Μετά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, το κυβερνητικό επιτελείο ρίχνει το βάρος στο ν/σ που αφορά το επιτελικό κράτος και στο πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει και διατάξεις για την κυβερνησιμότητα των δήμων.

Το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος -που έχει ήδη κατατεθεί και εισήχθει στην αρμόδια επιτροπή για να συζητηθεί με την κανονική διαδικασία, επιδιώκεται να έχει ψηφιστεί έως τις 8 Αυγούστου.

Ανάλογη είναι η προθεσμία και για το διυπουργικό νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση, το πανεπιστημιακό άσυλο και την ψηφιακή σύνταξη. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί -πιθανότατα- την Παρασκευή στη Βουλή με στόχο να έχει ψηφιστεί έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Στο μέτωπο των ρυθμίσεων για την τοπική αυτοδιοίκηση στόχος σύμφωνα με την κυβέρνηση είναι να ξεπεραστούν τα εμπόδια, που έχουν δημιουργηθεί από την υιοθέτηση της απλής αναλογικής.

Προβλέπεται η θέσπιση δυνατότητας σύμπραξης δημοτικών παρατάξεων στις οποίες περιλαμβάνεται υποχρεωτικά η παράταξη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη, όπως και η εξασφάλιση πλειοψηφίας του δημάρχου και του περιφερειάρχη στην επιτροπή οικονομικών.

Σημειώνεται πως στόχος της κυβέρνησης είναι να ψηφιστούν δέκα νομοσχέδια μέχρι το τέλος τους έτους. Πρωτοβουλίες αναμένονται το επόμενο διάστημα από τα υπουργεία Ανάπτυξης, Παιδείας, Υγείας και Εργασίας και ήδη έχει δοθεί μία πρόγευση στις προγραμματικές δηλώσεις.