Πράσινο φως πήρε από την Ολομέλεια της Βουλής το φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
Το σχέδιο νόμου υπερψηφίστηκε επί της αρχή, καθώς ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση έδωσαν τη θετική τους ψήφο και επί της αρχής και επί των άρθρων του νομοσχεδίου.
Από την πλευρά του, το ΚΚΕ δήλωσε «παρών» και επί της αρχής και επί των άρθρων ενώ το ΜέΡΑ25 ψήφισε μόνο τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις και «Όχι» στο σύνολο του νομοσχεδίου.

«Το φορολογικό νομοσχέδιο είναι η ταυτότητα της νέας κυβέρνησης»

«Έχουμε σχέδιο που φέρνει άμεσα χειροπιαστά αποτελέσματα» τόνισε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε πως «κανείς δεν εξαιρείται από την γενναία ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ».

«Το φορολογικό νομοσχέδιο αποτελεί την ταυτότητα της κυβέρνησής μας» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβασή στη Βουλή, λίγο πριν την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου που κατέθεσε η κυβέρνηση.

«Τέσσερα εκατομμύρια συμπολίτες μας θα δουν ελαφρύνσεις στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας τους μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες όταν θα έρθουν τα εκκαθαριστικά τους», πρόσθεσε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στη μείωση του ΕΝΦΙΑ.
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές προς την εφορία είναι η τελευταία και κάλεσε τους Έλληνες πολίτες να την αξιοποιήσουν «γιατί δεν θα υπάρξει άλλη».
«Η πολιτική μας υπερβαίνει τα γνώριμα κομματικά σύνορα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Οι καιροί απαιτούν ριζοσπαστική σκέψη και αποτελεσματικές πράξεις. Αυτά τα δύο στοιχεία που θα σηματοδοτούν το σύνολο της πολιτικής μας. Το παρόν νομοσχέδιο είναι τροχιοδεικτική βολή μίας νέας οικονομικής αντίληψης, με σκοπό την ανάπτυξη, και ιμάντα την μεσαία τάξη».
«Η χώρα κάνει τα πρώτα και σταθερά βήματα για να αφήσει οριστικά πίσω της την εμπειρία της κρίσης», είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης που αναφέρθηκε στην αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού αλλά και στην βελτίωση του οικονομικού κλίματος που κατεγράφη τον Ιούλιο στην Ελλάδα.

Τι περιλαμβάνει 

Το φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από την πλειοψηφία των βουλευτών του Κοινοβουλίου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη διεύρυνση και βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22% από το 2019 με την δέσμευση της ΝΔ για μείωση του φόρου των ακινήτων 30% μεσοσταθμικά να ισχύει στο ακέραιο, ενώ υπογράμμισε ότι από τη ρύθμιση επωφελούνται όλοι οι πολίτες και στη συντριπτική πλειοψηφία τους τα οικονομικά κατώτερα και τα μεσαία στρώματα.
Ως δεύτερη προτεραιότητα, έθεσε την διεύρυνση του θεσμικού πλαισίου ρύθμισης των 120 δόσεων και κατέστησε σαφές ότι «αυτή η εξαιρετικά ευνοϊκή ρύθμιση» είναι η τελευταία.

Προανήγγειλε ότι μετά την λήξη της, εισάγεται ένα σταθερό, οικονομικά εύλογο και δίκαιο σύστημα πάγιων ρυθμίσεων, που θα αποτρέπει την ανάγκη καταφυγής σε έκτακτες ρυθμίσεις και θα είναι γνωστό σε όλους, έτσι ώστε να οικοδομηθεί η σταθερότητα και το κράτος να ανακτήσει σταδιακά την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Σύμφωνα με την νέα ρύθμιση των φορολογικών οφειλών των πολιτών: η ελάχιστη μειωμένη καταβολή μειώνεται από τα 30 ευρώ στα 20 ευρώ και δίνεται έτσι η δυνατότητα αύξησης των δόσεων, ενθάρρυνσης της συνέπειας και ανακούφισης των οφειλετών.
Τα επιτόκια, τα οποία βαρύνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μειώνονται από το 5% στο 3%, έτσι ώστε να αμβλύνεται μεγάλη επιβάρυνση του οφειλέτη, αλλά και για λόγους ισότητας με τις οφειλές του Δημοσίου.

Ακόμη, διευρύνεται η ρύθμιση σε έως 120 δόσεις με την υπαγωγή σε αυτή όλων των νομικών προσώπων που έχουν βασική οφειλή μέχρι 1 εκ. ευρώ. Ο Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε επίσης την μείωση του επιτοκίου από το 5% στο 3% για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία θα προβλέπεται σε ρύθμιση που θα περιληφθεί στο διϋπουργικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί έως την Τετάρτη στη Βουλή.

«Αυτά τα δύο θετικά και δίκαια μέτρα είναι μόνο η αρχή. Η χώρα γυρίζει σελίδα», ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών, Απ. Βεσυρόπουλος και ανακοίνωσε την κατάθεση ενός νέου φορολογικού νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη μόνιμη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, τη διατήρηση του αφορολογήτου και επενδυτικά κίνητρα.