Δεν απαιτείται ιδιαίτερη γνώση της οικονομικής επιστήμης για να κατανοήσει ο πολίτης τη σημασία ύπαρξης ενός φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος για να ενισχυθεί η ανάπτυξη μιας χώρας. Ούτε επίσης ότι η ανάπτυξη φέρνει νέες, περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

 Όποιος, άλλωστε, έχει επιχειρήσει να ιδρύσει μια εταιρεία και επομένως να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας έχει ιδία αντίληψη των δυσκολιών που αντιμετώπισε με τον σημερινό εχθρικό και θανάσιμο «εναγκαλισμό» της κρατικής γραφειοκρατίας. Και έτσι φθάσαμε στις 7 Ιουλίου 2019, τη χρονική στιγμή που η Ελλάδα κοίταξε τελικά μπροστά. Χωρίς να σπαταλήσουμε όμως χρόνο με το παρελθόν, ας παρακολουθήσουμε τα βήματα μιας κυβέρνησης που ξεκίνησε να δουλεύει σκληρά από την πρώτη μέρα για να αλλάξει την εικόνα της χώρας που μόνο φιλική προς την επιχειρηματικότητα δεν θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει κάποιος.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν περιμένει περίοδο χάριτος. Το είπε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, άλλωστε, ότι δεν θα ζητήσει περίοδο χάριτος, γιατί ξέρει ότι δεν αντέχει η χώρα. Τρέχει, λοιπόν, για να υλοποιήσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που θα μεταμορφώσει τη χώρα σε έναν φιλοεπενδυτικό και φιλοεπιχειρηματικό τόπο, εκτινάσσοντας την ανάπτυξη και δίνοντας έτσι δημοσιονομικό χώρο για ευημερία. Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων καλείται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα σελίδα που θέλουμε και μπορούμε όλοι μαζί να ανοίξουμε.

Στόχος όλων μας στο υπουργείο είναι να κάνουμε πράξη το πέρασμα από την ισχνή ανάπτυξη στη δυναμική ανάκαμψη, αντιστεκόμενοι στις ιδεοληψίες και στη γραφειοκρατία, που αποτελούν τροχοπέδη. Πρέπει πολύ σύντομα να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, ώστε να δώσουν με τη σειρά τους οξυγόνο στην αγορά.

Το κράτος οφείλει να είναι αρωγός και όχι χειραγωγός της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Επιθυμία μας είναι η διαμόρφωση μιας νέας επενδυτικής νοοτροπίας, όπου ο επενδυτής θα εμπιστεύεται τους μηχανισμούς της χώρας μας. Έχουμε εμπιστοσύνη στις δημιουργικές δυνάμεις της πατρίδας μας, στην υγιή επιχειρηματικότητα, στις δεξιότητες και την εργατικότητα των Ελλήνων.

Επιδιώκουμε τη μακροοικονομική σταθεροποίηση, που θα οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης μέσω καίριων θεσμικών παρεμβάσεων. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τις απαραίτητες τομές για να ανασάνει η αγορά και να δημιουργηθούν νέες και βιώσιμες θέσεις εργασίας. Δουλεύουμε μεθοδικά ώστε να συμβάλουμε στην ταχύτερη αδειοδότηση των επιχειρήσεων και την ισχυροποίηση των διαδικασιών ελέγχου που θα θωρακίζουν το δημόσιο συμφέρον.

Η φιλοσοφία της μεταρρύθμισης συμπυκνώνεται στη μετατόπιση από τον εκ των προτέρων έλεγχο και την αδειοδότηση, στον εκ των υστέρων έλεγχο, με βάση την εκτίμηση κινδύνου και την εισαγωγή και αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και διοικητικών εργαλείων. Στοχεύουμε στην ανάπτυξη του εμπορίου και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, θέτοντας ως βασική προτεραιότητά μας τον σεβασμό προς τον καταναλωτή και την προστασία των δικαιωμάτων του, καταστέλλοντας αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

 Παράλληλα, αναπτύσσουμε πλαίσιο και μηχανισμούς αντιμετώπισης της παραοικονομίας, η οποία στερεί δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους, διαμορφώνει συνθήκες γενικευμένης ανομίας και παραβιάζει τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού. Χρειαζόμαστε τολμηρές παρεμβάσεις ενίσχυσης της βιομηχανίας και της μεταποίησης του δευτερογενούς τομέα. Στηρίζουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να ενδυναμώσουμε την ανταγωνιστικότητά τους στο οικονομικό περιβάλλον και να δημιουργήσουμε περισσότερες νέες θέσεις εργασίας.

 Εργαζόμαστε με αποτελεσματικότητα, ταχύτητα και σεμνότητα για να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη πρόκληση της ισχυρής ανάπτυξης. Ανοίγουμε την Ελλάδα στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα, που πλέον μας εμπιστεύεται γιατί γνωρίζει ότι η κυβέρνηση εννοεί ό,τι λέει. Ξέρουμε ότι οι Ελληνίδες και οι Ελληνες δεν δίνουν περίοδο χάριτος, αναμένουν να τρέξουμε γρήγορα για να φέρουμε την ισχυρή ανάπτυξη και επομένως τα δημοσιονομικά αποτελέσματα που θα βελτιώσουν τη ζωή τους. Αναμένουν να τρέξουμε, ξεκινήσαμε και ήδη τρέχουμε.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο, 20/7/2019