Αντίστοιχης λογικής με τη σύνθεση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι οι επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου σε ό,τι αφορά τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων που ανακοινώθηκαν στα μέσα της εβδομάδας. Πρόκειται επί της ουσίας για ένα κράμα γνωστών κομματικών στελεχών που εκπροσωπούν το σύνολο των τάσεων, οι οποίες ευδοκιμούν διαχρονικά στο εσωτερικό της Ν.Δ., μιας σειράς τεχνοκρατών με ισχυρό στίγμα στον χώρο τους, αλλά και προσώπων με αναφορές στην ευρύτερη Κεντροαριστερά, τα οποία εξυπηρετούν τη στόχευση της «γαλάζιας» διεύρυνσης. Η ομάδα των «52» θα συντονίσει τις ενέργειες για την επίτευξη των στόχων των υπουργών και των υφυπουργών, ενώ χαρακτηριστικό της σημασίας που αποδίδεται στον ρόλο τους, αλλά και της δρομολόγησης του κεντρικού συντονισμού των κυβερνητικών πρωτοβουλιών από τους στενούς συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά επελέγησαν από το πρωθυπουργικό επιτελείο και όχι από τους πολιτικούς τους προϊσταμένους, όπως συνέβαινε εν πολλοίς στο παρελθόν.

Οι κομματικοί 

Στη λίστα των στελεχών που προέρχονται από τα «σπλάχνα» της κεντροδεξιάς παράταξης περίοπτη θέση κατέχει ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας, Πελοπίδας Καλλίρης, ο οποίος προέρχεται από τον κύκλο των στενών πολιτικών φίλων του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, επί παρουσίας του οποίου στο Πεντάγωνο ήταν διευθυντής των οικονομικών υπηρεσιών. Παράλληλα, είχε διατελέσει, μεταξύ άλλων, και αντιπεριφερειάρχης του Πέτρου Τατούλη στην Κορινθία και γενικός γραμματέας στο υπουργείο Υγείας. Ιδιαίτερα αναγνωρίσιμος στο στελεχιακό δυναμικό της Ν.Δ. είναι και ο επίσης προερχόμενος από το πολιτικό περιβάλλον του πρώην προέδρου της Βουλής, Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο οποίος πάντως διατηρεί για χρόνια δίαυλο επικοινωνίας και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, μια και την περίοδο που ο νυν ανώτατος άρχων του πολιτεύματος ήταν υπερυπουργός Εσωτερικών, ο ίδιος εκτελούσε χρέη γενικού γραμματέα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ηταν επίσης γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, αλλά και στο υπουργείο Ανάπτυξης στη διάρκεια της διακυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά. Προσωπικός φίλος του πρώην πρωθυπουργού είναι ο γενικός γραμματέας Εθνικής Αμυνας (δικηγόρος στο επάγγελμα), Αντώνης Οικονόμου, καθώς επί παρουσίας του Μεσσήνιου στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν γενικός γραμματέας Εξοπλισμών.

Από τον στενό «μητσοτακικό» πυρήνα προέρχεται ο νέος γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος ήταν δήμαρχος στον Βύρωνα, αλλά και η γενική γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα, η οποία στο παρελθόν είχε επαφές και με το περιβάλλον της Ντόρας Μπακογιάννη. Στο κάδρο των ακραιφνών «μητσοτακικών» τοποθετούνται ακόμη ο γενικός γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης Μιχάλης Σταυριανουδάκης, τέως δήμαρχος Δάφνης-Υμηττού, και ο πρώην δήμαρχος Μελισσίων και πλέον γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος. Πολύ κοντά στον βουλευτή Σερρών Κώστα Καραμανλή βρίσκεται ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, ο οποίος στην προηγούμενη «γαλάζια» κυβέρνηση κατείχε το νευραλγικό πόστο του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης.

Η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, δικηγόρος Σοφία Νικολάου, ήταν υποψήφια με τη Ν.Δ. στην Α’ Αθήνας και ένα από τα νέα πρόσωπα που ανέδειξε το σύστημα Μητσοτάκη στο πλαίσιο του Μητρώου Στελεχών. Από την ίδια δεξαμενή προέρχεται και ο ειδικός γραμματέας Πρώτης Υποδοχής των προσφύγων και των μεταναστών, γιατρός Μάνος Λογοθέτης.

Αναφορές στη ΔΑΠ και την ΟΝΝΕΔ είχε στη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος, ενώ από τις επάλξεις του «γαλάζιου» συνδικαλισμού έχουν δώσει στίγμα η γενική γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αναστασία Γκίκα και ο γενικός γραμματέας Ιθαγένειας, Αθανάσιος Μπαλέρμπας. Σε ό,τι αφορά τον γενικό γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργο Σταμάτη, στο παρελθόν υπήρξε γραμματέας Κοινωνικών Δικτύων και Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων της Ν.Δ. Τέλος, η γενική γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής, Χριστιάνα Καλογήρου, υπήρξε μέχρι πριν από μερικούς μήνες περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου με τη στήριξη της Ν.Δ. και νωρίτερα βουλευτής Λέσβου με το κυβερνών κόμμα.

Διεύρυνση 

Ξεχωριστές από ουσιαστικής αλλά και σημειολογικής πλευράς είναι, βεβαίως, οι περιπτώσεις των γενικών γραμματέων, οι καταβολές των οποίων είναι ΠΑΣΟΚικής ή γενικότερα κεντροαριστερής προέλευσης. Πρώτος και καλύτερος ο νέος γενικός γραμματέας Ενημέρωσης, Γιάννης Μαστρογεωργίου, ο οποίος από τον πυρήνα των πολιτικών φίλων της Αννας Διαμαντοπούλου (ήταν επικεφαλής του think tank ΔΙΚΤΥΟ της πρώην υπουργού) βρέθηκε στη θέση του αναπληρωτή εκπροσώπου της Ν.Δ. και του διευθυντή του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Από κοντά ο Θανάσης Κοντογεώργης, γενικός γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, ο οποίος πριν από την πολιτική έκανε πράξη την έννοια της διεύρυνσης και στην προσωπική του ζωή, αφού πριν από μερικά χρόνια παντρεύτηκε την κόρη του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. στα Τρίκαλα, Ηλία Βλαχογιάννη. Ο ίδιος είναι υιός του άλλοτε βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στην Αχαΐα Παναγιώτη Κοντογεώργη.

«Πράσινης» απόχρωσης είναι και το πολιτικό παρελθόν του γενικού γραμματέα Εμπορίου και Καταναλωτή, Γιώργου Σταμπουλίδη, όπως και της γενικής γραμματέως Εργασίας Αννας Στρατινάκη, η οποία επιστρέφει στο εν λόγω πόστο μετά την κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ.
Το ίδιο ισχύει και για τη Βιβή Χαραλαμπογιάννη, γενική γραμματέα Ανθρώπινου Δυναμικού και Δημόσιου Τομέα. Κεντροαριστερός είναι και ο Πάνος Αλεξανδρής, ο οποίος ανέλαβε γενικός γραμματέας Δικαιοσύνης και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Φυσικά, δεν θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στα παραπάνω ονόματα και εκείνο του προερχόμενου από το Ποτάμι γενικού γραμματέα Πολιτισμού και Αθλητισμού και πάλαι ποτέ θρύλου του ελληνικού πόλο, Γιώργου Μαυρωτά, τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε σε πείσμα όσων υπενθύμιζαν τη θετική του ψήφο στη Συμφωνία των Πρεσπών. Τους προαναφερθέντες, όμως, ξεπερνά το παράδειγμα του Φώτη Κουρμούση (ενδεικτικό των ηθών που ευαγγελίζεται να φέρει στην πολιτική ζωή ο εδώ και δύο σχεδόν εβδομάδες ένοικος του Μαξίμου), τα πεπραγμένα του οποίου του έδωσαν τη δυνατότητα να συνεχίσει στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους, έστω κι αν διορίστηκε σε αυτήν τη θέση από την κυβέρνηση Τσίπρα.

Τεχνοκράτες 

Στην κατηγορία των τεχνοκρατών, των επαγγελματιών, αλλά και των ακαδημαϊκών της ομάδας των γενικών γραμματέων συναντά κανείς ανθρώπους που έχουν αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στους τομείς που καλούνται να υπηρετήσουν κατόπιν της επιθυμίας του νέου πρωθυπουργού. Ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής και διδάκτωρ στη Συγκριτική Πολιτική Οικονομία, Χρήστος Τριαντόπουλος, αποτελεί εδώ και χρόνια στενό συνεργάτη του υπουργού Χ. Σταϊκούρα. Ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θάνος Πετραλιάς, έχει διδάξει επί σειρά ετών σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα, ενώ κατά τη διάρκεια της περιόδου 2012-2014 ήταν μέλος της ομάδας τεχνικών διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Η γενική γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, Αθηνά Καλύβα, διετέλεσε φορολογικός ακόλουθος στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπία στις Βρυξέλλες και από το 2013 εργάζεται ως οικονομική αναλύτρια στη γενική διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν. Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, είναι υποψήφιος διδάκτορας θεσμικών οικονομικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ενώ υπήρξε σύμβουλος του Κυρ. Μητσοτάκη σε ζητήματα οικονομικών της ανάπτυξης. Υποψήφια διδάκτωρ του ΕΜΠ και πρώην μέλος του Δ.Σ. του ΔΕΣΦΑ είναι η ειδική γραμματέας Διαρθρωτικών Ταμείων, Νίκη Δανδόλου, ενώ ο Νίκος Μαντζούφας, γενικός γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, έχει δραστηριοποιηθεί έντονα στο μέτωπο των Συμπράξεων Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς στο Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης με αντικείμενο Εφαρμοσμένα Μαθηματικά και Νέες Τεχνολογίες είναι ο γενικός γραμματέας Ερευνας και Τεχνολογίας, Θανάσης Κυριαζής, ο οποίος διετέλεσε γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ο πολυσυζητημένος πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντίνος Τσουβάλας, αναλαμβάνει γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης εν μέσω των ενστάσεων που διατυπώθηκαν για την επιλογή του με φόντο την επιχειρησιακή εμπλοκή του στο μέτωπο της φονικής λαίλαπας στο Μάτι. Σε ό,τι αφορά τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιώργο-Μάριο Καραγιάννη, είναι πολιτικός μηχανικός και έχει μεταπτυχιακά διπλώματα στη διαχείριση καταστροφών και στη διοίκηση επιχειρήσεων. Ο Κωνσταντίνος Αραβώσης, γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, είναι αναπληρωτής καθηγητής Σχεδιασμού Διαχείρισης και Αξιολόγησης Τεχνολογικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων στο ΕΜΠ, ενώ το γραφείο του στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα γειτνιάζει με αυτό του γενικού γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη, που είναι επίκουρος καθηγητής στη Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας, επίσης στο ΕΜΠ.

Η υπερκομματική γενική γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλεξάνδρα Σδούκου, κατέχει μόνιμη θέση στη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και ήταν ανελλιπώς σύμβουλος όλων των υπουργών Ενέργειας από το 2007 έως το 2015. Από τους πλέον έμπιστους συνεργάτες του Κυρ. Μητσοτάκη στην Πειραιώς στο κομμάτι των προτάσεων για τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο ήταν ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, Λεωνίδας Χριστόπουλος, ο οποίος έχει εργαστεί στα υπουργεία Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, και Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, ενώ ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων, Αντώνης Τζωρτζακάκης, έχει αναλάβει με επιτυχία θέσεις αυξημένης ευθύνης σε εταιρείες όπως η Siemens, η Vodafone, η Forthnet, η Tellas και η Hellas on Line.

Διεθνείς ακαδημαϊκές περγαμηνές στον χώρο του και ιδιαίτερα στη Γαλλία διαθέτει ο γενικός γραμματέας Μεταφορών Νίκος Σταθόπουλος, όπως και ο ομόλογός του της Αγροτικής Πολιτικής και των Κοινοτικών Πόρων, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, που μετά τις διδακτορικές του σπουδές εργάζεται στη Διεύθυνση Αγροτικών Υποθέσεων Στερεάς Ελλάδας. Στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής θα έχει κομβικό ρόλο ο υπηρεσιακός γραμματέας του ΥΠΕΞ, Θεμιστοκλής Δεμίρης, που έχει υπάρξει πρέσβης στη Βαγδάτη, αλλά και στη μόνιμη αντιπροσωπία της Ελλάδας στην Unesco. Ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Γρηγόρης Δημητριάδης, διατελούσε μέχρι πρότινος εκτελεστικός αντιπρόεδρος ολλανδικής εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για την αγροτική ανάπτυξη σε αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Γιάννης Χρυσουλάκης, είναι πολιτικός μηχανικός και έχει διατελέσει αντιπρόεδρος στον Παγκόσμιο Οργανισμό των Εθνικών Κέντρων Δημόσιας Διοίκησης. Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας, Κωστής Αλεξανδρής, είναι από το 2016 διπλωματικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο γενικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, Αποστόλης Δημητρουλόπουλος, έχει διδάξει μαθήματα εκπαιδευτικής πολιτικής στο ΕΚΠΑ, ενώ ο γενικός γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Γιώργος Βούτσινος, είναι επίτιμος σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και διδάκτωρ Εφαρμοσμένης Υδροβιολογίας. Ο Γιώργος Καλαντζής, γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων, δίδαξε στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Τμήμα Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά, στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΑΤΕΙ Πατρών και στη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής. Οσο για τη γενική γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παυλίνα Καρασιώτου, είναι στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, εργάζεται στη Μ. Βρετανία στο φημισμένο NHS και θα συνεργάζεται με τον ομόλογό του της Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτη Πρεζεράκο, που θήτευσε ως διοικητής της Β’ Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής. Στο υπουργείο Πολιτισμού, ο αντίστοιχος γενικός γραμματέας, Γεώργιος Διδασκάλου, υπήρξε, μεταξύ άλλων, γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, ενώ ο γενικός γραμματέας Ναυτιλίας, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, έχει εκτελέσει χρέη διδάσκοντος στη Σχολή Ευελπίδων και τη Δημόσια Διοίκηση του Παντείου. Στο υπουργείο Τουρισμού, ο γενικός γραμματέας Κώστας Λούλης είναι της γνωστής μεγάλης επιχειρηματικής οικογένειας των αλευρόμυλων.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 20/7/2019