Την πρόθεσή της να δημιουργήσει ριζικές τομές με το φαύλο παρελθόν φαίνεται ότι επιχειρεί να υλοποιήσει βήμα - βήμα η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μέσα σε έναν μόλις μήνα διακυβέρνησης της χώρας, η νέα κυβέρνηση έφερε εις πέρας κρίσιμες αποστολές ενώ, το τελευταίο σημαντικό στοιχείο, είναι πως έθεσε σε λειτουργία τον αριθμό έκτακτης ανάγκης για πυρκαγιές 112. 

Ειδικότερα, το project είχε αναλάβει να φέρει εις πέρας ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ως αρμόδιος υπουργός, ο οποίος προχώρησε σε όλα τα αναγκαία βήματα και κινήσεις, προκειμένου η εφαρμογή της ενδιάμεσης λύσης να είναι έτοιμη εντός των χρονικών πλαισίων που είχε θέσει ο πρωθυπουργός. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό από την Πολιτική Προστασία, λειτουργούν πλέον τα δύο κέντρα του 112, καθώς ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση όσων τα στελεχώνουν και πλέον θα μπορούν να στέλνονται μηνύματα στα κινητά όλων των πολιτών, σε ολόκληρη τη χώρα, 24 ώρες το 24ωρο για επτά μέρες την εβδομάδα.

Ως το τέλος του χρόνου που έχει οριστεί χρονοδιάγραμμα για την τελική λειτουργία του 112, στο πλαίσιο της ενδιάμεσης λύσης θα στέλνονται μηνύματα και CBS και SMS.
Σύμφωνα με διευκρινήσεις από την ΓΓΠΠ, με τον τρόπο CBS μπορούν να ενημερώνονται αυτομάτως όλα τα κινητά μιας περιοχής, για την απομάκρυνση, π.χ., του πληθυσμού λόγω κινδύνου, αλλά επειδή για τη λήψη των μηνυμάτων πρέπει τα κινητά να έχουν ειδικό πρόγραμμα, θα στέλνονται και με SMS, ώστε να υπάρχει πλήρης κάλυψη.

Τέλος, στο επόμενο διάστημα, θα ξεκινήσει μια καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών, με πρωτοβουλία της ΓΓΠΠ, για το πώς θα ρυθμίσουν οι πολίτες τα κινητά που δεν έχουν κατεβάσει το πρόγραμμα για την ενημέρωση με μηνύματα CBS, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν με τον τρόπο αυτό τις ειδοποιήσεις. Στην τελική λύση θα μπορούν να στέλνονται ειδοποιήσεις και σε σταθερά τηλέφωνα.

ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - κατηγορία «5» - προβλέπεται για σήμερα Σάββατο (10/8) σε αρκετές περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) προς ενημέρωση των πολιτών.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η φωτιά στην περιοχή «Σίμος» στην Ελαφόνησο όπου μαινόταν πυρκαγιά από το πρωί. Σύμφωνα με την πυροσβεστική έχει οριοθετηθεί και δεν υπάρχει κίνδυνος επέκτασης της, ωστόσο ακόμα είναι σε εξέλιξη και για το λόγο αυτό παραμένουν όλες οι δυνάμεις, οι οποίες ενισχύθηκαν νωρίτερα, μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο.

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε στον Μαραθώνα Αττικής, επί της οδού Σπηλαίου Πανός, το μεσημέρι του Σαββάτου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η πυρκαγιά κατακαίει δασική έκταση. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 31 πυροσβέστες, 10 οχήματα, 3 Α/Φ και 3 Ε/Π. Αναλυτικά οι επίγειες δυνάμεις: 23 πυροσβέστες με 10 οχήματα και μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος με 8 πυροσβέστες. Συνδρομή παρέχουν και οι εθελοντές.

Πυρκαγιά ξέσπασε και στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα Ζούμπερι όπου έσπευσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις

Άμεσα κινητοποιήθηκαν 29 πυροσβέστες με 13 οχήματα, 7 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα. Η φωτιά ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση γεγονός το οποίο βοήθησε τις πυροσβεστικές δυνάμεις που επενέβησαν άμεσα να την οριοθετήσουν και να τη σβήσουν. Να σημειωθεί ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν οριοθετήσει νωρίτερα την πυρκαγιά που ξέσπασε στον Μαραθώνα.

Λόγω της εκδήλωσης της πυρκαγιάς στην περιοχή της Νέας Μάκρης διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στις οδούς: Αεροπορίας και Αγίας Μαρίνας από το ύψος της Λ. Μαραθώνος