Τον γύρο του κόσμου φαίνεται ότι κάνει ο βίος και η πολιτεία της ανώτατης δικαστικού Βασιλικής Θάνου κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Οι Financial Times, σε εκτενές ρεπορτάζ, έχουν αναφορές από δικαστικές πηγές που λένε ότι προωθούσε ενεργά την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να γίνονται έλεγχοι στοχευμένα σε πολιτικούς αντιπάλους για υποτιθέμενη εμπλοκή τους σε σκάνδαλα.

Ειδικότερα, η εφημερίδα σχολιάζει ότι πρόκειται για το πρώτο πολιτικό τεστ του νέου πρωθυπουργού που θα πρέπει να αντικαταστήσει την επικεφαλής του ανώτατου δικαστικού οργάνου της χώρας. Οι Έλληνες νομοθέτες θα ψηφίσουν την Πέμπτη το νομοθετικό πακέτο που θα οδηγήσει σε αποχώρηση την κ. Θάνου. Η εφημερίδα παρουσιάζει μάλιστα το θέμα ως την πρώτη μεγάλη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει ο νέος πρωθυπουργός.

Η εφημερίδα επισημαίνει ακόμη ότι ανώτατοι δικαστικοί υπάλληλοι ισχυρίζονται πως η κ. Θάνου προωθούμε την ατζέντα της προηγούμενης κυβέρνησης για την έρευνα σε πολιτικούς αντιπάλους της για εμπλοκή σε σκάνδαλα διαφθοράς. Μάλιστα, σημειώνει ότι υπήρξαν παράπονα από τους ανθρώπους που διεξήγαγαν τις έρευνες για παρέμβαση της κ. Θάνου στο έργο τους. Με επιστολή στο υπουργείο Ανάπτυξης, μία ομάδα 40 αξιωματούχων επεσήμανε ότι η σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα σε ανώτατα στελέχη και ανθρώπους που ερευνούσαν τις σχετικές υποθέσεις είχε υπονομευτεί.

Το ίδιο θέμα αναφέρει πως ο κ. Μητσοτάκης, με επιστολή του στην κ. Βεστάγκερ, σημειώνει πως η κ. Θάνου θα ήταν εντελώς ασύμβατη με τον ρόλο και την αποστολή της ανεξάρτητης αρχής. Η στάση του οφειλόταν στις σχέσεις που είχε αναπτύξει η κ. Θάνου με την κυβέρνηση.

Τέλος, στο ρεπορτάζ των Financial Times αναφέρεται πως η κυβέρνηση τόνισε πως η ανώτατη δικαστικός και πρώην σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα δεν έχει τα απαραίτητα εφόδια για να αναλάβει τη διοίκηση ενός ανεξάρτητου μηχανισμού εξαιτίας των στενών δεσμών της με την πρώην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.