνο μία φορά και κάθε παιδί θα εγγράφεται μόνο την πρώτη φορά στην εκπαίδευση. Καθιερώνεται νέα ψηφιακή ταυτότητα. Με αυτήν, κάθε πολίτης θα ενημερώνεται ηλεκτρονικά για την ασφαλιστική του κατάσταση και θα μαθαίνει ό,τι θέλει από το Δημόσιο, θα εισάγεται αν χρειαστεί στο νοσοκομείο. Οι υπεύθυνες δηλώσεις και οι υπογραφές, μετατρέπονται σε ηλεκτρονικές και η επικοινωνία με το Δημόσιο θα γίνεται μόνον μία φορά. Μετά, θα είναι χρέος των υπηρεσιών να ενημερώνονται εσωτερικά χωρίς να ενοχλούν τον πολίτη.

Οι δεσμεύσεις για ανάπτυξη, επενδύσεις, ιδιωτικοποιήσεις - η άμεση παρέμβαση στην ΔΕΗ:

- Η κυβέρνηση θα κάνει ότι χρειάζεται για να σώσει τη ΔΕΗ, χωρίς νέες επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές. Όπου απαιτείται θα ιδιωτικοποιηθούν δίκτυα και θα εντοπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου. Αφού εξυγιανθεί η επιχείρηση θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής.

- Πωλείται το 30% του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος και ιδιωτικοποιούνται τα Ελληνικά Πετρέλαια.

- Αξιοποιείται η περιουσία του Δημοσίου, ενώ για τις ιδιωτικές επενδύσεις, τα γραφειοκρατικά εμπόδια που τις καθηλώνουν θα σαρωθούν. Η επένδυση στο Ελληνικό θα ξεκινήσει άμεσα και θα γίνει το σύμβολο της νέας Ελλάδας.

Οι αλλαγές στο κράτος:

- Το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάζει τακτικά. Θα διαμορφώνει ένα επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο υλοποιούν τα αρμόδια υπουργεία.

- Το σχέδιο αυτό παρακολουθεί η Προεδρία της Κυβέρνησης, μέσω ενός του ηλεκτρονικού συστήματος ΜΑΖΙ, ώστε να καταπολεμώνται συναρμοδιότητες και καθυστερήσεις.

- Αντιμετωπίζεται η κακονομία και η πολυνομία με ένα ευρύ πλέγμα κανόνων καλής νομοθέτησης. Υλοποιείται άμεσα ένα γενναίο πρόγραμμα απλοποίησης και κωδικοποίησης της υφιστάμενης νομοθεσίας.

- Η νέα κυβέρνηση θα δώσει αρμοδιότητες στη Διοίκηση, καθιερώνοντας θέση Υπηρεσιακού Γενικού Γραμματέα σε κάθε υπουργείο. Θα επιλέγεται με διαδικασίες ΑΣΕΠ, και θα επιβλέπει τις δαπάνες και το προσωπικό του υπουργείου.

- Αποκομματικοποιείται το κράτος, επιστρέφοντας το δικαίωμα υπογραφής εκεί που ανήκει. Δηλαδή στους Γενικούς Διευθυντέ και τους άξιους δημοσίους υπαλλήλους.



Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, θα ακολουθήσουν στο βήμα οι πρώτοι έξι ομιλητές που θα οριστούν από τα κόμματα. Η διαδικασία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Δευτέρας με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Κατά τον Κανονισμό της Βουλής η πρώτη ημέρα περιορίζεται μόνο στην ομιλία του πρωθυπουργού, ωστόσο με την σύμφωνη γνώμη των κομμάτων ο κατάλογος των ομιλητών θα διευρυνθεί προκειμένου να δοθεί δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους βουλευτές να τοποθετηθούν.

Υπό αυτά τα δεδομένα, το Σάββατο μετά τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού θα υπάρξει, όπως όλα δείχνουν, παρέμβαση από τον Αλέξη Τσίπρα, γεγονός που θα πυροδοτήσει τον πρώτο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ πολιτικών αρχηγών. Η αντιπαράθεση αναμένεται να επικεντρωθεί στο ζήτημα της ΔΕΗ, στα οικονομικά της ΕΡΤ, την οικονομία και τις αλλαγές στην φορολογία, τα εργασιακά, τη Δικαιοσύνη και το πανεπιστημιακό άσυλο.

Λίγο πριν τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης και την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, για πρώτη φορά, ως πρωθυπουργού της χώρας έγινε και η ορκομωσία του Νίκου Δένδια ως βουλευτή. Ο κ. Δένδιας δεν είχε ορκιστεί βουλευτής καθώς, κατά τη διάρκεια της ορκομωσίας, απουσίαζε στο εξωτερικό για συνάντηση με τον αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, στις Ηνωμένες Πολιτείες. (δείτε εδώ).