Τη δευτερολογία του πραγματοποίησε, ύστερα από τις προγραμματικές δηλώσεις της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια, τη ΔΕΗ και το Μάτι.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για μεγάλη τομή στα πανεπιστήμια που θα επιτρέψουν στους φοιτητές και τους καθηγητές και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα της βουλής να σταθούν αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια. Εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης είχε ξεκαθαρίσει ότι από τις πρώτες προτεραιότητες του θα είναι να καταργηθεί το άσυλο ανομίας στα πανεπιστήμια και να δοθούν τα πανεπιστήμια πίσω στις τοπικές κοινότητες. Στο ίδιο μήκος κύματος έχει τοποθετηθεί και η υπουργός Παιδείας Νίκης Κεραμέως.

Για τη ΔΕΗ, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να σώσουμε την επιχείρηση και τις θέσεις εργασίας και συμπλήρωσε ότι δεν θα προχωρήσουν σε αυξήσεις στα τιμολόγια. «Αν χρειαστεί να πουληθούν περιουσιακά στοιχεία για να σωθεί η εταιρεία, θα το κάνουμε. Γιατί αλλιώς θα καταρρεύσει, θα μείνουν άνεργοι οι εργαζόμενοι και θα φταίτε εσείς», σημείωσε. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ευθύνεται για τη δυσμενή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η επιχείρηση.

Μητσοτάκης: «Δεν θα επιτρέψουμε να καταρρεύσει η ΔΕΗ και να μείνουν στον δρόμο οι εργαζόμενοί της»
Μιλώντας για την ανάπτυξη, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι το νέο όριο μεταξύ συντήρησης και προόδου και συμπλήρωσε πως όσοι θέλουν να συντηρήσουν την ισχύ τους απέναντι στις νέες προσθήκες αποτελούν το παλιό. «Να γίνει η κυρίαρχη πολιτική έκφραση όσων ζητούν να κάνουμε τολμηρό άλμα στο μέλλον και να δώσουμε ουσία στον όρο προοδευτικός», είπε για το κόμμα του και σημείωσε πως «κινδυνεύουν όσοι μένουν σε ιδεολογικές αγκυλώσεις να μην τους ακούει κανένας. Εμείς δεν είμαστε μπροστά από την εποχή μας όταν μιλάμε για τεχνολογική αλλαγή και κλιματική κρίση - απλά κάποιοι άλλοι δεν το έχουν καταλάβει».

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τη Συμφωνία των Πρεσπών και σημείωσε πως θα απευθυνθεί προς τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα τους καλέσει να συνδράμουν και εκείνοι στην άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών της Συμφωνίας των Πρεσπών και σε κάθε περίπτωση θα τους θέσει προ των ευθυνών τους. Τόνισε δε, πως αν δεν θέλουν να βάλουν πλάτη γιατί θεωρούν ότι η Συμφωνία που υπέγραψαν είναι τόσο σπουδαία, η κυβέρνηση της ΝΔ, θα προχωρήσει μόνη της.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον έναν χρόνο που πέρασε από την εθνική τραγωδία στο Μάτι τονίζοντας πως θα ξεμπλοκάρουν 31 εκατ. ευρώ για τους εγκαυματίες και τους πυρόπληκτους τα οποία λιμνάζουν εδώ και 1 χρόνο στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής και συμπληρώνοντας ότι καθαρίζεται το οικόπεδο στο Νέο Βουτζά στο οποίο συγκεντρώθηκε και παραμένει από πέρυσι τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης.

«Θα ξεμπλοκάρουμε 31 εκατ. ευρώ για τους εγκαυματίες και τους πυρόπληκτους», τόνισε ο πρωθυπουργός

Ειδικότερα, με εντολή του κ. Μητσοτάκη, η εφαρμογή των μέτρων ανακούφισης με αξιοποίηση και των κονδυλίων του ειδικού λογαριασμού ξεκινά μέσα στον Αύγουστο και προβλέπει: 1. Οι συμπολίτες μας με βαριά εγκαύματα θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, σε θεραπεία, αλλά και σε κάθε άλλη ιατρική παροχή, 2. Οι πυρόπληκτοι στο Μάτι απαλλάσσονται για 5 χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ. Το μέτρο αφορά συνολικά 4.334 κατοίκους. Για το σκοπό αυτό θα διατεθούν 10 εκατ. ευρώ από τον λογαριασμό αρωγής, 3. Ποσό 20 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την αποκατάσταση και την ανάπλαση των περιοχών που επλήγησαν από την εθνική τραγωδία του περσινού Ιουλίου.

Σε ό,τι αφορά την άμεση υλοποίηση των κυβερνητικών παρεμβάσεων, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αμέσως μετά την αποψινή ψηφοφορία, περιέρχεται στην Κεντρική Διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης σε συνθήκες φυσικών καταστροφών. Αυτό, όπως ξεκαθάρισε, θα επιτρέψει με γρήγορες κινήσεις να αξιοποιηθούν τα χρήματα του Ειδικού Λογαριασμού. Με πρώτη τον άμεσο καθαρισμό του οικοπέδου στο οποίο έχει συγκεντρωθεί τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης. Παράλληλα, σημείωσε πως στην ίδια ΠΝΠ συγκροτείται φορέας, μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία. Σε αυτήν συμμετέχουν με εκπροσώπους τους: οι εθελοντές της τοπικής κοινωνίας, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Γενικό Λογιστήριο, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Τεχνικό Επιμελητήριο, τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, και η Γ. Γ. της Κυβέρνησης. Αποστολή του νέου φορέα είναι η κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για την αποκατάσταση του Ματιού, του Νέου Βουτζά και της Κινέττας. Η κυβέρνηση εμπιστεύεται την τοπική κοινωνία για το ζωντάνεμα του Ματιού και λέει «ναι» σε ένα διαφορετικό μοντέλο αποκεντρωμένης διαχείρισης. Τέλος, στο ίδιο πλαίσιο, θα ανατεθεί στο ΤΕΕ να χαράξει κατά προτεραιότητα ένα νέο, πρότυπο χωρικό σχέδιο για ολόκληρη την περιοχή ώστε να λυθούν προβλήματα δεκαετιών. Υπό κανονικές συνθήκες το έργο αυτό θα χρειαζόταν μία 5ετία και τώρα ο πρωθυπουργός έθεσε σφιχτό χρονοδιάγραμμα, ζητώντας να έχει γίνει μέσα σε ένα χρόνο, ώστε να έχει ολοκληρωθεί πριν τη δεύτερη μαύρη επέτειο της τραγωδίας στο Μάτι.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για τα τρία πρώτα νομοσχέδια που θα φέρει η νέα κυβέρνηση στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα φέρει νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, τις άμεσες φορολογικές μειώσεις που εξήγγειλε, δηλαδή τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη βελτίωση των 120 δόσεων αλλά και την ενίσχυση της κυβερνησιμότητας των δήμων, την κατάργηση του ασύλου βίας και ανομίας στα πανεπιστήμια. «Αυτά τα τρία νομοσχέδια θα έχουν ψηφιστεί μέχρι τις 10 Αυγούστου», σημείωσε.

Τέλος, μιλώντας για τη στρατηγική της διακυβέρνησής του, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η νέα κυβέρνηση δεν θα μετρηθεί με τους αντιπάλους της, αλλά με τα προβλήματα. Ο πρωθυπουργός έκλεισε σημειώνοντας πως η ΝΔ του 2019 δείχνει στους Έλληνες έναν πραγματικά καινούργιο δρόμο για την πρόοδο της χώρας.