«Φυγή προς τα εμπρός» με μεταρρυθμίσεις, νομοθετικές πρωτοβουλίες και ένα πακέτο άμεσης και έμμεσης ενίσχυσης του εισοδήματος των νοικοκυριών και των εργαζομένων, που θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ.

Αυτή είναι η βούληση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το προσεχές διάστημα, την οποία, κατ’ αρχάς, θα παρουσιάσει ο ίδιος στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο προγραμματίζεται να συνεδριάσει την Τρίτη το πρωί. Δύο ημέρες αργότερα, την Πέμπτη, θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για μια σειρά από συσκέψεις ενόψει της παρουσίας του στη Διεθνή Εκθεση.

Έπειτα από μία εβδομάδα κυριαρχίας στην πολιτική επικαιρότητα του ζητήματος των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αλλάξει την ατζέντα με έμφαση σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και σε στοχευμένα μέτρα. Για τους νέους, ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική με τη μορφή άτοκων δανείων και επιδοτήσεων, καθώς και άλλων μέτρων που βρίσκονται σε φάση τελικής επεξεργασίας (όπως, εξάλλου, και συνολικά το πακέτο των ανακοινώσεων της 10ης Σεπτεμβρίου στο Βελλίδειο).

«Σειρά προτάσεων»

«Έχουμε δουλέψει σειρά προτάσεων, παρεμβάσεων και πολιτικών που στοχεύουν στη βελτίωση της προσβασιμότητας, ειδικότερα των νέων ανθρώπων, σε φθηνότερα ακίνητα», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος. Μία από αυτές, όπως έχουν αποκαλύψει τα «Π», είναι και ένα πρόγραμμα που θα «πατάει» πάνω στη λογική του «Εξοικονομώ» και θα επιδοτεί την ανακαίνιση παλιών σπιτιών, ώστε να γίνουν κατοικήσιμα και να αξιοποιηθούν ως πρώτη κατοικία.

Η ενίσχυση

Για τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, έκτακτη «επιταγή ακρίβειας», ανάλογη με εκείνη που είχε δοθεί το Πάσχα. Για τους χαμηλόμισθους, νέα -τρίτη κατά σειρά- αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στους πρώτους μήνες του 2023. Για τους χρήστες Ι.Χ., ένα τρίτο fuel pass - ίσως πιο περιορισμένο από τα δύο προηγούμενα, με δεδομένη και τη μείωση που έχει σημειώσει στα πρατήρια η τιμή της βενζίνης. Για όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, συνέχιση της γενναίας επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος, ώστε να εξουδετερώνεται, επί της ουσίας, σε πολύ μεγάλο βαθμό η αύξηση της τιμής. Για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης με τη νέα χρονιά. Ειδικά, δε, για τους συνταξιούχους, η πρώτη αύξηση στις συντάξεις τους, επίσης με τη νέα χρονιά, που, με βάση τις αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2022, μπορεί να ξεπεράσει και το 5%.

Συνολικά 45 ενέργειες

Στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων, που θα αποτελέσει και το κύριο αντικείμενο συζήτησης στο Υπουργικό Συμβούλιο, συνολικά 45 ενέργειες (μεταρρυθμίσεις, νομοσχέδια, πρωτοβουλίες) είναι καταγεγραμμένες στο ηλεκτρονικό «μπλοκάκι» του κ. Σκέρτσου, οι οποίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. Εκεί, εξάλλου, ολοκληρώνεται ουσιαστικά και ο ωφέλιμος χρόνος για τις αλλαγές που θέλει να περάσει η κυβέρνηση από τη Βουλή, καθώς μετά η χώρα θα εισέρχεται σταδιακά στην προεκλογική περίοδο.

Στο επίκεντρο είναι η επίλυση σημαντικών προβλημάτων, όπως οι καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης, με την ψηφιοποίηση μιας σειράς υπηρεσιών και διαδικασιών, οι εκκρεμείς συντάξεις, με την πλήρη εκκαθάριση όλων πλέον των ληξιπρόθεσμων, και το ξετύλιγμα στο «κουβάρι» των αρμοδιοτήτων μεταξύ δήμων, περιφερειών και αποκεντρωμένων διοικήσεων, με νομοθετική πρωτοβουλία, για τη λεγόμενη πολυεπίπεδη διακυβέρνηση.

Τα νομοσχέδια

H φθινοπωρινή «επίθεση», με νομοσχέδια και μεταρρυθμίσεις, περιλαμβάνει επίσης τα εξής:
  • Εθνική στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη, που θα ορίζει το πλαίσιο και την πολιτική για την ανάπτυξη και την εφαρμογή της στην Ελλάδα.
  • Νέες ρυθμίσεις για την προστασία του καταναλωτή, με ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας σχετικά με τις αντιπροσωπευτικές αγωγές για την προστασία των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών.
  • Προώθηση χρήσης ενέργειας από ΑΠΕ.
  • Αναθεώρηση του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου, ο οποίος αποτελεί το βασικό νομοθετικό εργαλείο που διέπει τις θαλάσσιες μεταφορές και ισχύει εδώ και περισσότερες από έξι δεκαετίες.
  • Επανίδρυση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, με νέα ονομασία και θέσπιση, με νόμο, ενιαίου ρυθμιστικού πλαισίου για την οργάνωση και λειτουργία του.
  • Κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου Εναέριας Ερευνας και Διάσωσης (ΕΣΕΕΔ) τριετούς διάρκειας, το οποίο αφορά τον μηχανισμό έρευνας και διάσωσης σε συμβάντα που λαμβάνουν χώρα στην ελληνική επικράτεια και αποτελούν αρμοδιότητα του Πυροσβεστικού Σώματος.
  • Νέος Σωφρονιστικός Κώδικας, με στόχο -μεταξύ άλλων- τον εκσυγχρονισμό των διατάξεων που προβλέπουν τις συνθήκες κράτησης και τα δικαιώματα των κρατουμένων, τον διαχωρισμό των σωφρονιστικών καταστημάτων ανάλογα με το είδος και τη βαρύτητα των αδικημάτων και τον εξορθολογισμό των διατάξεων που αφορούν τις προϋποθέσεις μεταγωγής σε ειδικά καταστήματα.
  • Ιδρυση Εθνικής Σχολής Δικαστικών Υπαλλήλων (ΕΣΔΥ), η οποία θα έχει ως αρμοδιότητα την πρόσληψη μέσω διαγωνισμού, την εκπαίδευση και τη διαρκή επιμόρφωση των δικαστικών υπαλλήλων.
*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 27 Αυγούστου 2022.