Το 2019 μπορούμε να δούμε την πρώτη μπουλντόζα στο Ελληνικό», τονίζει στα «Π» ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης. Τρίτη φορά υπουργός (Ναυτιλίας στην κυβέρνηση Παπαδήμου και Υγείας στην κυβέρνηση Σαμαρά), ο κ. Γεωργιάδης έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της προσέλκυσης επενδύσεων και της διευκόλυνσης του επιχειρείν στη χώρα μας. Στη συνέντευξή του στα «Π» προαναγγέλλει νομοσχέδιο που θα περιορίζει τη γραφειοκρατία για τους επιχειρηματίες, ενώ βάζει ως στόχο την επανεκκίνηση της βιομηχανίας στην Ελλάδα. Υπογραμμίζει επίσης ότι θα πρέπει για τα τραπεζικά στελέχη να υπάρχει «ποινική προστασία από κακόβουλες μηνύσεις», ενώ για ένα από τα ζητήματα που απασχόλησαν έντονα την κοινή γνώμη τις τελευταίες ημέρες, την αποφυλάκιση του Επαμεινώνδα Κορκονέα, απαντά ότι ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ και οι αλλαγές που έφερε στον Ποινικό Κώδικα.

 

Πώς κρίνετε την κατάσταση που παραλάβατε στο υπουργείο Ανάπτυξης;

 Δεν μου αρέσει να μηδενίζω το έργο των προκατόχων μου. Σέβομαι τον κύριο Δραγασάκη. Προφανώς είναι ιδεολογικός μου αντίπαλος, αλλά πιστεύω -και αυτό βλέπω- ότι προσπάθησε από τη δική του ιδεολογική σκοπιά να κάνει τη δουλειά του. Το ίδιο πιστεύω και για τον κύριο Πιτσιόρλα, με τον οποίο ενδεχομένως να έχω μεγαλύτερη ταύτιση απόψεων. Σε κάθε περίπτωση, η ανάπτυξη στη χώρα έχει κολλήσει και αυτό είναι το νούµερο ένα εθνικό στοίχηµα για εµάς. ∆εν χρεώνω τους χαµηλούς ρυθµούς ανάπτυξης στο υπουργείο Ανάπτυξης, γιατί προφανώς αυτή η πολιτική είναι γενικότερη κυβερνητική πολιτική και αναµφίβολα δεν θα µπορούσε µόνη της η προηγούµενη ηγεσία να τη λύσει. Εµείς έχουµε ένα υπερόπλο: λέγεται Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος µας συντονίζει όλους στον ίδιο σκοπό.

  

Μπορείτε να δεσµευθείτε ότι οι εργασίες στο Ελληνικό θα ξεκινήσουν εντός του 2019; Τι άλλο µπορείτε να πράξετε προς αυτήν την κατεύθυνση, πέρα από τις υπουργικές αποφάσεις;

 Πιστεύω ακράδαντα ότι αν κάνουµε όλοι µας τη δουλειά που µας αναλογεί, ναι, το 2019 είναι ένας εφικτός στόχος για να δούµε την πρώτη µπουλντόζα στο Ελληνικό. Σε κάθε περίπτωση, θα παρακολουθούµε την εξέλιξη του έργου και θα είµαστε όσο πιο γρήγοροι γίνεται.

  

Πέρα από το Ελληνικό, υπάρχουν άλλες µεγάλες επενδύσεις στα σκαριά το προσεχές διάστηµα και ποιες;

 Επενδύσεις και κυβερνητικά σχέδια υπάρχουν, τα οποία για διάφορους λόγους κολλούσαν. Μία από τις πρώτες δουλειές που κάνουµε τώρα είναι να βρούµε µία προς µία όλες τις µεγάλες επενδύσεις, είτε στρατηγικές είτε λιγότερο µεγάλες, και να δούµε πού έχει κολλήσει η καθεµία από αυτές. Εχω καθηµερινά πολλές επαφές. Προχωρούµε µε τις υπηρεσίες. Εκδίδουµε τις άδειες. Πιέζουµε τα συναρµόδια υπουργεία, ώστε όλα όσα υπάρχουν ως ιδέες να γίνουν πράξη. Το πρόβληµα πάντα στην Ελλάδα είναι τελικά το αποτέλεσµα. Συζητάµε πολύ, εξαγγέλλουµε πολλά, αλλά στο τέλος γίνονται λίγα. Εµείς θέλουµε να εξαγγέλλουµε λίγα και να γίνονται πολλά.

  

Η γειτονική Τουρκία, παρά τα προβλήµατα που αντιµετωπίζει η οικονοµία της, ετοιµάζεται να υποδεχθεί µια τεράστια επένδυση από τη γερµανική Volkswagen, µε νέο εργοστάσιο στη Σµύρνη. Η Ελλάδα τι είδους άµεσες ξένες επενδύσεις µπορεί να προσελκύσει;

 Η σύγκριση των οικονοµικών δυνατοτήτων Ελλάδας - Τουρκίας δεν είναι τόσο πολύ εφικτή. Πρώτα απ’ όλα, γιατί είναι µια πολύ διαφορετική αγορά. Η Τουρκία έχει πίσω της περίπου 85 εκατοµµύρια πληθυσµό. Εµείς, δυστυχώς, είµαστε µόλις 11 εκατοµµύρια. Αρα, προφανώς και έχουµε λιγότερες δυνατότητες προσέλκυσης κάποιων επενδύσεων σε σχέση µε αυτούς. Από την άλλη, όµως, εµείς είµαστε µέλος της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, άρα µπορούµε να έχουµε και συγκριτικά πλεονεκτήµατα που εκείνοι δεν έχουν. Θέλω να είµαι ξεκάθαρος. Προφανώς στην Ελλάδα έχουµε πολλές επενδύσεις στον τουρισµό και στις Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας. Εχει παραµεληθεί όµως η βιοµηχανία και, ναι, ένας από τους στόχους που βάζουµε είναι να ξαναξεκινήσει. ∆εν µπορεί η Ελλάδα να µην έχει βιοµηχανία.

  

 

Εχετε πει ότι θα επιταχύνετε και θα διευκολύνετε τη διαδικασία αδειοδότησης επιχειρήσεων µε το πρώτο σας νοµοσχέδιο. Επειδή οι επιχειρηµατίες και οι επενδυτές ακούνε πολλά χρόνια τώρα για fast track διαδικασίες, εσείς πώς σκοπεύετε να το πετύχετε αυτό;

 Θα διαπιστώσετε από τη δηµοσίευση του νόµου µας ότι δουλεύουµε µε την αγορά στην παραµικρή λεπτοµέρεια που κάνει τη ζωή σήµερα ενός επιχειρηµατία δύσκολη. ∆εν θέλω να σας πω ότι είναι κάποιο οραµατικό νοµοσχέδιο. Είναι ένα πρακτικό νοµοσχέδιο. Είναι η απλούστευση των διαδικασιών και η διαγραφή ενδιάµεσων γραφειοκρατικών σταδίων, που ταλαιπωρούν πάρα πολύ έναν επιχειρηµατία. Εµείς θέλουµε ο επιχειρηµατίας να δουλεύει εύκολα µε το κράτος, όχι δύσκολα. Η παρέµβαση που έκανα για την Creta Farms ήταν διπλωµατικής φύσεως, για να πείσω τους µετόχους να υπογράψουν το µνηµόνιο εξεύρεσης λύσης µε τις τράπεζες. Περιµένω και εγώ µε αγωνία να λυθεί το θέµα, το οποίο δεν έχει λυθεί ακόµα. Αναµένεται η εξεύρεση του στρατηγικού επενδυτή. Το µόνο το οποίο συµφωνήθηκε ήταν η καλή βούληση τραπεζών και µετόχων να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής. Περιµένω λοιπόν και εγώ να τον δω. Τώρα, ως προς τη γενικότερη αντιµετώπιση τέτοιου είδους θεµάτων, πρέπει να σας πω ότι έχω αναλάβει πράγµατι µια πρωτοβουλία, διαπιστώνοντας, δυστυχώς, την πλήρη έλλειψη λειτουργίας του εξωδικαστικού συµβιβασµού. Πάρα πολλές επιχειρήσεις θα µπορούσαν να γίνουν βιώσιµες εάν αυτός ο νόµος λειτουργούσε. Η παρέµβασή µου κινείται σε συνεργασία και µε τον κύριο Πιτσιλή και µε την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, για να πάρει µπρος ο εξωδικαστικός συµβιβασµός. Φυσικά, εφόσον χρειαστεί -που θα χρειαστεί- και νοµοθετική παρέµβαση, αυτή θα γίνει όσο γίνεται γρηγορότερα, αφού προηγουµένως συµφωνήσουµε µε τους εµπλεκόµενους τι είναι αυτό που πραγµατικά χρειάζεται.

 

Πρέπει να προστατεύονται τα τραπεζικά στελέχη από ενδεχόµενες ποινικές διώξεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και πώς;

 Μία φράση µου σε µία συνέντευξη παρεξηγήθηκε. Μίλησα για ποινική «ασυλία». Ποινική ασυλία δεν µπορεί να έχει κανένας και ποτέ. Αυτό που πρέπει να έχουν τα τραπεζικά στελέχη είναι µια ποινική προστασία από κακόβουλες µηνύσεις και κακόβουλες καταγγελίες είτε από ανθρώπους οι οποίοι είναι δυσαρεστηµένοι από µια απόφαση της τράπεζας που τους αφορά είτε από ανταγωνιστές που είναι δυσαρεστηµένοι από µια απόφαση που έλαβε ένας ανταγωνιστής τους. ∆εν γίνεται τα τραπεζικά στελέχη να λαµβάνουν τις αποφάσεις που χρειάζεται η οικονοµία µε την ταχύτητα που χρειάζεται η οικονοµία, εάν έχουν την αίσθηση ότι είναι στο έλεος της κάθε καταγγελίας. Γιατί τότε δεν θα παίρνουν καµία απόφαση και στο τέλος όλη η οικονοµία θα κολλήσει. Κατά συνέπεια, πράγµατι συζητούµε για µια ρύθµιση που θα παρέχει επαρκή προστασία στα τραπεζικά στελέχη που κάνουν το καθήκον τους και ταλαιπωρούνται. Αλλά και που φυσικά θα επιτρέπει αυτοί οι οποίοι δεν έκαναν το καθήκον τους να τιµωρούνται.

 

Η Νέα ∆ηµοκρατία ως αντιπολίτευση είχε ζητήσει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση πώλησης βληµάτων στη Σαουδική Αραβία επί υπουργίας Πάνου Καµµένου και είχε προαναγγείλει ουσιαστικά Εξεταστική για την «πολιτική σκευωρία» της Novartis. Θα προχωρήσετε στη διερεύνηση των δύο αυτών υποθέσεων ή και άλλων ακόµα από την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;

  Ο,τι είχαµε πει στο παρελθόν για τα θέµατα που πρέπει να διερευνηθούν ισχύει εις το ακέραιο και στο παρόν. Υπάρχουν συγκεκριµένες κοινοβουλευτικές διαδικασίες. ∆εν αποτελούν κυβερνητική πρωτοβουλία. Αποτελούν κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Ως βουλευτής λοιπόν µιλώντας και όχι ως υπουργός, σας λέω ότι ασφαλώς το Σύνταγµα πρέπει να τηρείται και οι καταγγελίες πρέπει να διερευνηθούν κατά τον τρόπο που προβλέπει το Σύνταγµα.

 

Μια τελευταία ερώτηση: Σας βρίσκει σύµφωνο η αποφυλάκιση του Επαµεινώνδα Κορκονέα;

  Είµαι απολύτως αντίθετος µε τον βιαστικό τρόπο που ψηφίστηκε η αλλαγή του Ποινικού Κώδικα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είχα εγκαίρως προειδοποιήσει δηµόσια, πριν από τις εκλογές, ότι αυτή η βιαστική, την τελευταία ηµέρα, υπερψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα θα γεννήσει πάρα πολλά πράγµατα, που θα µας αφήσουν άφωνους. Ενα από αυτά είναι και η υπόθεση του Επαµεινώνδα Κορκονέα, ο οποίος την ίδια ώρα που καταδικάστηκε, αποφυλακίστηκε. ∆εν θα ήθελα να είµαι στη θέση των γονέων του παιδιού, βλέποντας τον καταδικασθέντα για τον φόνο του παιδιού τους να φεύγει µε τόση ευκολία από τη φυλακή. Οµως, η ερώτηση αυτή πρέπει να απευθυνθεί σε εκείνους που µε την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα κατέστησαν αυτήν την πράξη δυνατή και αυτοί είναι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που ψήφισαν την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα. ∆εν φταίνε λοιπόν ούτε οι δικαστές ούτε κανένας άλλος. Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ