Τα «χαρτιά» του στα «Π» και στον Γιώργο Αυτιά ανοίγει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Βρούτσης, αποκαλύπτοντας τι προτίθεται να πράξει για µία σειρά από κεντρικά ζητήµατα του κυβερνητικού χαρτοφυλακίου του.

Στην ερώτηση που θα διαμορφωθεί το νέο πλαφόν συντάξεων, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων τονίζει ότι «Η αρµόδια επιστηµονική επιτροπή, που έχει επιφορτιστεί µε τη σύνταξη νοµοθετικής πρωτοβουλίας για την επιβολή πλαφόν στις πολύ υψηλές συντάξεις, προσανατολίζεται σε λύσεις, διαφορετικής προσέγγισης η καθεµία:

«Η πρώτη», όπως αναφέρει «αφορά την επιβολή πλαφόν στις ασφαλιστικές εισφορές στο όριο κάποιου συνταξιοδοτικού εισοδήµατος και µόνο για τα χρόνια (2002-2016) που άφηνε νοµοθετικό κενό ο Νόµος Κατρούγκαλου.

Η δεύτερη προσέγγιση που επεξεργαζόµαστε έχει να κάνει µε την επιβολή ενός οριζόντιου πλαφόν σε όλες τις συντάξιµες αποδοχές, το ύψος του οποίου θα είναι σε συνάρτηση µίας επιστηµονικά τεκµηριωµένης εισοδηµατικής σταθεράς. Ισως, όµως, η αρµόδια επιτροπή µαζί µε τις υπηρεσίες υποδείξει και άλλες εναλλακτικές λύσεις, την εισήγηση των οποίων θα περιµένουµε». 

Ερωτώμενος πως θα κινηθεί σχετικά με την νοµική αντιµετώπιση του θέµατος των υψηλών συντάξεων, ο κ. Βρούτσης επισημαίνει πως «θα πρέπει να αντιµετωπίσουµε το θέµα των υψηλών συντάξεων και ηθικά και νοµικά».

«Ηθικά, θέλω να πιστεύω ότι έπραξα ορθά που έδωσα εντολή στις υπηρεσίες µου να σταµατήσουν κάθε διαδικασία έκδοσης και απονοµής τέτοιων συντάξεων, επειδή ο νοµοθέτης αδιαφόρησε για κάτι που είχαν προβλέψει όλοι οι προηγούµενοι. Από την άλλη, όµως, ως υπουργός Εργασίας θα πρέπει να υπερασπιστώ τον χαρακτήρα της ανταποδοτικότητας που διαπνέει το ασφαλιστικό σύστηµά µας. ∆ηλαδή, ότι οι πραγµατικές εισφορές που δόθηκαν κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου του καθενός θα πρέπει να υπολογίζονται στο τελικό συντάξιµο ποσό και να πληρώνονται», τονίζει χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιάννη Βρούτση στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΆ που κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης της χώρας