Παράλληλα επισκέφθηκε το κλιμάκιο της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής Frontex που εδρεύει στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου και εκεί ενημερώθηκε για το έργο της.

«Σε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών αναταράξεων η προσωπική συμβολή του επιτρόπου στη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος, στη χρηματοδότηση του Λιμενικού Σώματος με μέσα και εξοπλισμό και στη δημιουργία της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής, υπήρξε πραγματικά καταλυτική και οφείλουμε και εκ μέρους του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αλλά και εκ μέρους της πατρίδας μας να τον ευχαριστήσουμε», τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

Τόνισε δε ότι αποτελεί «απόλυτη κυβερνητική προτεραιότητα η εκμετάλλευση και του τελευταίου ευρώ για χρηματοδότηση του Λιμενικού Σώματος σε μέσα και εξοπλισμό. Θέλω να είμαι κατηγορηματικός σε αυτό. Δεν θα χαθεί ούτε μια μέρα, ούτε ένα ευρώ. Το Λιμενικό Σώμα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων μας και στο μεταναστευτικό και γι' αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω και τις γυναίκες και τους άνδρες του Λιμενικού». Ο κ. Πλακιωτάκης αποκάλυψε μάλιστα πως το Λιμενικό σύντομα θα καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδοτικό πρόγραμμα ύψους 200 εκατ. ευρώ, χρήματα που θα καλύψουν τις επιπλέον ανάγκες για τη διασφάλιση των συνόρων της χώρας», τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά τις επαφές με τον υπουργό και την ηγεσία του Λιμενικού Σώματος, ανέφερε πως «δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι αυτό το υπουργείο. Έχω ξαναβρεθεί παλαιότερα, εδώ και πέντε χρόνια, όταν άρχισαν να εκδηλώνονται οι μεγάλες προσφυγικές ροές που έφταναν στις ελληνικές ακτές. Τον καιρό εκείνο τόσο η Ευρώπη, όσο και τα κράτη μέλη αιφνιδιάστηκαν. Δεν υπήρχε καν την περίοδο εκείνη μεταναστευτική πολιτική. Ξεκινήσαμε από το μηδέν πριν από πέντε χρόνια, αλλά σήμερα μπορούμε να πούμε πως είμαστε σε σαφώς καλύτερη κατάσταση, δεδομένου πως και οι ροές είναι καλύτερες και υπάρχει και μεταναστευτική πολιτική, μετά την υιοθέτηση της ευρωπαϊκής ατζέντας για τη μετανάστευση».

Ο κ. Αβραμόπουλος επισκέφτηκε και τα γραφεία της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής, ενός «ενισχυμένου σώματος» όπως συγκεκριμένα είπε και τόνισε: «Πρόκειται για μια πραγματική ευρωπαϊκή αστυνομία συνόρων μετά και την αποδοχή της πρότασης μου να αναβαθμιστεί η Frontex και να επιτελεί και στο μέλλον αυτόν τον σημαντικό ρόλο».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος στάθηκε στην επιδίωξη του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τη χρηματοδότηση του Λιμενικού από την ΕΕ, επισημαίνοντας ότι θα υπάρξει κοινή προώθηση όλων των αναγκαίων δράσεων ώστε να επιτευχθεί ο στόχος.

«Η δράση του υπουργείου και του Λιμενικού Σώματος αναβαθμίζει τη γεωπολιτική αξία της χώρας. Ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο που η ευρύτερη γειτονιά μας περιβάλλεται από ένα τόξο αστάθειας που εκτείνεται από την Ουκρανία μέχρι και την Τυνησία. Κεντρικός λοιπόν ο ρόλος της χώρας. Έτσι το θέλησαν οι καιροί», τόνισε με νόημα ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Τέλος, ο κ. Αβραμόπουλος σχολιάζοντας τα όσα έγιναν γνωστά τις τελευταίες μέρες αναφορικά με δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για το μεταναστευτικό, υπογράμμισε ότι είτε έχουν παρερμηνευθεί οι σχετικές δηλώσεις ή είναι ψευδείς ειδήσεις.

«Σήμερα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που είχα, διαπίστωσα την εξαιρετική συνεργασία που έχουν οι δύο ακτοφυλακές, η ελληνική και η τουρκική με απώτερο στόχο να σώζουν ζωές στο πλαίσιο της Δήλωσης Ευρώπης - Τουρκίας. Συνεπώς όπως είπα δεν συνέβη τίποτε. Συνεχίζεται η πλήρης εφαρμογή των όσων προβλέπει η Δήλωση Ευρώπης - Τουρκίας», κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Αβραμόπουλος.