Ένας από τους βασικούς στόχους του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως φαίνεται και μέσα από τον προγραμματισμό των κινήσεων και των πρωτοβουλιών του, είναι η αποκατάσταση των «σχέσεων» της Νέας Δημοκρατίας με τους δημοσίους υπαλλήλους. Καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας και συνολικά το στελεχιακό δυναμικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης διέδιδαν τα γνωστά fake news ότι «θα έρθει ο Μητσοτάκης και θα κάνει απολύσεις στο Δημόσιο».

Η συγκεκριμένη ρητορική -αν και από τη Νέα Δημοκρατία είχε διαψευσθεί πολλάκις-, όπως έδειξε και η «ακτινογραφία» της ψήφου των εκλογών της 7ης Ιουλίου, φαίνεται να έπεισε ή, τουλάχιστον, να φόβισε μια σημαντική μερίδα των ψηφοφόρων που εργάζονται στον δημόσιο τομέα. Ενδεικτική είναι η εικόνα των exit polls των πρόσφατων εθνικών εκλογών, όπου οι δημόσιοι υπάλληλοι επέλεξαν κατά 34,1% τον ΣΥΡΙΖΑ και κατά 32% τη Ν.Δ., ανατρέποντας το προηγούμενο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όπου η Νέα Δημοκρατία είχε συγκεντρώσει στη συγκεκριμένη ομάδα εργαζομένων 32%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 29,3%. Από τις πρώτες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι επιχειρείται η «διασκέδαση» των φόβων που δημιούργησε η προεκλογική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ και η αποκατάσταση της πραγματικότητας.

Στην κατεύθυνση αυτή την προηγούμενη εβδομάδα σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου δόθηκε εντολή από τον πρωθυπουργό να προχωρήσουν οι προγραμματισμένες από το ΑΣΕΠ προσλήψεις εντός του 2019 με προτεραιότητα τις θέσεις που αφορούν το υπουργείο Υγείας (πρόκειται για 2.450 θέσεις νοσηλευτών που θα καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν στα νοσοκομεία της χώρας, και ιδιαίτερα στην Αττική) και επιπλέον να δρομολογηθούν άμεσα -και να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους1.500 προσλήψεις αστυνομικών για την ενίσχυση της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και την ανασύσταση της ομάδας ΔΕΛΤΑ. Εκτός από την ενίσχυση του τομέα της δημόσιας Υγείας, αλλά και της Ελληνικής Αστυνομίας, ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στους εκπαιδευτικούς της δημόσιας Παιδείας λέγοντας πως «είναι σύμμαχοί μας στην προσπάθεια που θα καταβάλουμε για όσο το δυνατόν καλύτερη Παιδεία, για να μπορέσουν τα παιδιά μας να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός δύσκολου κόσμου που αλλάζει συνεχώς».

Καθόλου άσχετη με τη συγκεκριμένη στρατηγική, αποκατάστασης της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης με τους δημοσίους υπαλλήλους, δεν είναι η απόφαση του πρωθυπουργού για το ΣΔΟΕ και το ΣΕΠΕ. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, στο εξής θα ηγούνται του ΣΔΟΕ και των λοιπών ελεγκτικών υπηρεσιών μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι από την ιεραρχία της δημόσιας διοίκησης, οι οποίοι θα λειτουργούν με πλήρη ανεξαρτησία και αμεροληψία στην άσκηση των καθηκόντων τους, κίνηση η οποία έδειξε ότι η νέα κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη στους κρατικούς λειτουργούς για τη σωστή επιτέλεση των καθηκόντων τους