Σχεδόν έναν μήνα μετά τις εθνικές εκλογές που ανέδειξαν κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, και μάλιστα με σημαντική διαφορά από το δεύτερο κόμμα, επιβεβαιώνεται ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό στοιχείο, το οποίο συνέβαλε στην κατάκτηση της νεοδημοκρατικής νίκης.

Εμπιστευτική έρευνα που διενήργησε προ ημερών γνωστή εταιρεία δημοσκοπήσεων (μία εξ αυτών που συμμετείχαν στο exit poll των εκλογών της 7ης Ιουλίου) για λογαριασμό οικονομικών παραγόντων και δίδοντας βάρος στους κοινωνικούς δείκτες ανέδειξε μια σειρά από σημαντικά δεδομένα.

Πρώτο, από τις λίγες φορές στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, κόμμα αναδείχτηκε όχι με ψήφο αντίδρασης ή διαμαρτυρίας, αλλά με θετική ψήφο. Αυτή η «θετική αύρα» που συνέβαλε στη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη όχι απλώς παραμένει υπέρ του σημερινού κυβερνώντος κόμματος, αλλά έχει ενισχυθεί ως αποτέλεσμα των πρώτων άμεσων κινήσεων του νέου πρωθυπουργού.

Το βασικό στοιχείο που ενισχύει τη θετική εικόνα της Νέας Δημοκρατίας στην κοινωνία έχει να κάνει με τη διαφοροποίηση ενός συναισθηματικού παράγοντα και μιας κοινωνικής πεποίθησης. Η διαφοροποίηση του συναισθηματικού παράγοντα της κοινωνίας αφορά τον σημαντικό περιορισμό της «οργής». Το γεγονός αυτό συνέβαλε στην επικράτηση του λογικού στοιχείου, το οποίο επέτρεψε στο εκλογικό σώμα να σταθμίσει καλύτερα ποιο κόμμα είναι αυτό που μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητά του μετά την πικρή εμπειρία της αριστερής διακυβέρνησης.

Η πεποίθηση της κοινωνίας που επέδρασε προεκλογικά, αλλά και που συνεχίζει να επηρεάζει θετικά την κοινή γνώμη έναντι της νεοδημοκρατικής κυβέρνησης, είναι ότι, πλέον, με το κόμμα αυτό στην εξουσία, η χώρα επιστρέφει σε μια κανονικότητα, που είχε λείψει. Το δεύτερο αυτό στοιχείο της πεποίθησης ότι εισήλθαμε σε μια κανονικότητα συνιστά, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις στην προαναφερθείσα έρευνα, μια σταθερή βάση, που αποτελεί και το πρίσμα αξιολόγησης, από εδώ και στο εξής, των κινήσεων της κυβέρνησης.

 

amiMes1

 

Το σημαντικότερο της εν λόγω έρευνας είναι ότι η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ότι κέρδισαν τη μεσαία τάξη, στην οποία η κοινή γνώμη θεωρεί ότι ανήκει πλέον του 75% των Ελλήνων.

Είναι η τάξη αυτή που υπέστη τη μεγαλύτερη ζημία από τον ΣΥΡΙΖΑ και επείσθη κατά τη διάρκεια των ετών της αριστερής διακυβέρνησης ότι κανονικούς ρυθμούς του παρελθόντος μόνο ένα κόμμα που πιστεύει στην ελεύθερη οικονομία, στις μεταρρυθμίσεις και στις σοβαρές αλλαγές στη λειτουργία του κράτους μπορεί να εξασφαλίσει στην ελληνική κοινωνία. Δηλαδή, η μεσαία τάξη επείσθη ότι αυτό μπορεί να το επιτύχει μόνον η Νέα Δημοκρατία.

Ουδόλως τυχαίο είναι το γεγονός ότι σε άλλη έρευνα, της εταιρείας ALCO, οι προσδοκίες των πολιτών για την αποκατάσταση της μεσαίας τάξης, σε σύγκριση μεταξύ των κυρίων Μητσοτάκη και Τσίπρα, αναδείκνυαν τον πρώτον ως ικανό να επιτύχει την αποκατάσταση αυτή, με διαφορά μάλιστα 12 ποσοστιαίων μονάδων (34% ο κ. Μητσοτάκης και 22% ο κ. Τσίπρας).

Επιπλέον σημαντικό στοιχείο όσον αφορά την κοινωνική αυτή πεποίθηση είναι το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης υπολείπεται μόνο μίας ποσοστιαίας μονάδας του ποσοστού όσων απάντησαν ότι κανένας από τους δύο δεν μπορεί να αποκαταστήσει τη μεσαία τάξη (ποσοστό 35%). Οπως προκύπτει από τις απαντήσεις στην εμπιστευτική έρευνα, η μεσαία τάξη δίνει πλέον σημαντική πίστωση χρόνου στη νεοδημοκρατική κυβέρνηση, για την οποία πρόκληση πλέον αποτελεί το να μη διαψεύσει την προσδοκία αυτή της μεσαίας τάξης.

Ηδη, με τις πρώτες κυβερνητικές κινήσεις (μείωση φορολογίας, επιτάχυνση διαδικασιών για την παροχή εκκρεμών συντάξεων, διευκόλυνση δανειοληπτών, διευκόλυνση και ενίσχυση οικογενειών κ.λπ.), ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιβεβαίωσε ότι η τάξη αυτή συνιστά μια πολύ κρίσιμη μάζα, η οποία δεν κινείται πλέον -συντελούσης της κρίσης- με ιδεολογικά χαρακτηριστικά, αλλά με... χρηστικά.

Με άλλα λόγια, κατά πόσο μια κυβέρνηση μπορεί πράγματι να εξυπηρετήσει τα καλώς εννοούμενα συμφέροντά της. Κατ’ αντιδιαστολή, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας φαίνεται να χάνουν το μεγάλο αυτό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, του οποίου διέψευσαν τις προσδοκίες φτωχοποιώντας το. Εχουν, δε, σημασία τα σχετικά ευρήματα, διότι, ακριβώς επειδή η έρευνα διενεργήθηκε για λογαριασμό οικονομικών παραγόντων που ενδιαφέρονται, ασφαλώς, για το κλίμα στην ελληνική κοινωνία, οι σχετικές απαντήσεις αποτελούν πυξίδα για τις κινήσεις που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

 

amiMes2

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ