Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στη διάταξη για το πανεπιστημιακό άσυλο, ξεκαθάρισε μιλώντας στη Βουλή η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, επισημαίνοντας ότι η Νέα Δημοκρατία θα επιμείνει στην αρχική της πρόταση. Σημείωσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταργήσει το ειδικό καθεστώς που ισχύει για τους χώρους των πανεπιστημίων ώστε να ισχύουν οι νόμοι και οι κανόνες που ισχύουν για όλους τους δημόσιους χώρους.

«Εξομοιώνεται ο χώρος των ΑΕΙ με τον κοινό δημόσιο χώρο. Με την πρότασή μας υπάρχει η δυνατότητα επέμβασης των αρμόδιων αρχών για κάθε αξιόποινη πράξη. Δεν προβλέπεται παρέμβαση των πρυτανικών αρχών. Ισχύει στα ΑΕΙ ότι ισχύει σε κάθε δημόσιο χώρο και άρα οι αρχές μπορούν να παρέμβουν για κάθε αξιόποινη πράξη. Ποιες αρχές; Η αστυνομία, η πυροσβεστική, η εισαγγελία, το ΣΔΟΕ ή η πολεοδομία», ανέφερε η κ. Κεραμέως.

Όσον αφορά την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής είπε ότι «δεν συμφωνούμε με την πρόταση του ΚΙΝΑΛ γιατί εισάγει εκ νέου ένα ειδικό καθεστώς στα πανεπιστήμια. Δεν εξομοιώνει τον πανεπιστημιακό χώρο με το κοινό δημόσιο χώρο. Όσο ανοίγουμε παραθυράκια στην διάταξη κινδυνεύει να μείνει ανεφάρμοστη. Αν θέλουμε τομές και ουσιαστική αναβάθμιση χρειαζόμαστε καθαρές λύσεις χωρίς αστερίσκους παραθυράκια και αναστολές. Να ισχύσει στο πανεπιστήμιο ότι ισχύει στους δημόσιους χώρους της χώρας για να υπάρξει ελεύθερη διακίνηση ιδεών».

Η κ. Κεραμώς υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί αστυνομοκρατούμενα πανεπιστήμια, ωστόσο πρόσθεσε ότι η διασφάλιση της κανονικότητας στα ακαδημαϊκά ιδρύματα αποτελεί εφαρμογή της κοινής λογικής. «Θέλουμε καθηγητές και φοιτητές να μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα στα πανεπιστήμια; Να μην διακινούνται ναρκωτικά, να μην γίνονται καταφύγια ασυλίας και πρυτάνεις να μην ξοδεύουν χρόνο για αντιμετώπιση βίας, για καταστροφές αλλά να επικεντρώνονται στην πραγματική τους αποστολή; Αν θέλουμε όλα τα παραπάνω τότε οφείλουμε να θωρακίσουμε τα πανεπιστήμια και να αποτρέψουμε οποιαδήποτε δράση επιχειρεί να καταλύσει την ελευθερία έκφρασης».