Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κος Κυριάκος Πιερρακάκης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή του δημοσιογράφου Κώστα Παπαχλιμίτζου.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Για το σύστημα έκτακτης ανάγκης 112

Κ.ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ: Η λύση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε λειτουργία είναι μια πιλοτική λύση, την αποκαλούμε ενδιάμεση, και έχει να κάνει με τη δυνατότητα αποστολής sms σε συγκεκριμένες, επιλεγμένες περιοχές με δεδομένο ότι το πλήρες σύστημα 112 θα είναι διαθέσιμο στο τέλος του έτους.

Κ.ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ: Η διαφορά ανάμεσα στο πλήρες σύστημα και στην ενδιάμεση δυνατότητα εκπομπής μηνυμάτων είναι πρώτον ότι τα μηνύματα τα οποία θα μπορούν να στέλνονται σε πλήρη κλίμακα στο τέλος του έτους cbs δηλαδή είναι εμπλουτισμένου περιεχομένου μηνύματα και το πρόβλημα το οποίο υπάρχει σε σχέση με αυτά τα μηνύματα είναι το ότι δεν πάνε σε όλες τις συσκευές. Έχουμε ξεκινήσει επαφές με όλους τους κατασκευαστές των τηλεφώνων για να μπορέσουμε ουσιαστικά να κάνουμε όλες τις συσκευές δεκτικές στο να λαμβάνουν όταν αποφασίζει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής προστασίας για οποιοδήποτε λόγο να στείλει ένα τέτοιο μήνυμα.

Κ.ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ: Η ενδιάμεση λύση αφορούσε τη δυνατότητα έστω να στέλνονται sms τα οποία πάνε σε όλα τα τηλέφωνα σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές. Η λύση αυτή είναι ενδιάμεση με την έννοια ότι δεν είναι τέλεια το διαπιστώσατε για παράδειγμα ότι μερικές φορές είχαν παραπάνω του ενός μηνύματα σε ένα κινητό, αυτή είναι η αδυναμία του sms όσες κεραίες βλέπουν το κινητό τόσα και τα μηνύματα που θα λάβει. Για αυτό και προτιμάμε τα cbs και τα προτιμάμε και για ένα πρόσθετο λόγο μπορούν να πιάσουν περιοχές στην μικροκλίμακα. Με το σύστημα 112 θα μπορείς να χαράξεις συγκεκριμένους δρόμους και να λες ότι από την οδό τάδε μέχρι την οδό δείνα θέλω όλα τα κινητά που βρίσκονται σε αυτή την περιοχή να λάβουν ένα συγκεκριμένο μήνυμα και όλα τα σταθερά να χτυπήσουν με ένα άλλο ηχογραφημένο μήνυμα, αυτή τη στιγμή με τα sms δεν σου δίνεται αυτή η δυνατότητα. Έχουμε χωρίσει τη χώρα σε μεγάλες περιοχές σε επίπεδο νομού οπότε τέτοιου τύπου γεωγραφίες είναι καλές για να ενημερώσεις αλλά αν θες να κάνεις μια πράξη εκκένωσης αναγκαστικά χρειάζεσαι τη μικρή κλίμακα.

Κ.ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ: Η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας δεν θα σταθεί μόνο στα μηνύματα κατά κάποιο τρόπο πρέπει να έχεις μια προσέγγιση 360 μοιρών στα θέματα πολιτικής προστασίας. Πρέπει να μπορείς να στέλνεις εμπλουτισμένα μηνύματα, πρέπει να μπορείς να στέλνεις τα κλασικά sms, πρέπει να μπορεί να χτυπήσει και το σταθερό σου και πιστέψτε με πρέπει να μπορεί να έρθει και κάποιος να σου χτυπήσει την πόρτα σε κάποιες περιπτώσεις. Δεν αρκεί μόνο η τεχνολογία χρειάζεται κατά βάση το σχέδιο, η τεχνολογία είναι μέσο δεν είναι ο σκοπός. Η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας διαμορφώνει αυτή τη στιγμή μια στρατηγική η οποία θα καλύπτει όλες τις διαθέσιμες δυνατότητες για να μπορεί να ενημερώνεται ο πολίτης.

Για το κόστος των sms

Κ.ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ: Το κόστος καλύπτεται από τους παρόχους δεν καλύπτεται από το ελληνικό δημόσιο για τα sms. Οι εταιρείες το αντιλαμβάνονται ως υποχρέωσή τους απέναντι στο κράτος γιατί μιλάμε για μηνύματα τα οποία στέλνονται σε περίπτωση που υπάρχει μια κρίση πολιτικής προστασίας. Είναι όλων υποχρέωση να συμβάλλουν σε αυτό και οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι το αντιλήφθηκαν με αυτό τον τρόπο.

Για τα ΕΛΤΑ

Κ.ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ: Αυτή τη στιγμή τα νούμερα είναι εξόχως αρνητικά, μελετάμε τα στοιχεία και προσανατολιζόμαστε στο να αναπτύξουμε μια λύση και μια προσέγγιση η οποία να είναι τέτοια που να διασώσει τον Οργανισμό και να μπορεί να εξασφαλίσει το μέλλον. Στα ΕΛΤΑ έχει μεγάλο λόγο το υπερταμείο αλλά εμείς σαν πολιτική ηγεσία θέλουμε να διασωθούν και να γίνει μια σειρά από ενέργειες που θα διασφαλίσουν αυτό το πράγμα. Αυτή τη στιγμή μελετάμε ποιες θα είναι αυτές οι ενέργειες και μέσα στους επόμενους μήνες θα έχουμε και εμείς μια άποψη αναφορικά με το τι θα πρέπει να γίνει στον Οργανισμό. Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν μπορούν τα ΕΛΤΑ να αφεθούν στην μοίρα τους.

Για το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος

Κ.ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ: Υπήρχε μεγάλη παραφιλολογία σε σχέση με αυτό, ήρθαμε και σε επαφή με αντίστοιχους οργανισμούς του εξωτερικού και ένα από τα πρώτα πράγματα τα οποία μας είπαν ήταν το ότι η νομική μορφή του προηγούμενου οργανισμού που ήταν ΑΕ άφηνε ένα παράθυρο και για κερδοσκοπική δραστηριότητα του δημοσίου και μιλώντας μαζί τους μας είπαν ότι το θεωρούσαν αδόκιμο, ότι αντίστοιχοι άλλοι οργανισμοί του εξωτερικού χαρακτηρίζονται «κέντρα» και είναι πιο στενά πρόσωπα του δημοσίου οπότε μας προέτρεπαν να κάνουμε μια σειρά από ενέργειες για να αλλάξουμε τη νομική μορφή του οργανισμού. Αξιολογήσαμε ότι έπρεπε να πατήσουμε το κουμπί επανεκκίνησης της πολιτικής μας για αυτό το χώρο.

Για την ψηφιοποίηση

Κ.ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ: Αυτή τη στιγμή έχουμε πιάσει περίπου 120 γεγονότα ζωής, από τη γέννηση μέχρι την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Την εγγραφή ενός παιδιού στο σχολείο, την εισαγωγή σε ένα νοσοκομείο τα κοιτάζουμε ένα -ενα σε σχέση με τη γραφειοκρατία που απαιτείται να διεκπεραιώσει ο καθένας από εμάς σε αυτά και εκεί που οι ουρές είναι 5 να γίνουν 1 ή 2. Βήμα –βήμα θα δείτε μέσα στους επόμενους μήνες ότι θα ανακοινώνουμε τις λύσεις τους