Μήνυμα σταθερότητας και ασφάλειας έστειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, δίνοντας απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα. Εστίασε, μιλώντας στον Θέμα 104,6 FM και τους δημοσιογράφους Μάκη Πολλάτο και Χρήστο Μπόκα, στις κινήσεις επιθετικότητας της Άγκυρας στην Κυπριακή ΑΟΖ, κάνοντας λόγο για «παραβιάση των κατοχικών δικαιωμάτων της Κύπρου».

Ο υπουργός υπογράμμισε και τη σημασία ενίσχυσης της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας - ΗΠΑ, ενώ δεν παρέλειψε να ξεκαθαρίσει για ακόμη μια φορά τη θέση του για τη Συμφωνία των Πρεσπών την οποία θεωρεί, όπως είπε, μια «κακή συμφωνία». Διευκρίνισε, ακόμη, ότι η στρατιωτική θητεία δεν παρατείνεται, δίνοντας έτσι τέλος στις διάφορες εικασίες που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας.

«Θα πρέπει να αποφεύογονται οι εμπρηστικές δηλώσεις από υψηλόβαθμους Τούρκους αξιωματούχουςκαι να υπάρχει σεβασμός στους κανόνες διεθνούς δικαίου, με στόχο το αμοιβαίο κέρδος», τόνισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μετά το μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων.

«Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια εάν οι Τούρκοι κάνουν έρευνες στο Καστελλόριζο», ξεκαθάρισε.

Για τις παραβιάσεις τουρκικών αεροσκαφών, επισήμανε ότι ισοδυναμούν με πράξεις κατεδάφισης εμπιστοσύνης.

Υπογράμμισε, πάντως, ότι ο διάλογος για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Τουρκία πρέπει να συνεχιστεί.

Σχολιάζοντας την πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε ότι οι Τούρκοι «αισθάνονται στριμωγμένοι και ανασφαλείς».

«Στρατιωτικά βρισκόμαστε στο ίδιο στρατόπεδο με την Τουρκία, όσο παράδοξο κι εάν ακούγεται αυτό. Η Ελλάδα έχει μόνο να προσφέρει. Να προσφέρει την εμπέδωση συναισθήματος σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας» συμπλήρωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Διευκρίνησε ότι δεν έχει λάβει πρόσκληση από τον Τούρκο ομόλογό του για συνάντηση, θα έχει όμως όπως είπε συνομιλίες στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, τον Οκτώβριο.

Όσον αφορά στις γεωτρήσεις που διενεργούνται από την Άγκυρα, δήλωσε ότι προτεραιότητα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι η ετοιμότητα των ελληνικών δυνάμεων.

Στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τοποθέτησε την οικοδόμηση ενός ισχυρού Πολεμικού Ναυτικού στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, ενώ αναφέρθηκε και στην αναβάθμιση των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων. Σε εκείνο το σημείο, μίλησε και για ελλείψεις στο εύρος των όπλων.

«Ο ναύσταθμος είναι η φωλιά του Πολεμικού Ναυτικού. Πρέπει να συνεχιστούν οι εργασίες αναβάθμισης φρεγατών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ο οποίος έκανε γνωστό ότι διατηρεί καθημερινές επαφές με του υπουργείο Ανάπτυξης του Άδωνι Γεωργιάδη για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας πρέπει να είναι πάντα σε ετοιμότητα και αυτο είναι προτεραιότητα» συμπλήρωσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων της Κύπρου από την Τουρκία»

Στο μέτωπο του ελληνοκυπριακού, μίλησε για «συναντίληψη Ελλάδας και Κύπρο», αναφέρθηκε στη συνάντησε που είχε πριν από μια εβδομάδα με τον Κύπριο ομόλογό του, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα είναι «ταυτισμένη με τις επιδιώξεις της Κύπρου. Η χώρα μας λειτουργεί

ως αμυντική ομπρέλα και στα υπόψη της έχει την Κύπρο».

Δεν παρέλειψε, δε, να αναφερθεί στις «παράνομες τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ που συνιστούν από μέρους της Τουρκίας κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων της Κύπρου και κατ' επέκταση και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Πλήγμα για την Τουρκία το πάγωμα των F - 35»

Σχολιάζοντας το πάγωμα του προγράμματος πώλησης των μαχητικών F - 35 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, τόνισε ότι συνιστά πλήγμα για την Τουρκία και θετική εξέλιξη για την Ελλάδα.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ο υπουργός Άμυνας ότι η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται, «στην παρούσα τουλάχιστον συγκυρία», για τα F - 35. Προτεραιότητα είναι, όπως δήλωσε, «η αναβάθμιση των F - 16 και των μαχητικών μιράζ».