Τη θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας στο γραφείο πρωθυπουργού αναλαμβάνει ο Αντιναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος, κάτι που είχε γράψει από την περασμένη Δευτέρα το parapolitika.gr.
Στη θέση του διοικητής της ΕΥΠ ορίζεται ο Παναγιώτης Κοντολέων.

Η κυβέρνηση έχει ως βασική προτεραιότητα τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής ασφάλειας της χώρας, για αυτό και κρίθηκε ως επιτακτική ανάγκη να θεσμοθετηθεί η θέση Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, ο οποίος θα υποστηρίζει τον Πρωθυπουργό και θα συνιστά τον σύνδεσμό του με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Γι’ αυτό ακριβώς επελέγη γι’ αυτή την κρίσιμη θέση ένα στέλεχος με μεγάλη εμπειρία και αδιαμφισβήτητες ικανότητες, όπως ο Αντιναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος.

Ο κ. Διακόπουλος έχει υπηρετήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις από πολλές και διαφορετικές θέσεις. Μεταξύ άλλων, διετέλεσε Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΘΑ, Διοικητής Ναυτικής Εκπαίδευσης και Διοικητής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων. Έχει υπηρετήσει επίσης ως Ναυτικός Ακόλουθος στην Άγκυρα, ενώ την τελευταία διετία πριν την αποστρατεία του τον περασμένο Ιανουάριο ήταν Διοικητής της Σχολής Εθνικής Άμυνας. Έχει εκπαιδευτεί στην Ελλάδα και τη Γαλλία και διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο στη δημόσια διοίκηση από το πανεπιστήμιο του Harvard.