Οι θερινές διακοπές της κυβέρνησης φθάνουν στο τέλος τους και ο Σεπτέμβριος, θεωρείται κρίσιμος μήνας για την οικονομία.

«Μητέρα όλων των μαχών», η μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Προς αυτή την κατεύθυνση ο πρωθυπουργός ξεκινά μπαράζ διεθνών επαφών. 

Στις 29 Αυγούστου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Βερολίνο, όπου θα πραγματοποιηθεί το πρώτο τετ-α-τετ με την καγκελάριο Μέρκελ, ενώ θα έχει προηγηθεί η συνάντηση του με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν.

Και αν στους κόλπους της ελληνικής κυβέρνησης έχουν καλλιεργηθεί βάσιμες προσδοκίες στήριξης από την κυβέρνηση Μακρόν, δεν ισχύει το ίδιο για το Βερολίνο, με τις πρώτες διαρροές που έχουν γίνει από την πλευρά της Μέρκελ να αποκλείουν την ικανοποίηση του ελληνικού αιτήματος για μείωση των πλεονασμάτων.

Στις 2-3 Σεπτεμβρίου, ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Χάγη για να συναντηθεί με τον ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε.

Ο πρώτος κύκλος των διεθνών επαφών του πρωθυπουργού, θα ολοκληρωθεί λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την μετάβασή του στην Θεσσαλονίκη, όπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ θα παρουσιάσει το κυβερνητικό πρόγραμμα και τους στόχους για το 2020.

Επιπλέον, φαίνεται να δρομολογούνται οι διαδικασίες για την πλήρη άρση των capital controls, τα οποία επιβλήθηκαν το 2015 από την κυβέρνηση Τσίπρα με υπουργό Οικονομικών τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Σε όλα αυτά, αλλά και αρκετά ακόμα αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Σχετικά με τα τεκμήρια, ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι η κατάργησή τους θα γίνει σταδιακά, υπογραμμίζοντας ότι το θέμα της ενίσχυσης των έμμεσων τεχνικών ελέγχου και των ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι στον πυρήνα του κυβερνητικού προγράμματος.

«Μέσα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος υπάρχουν τέτοιου είδους διατάξεις, που ενισχύουν και τις δύο αυτές έμμεσες τεχνικές ελέγχου για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Μέσα, επίσης, στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος υπάρχει και η σταδιακή κατάργηση των αντικειμενικών τεκμηρίων. Αυτό το είχα πει κι εγώ από την πρώτη στιγμή ότι μιλάμε για σταδιακή κατάργηση. Δεν μιλούσε κανείς ποτέ για το 2020, γιατί το 2019 και το 2020 είναι έτη στα οποία θα πρέπει να προχωρήσουν οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου, όπως τα ηλεκτρονικά βιβλία και η ηλεκτρονική τιμολόγηση, που παρουσίασε ο κ. Σταϊκούρας, ο κ. Βεσυρόπουλος και ο κ. Πιτσιλής πριν από λίγες ημέρες. Πρώτα, λοιπόν, αποδίδουν οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου και τα ηλεκτρονικά βιβλία και η ηλεκτρονική τιμολόγηση και όλο το πλέγμα των κινήτρων για χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών και μετά αποσύρονται σταδιακά τα τεκμήρια, τα οποία είναι ένας αναχρονιστικός τρόπος εντοπισμού εισοδημάτων» είπε χαρακτηριστικά.

Για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο κ. Πέτσας είπε ότι το είναι ένα θέμα, το οποίο θα συζητηθεί και στις διμερείς και διεθνείς επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός όλο το επόμενο διάστημα.

«Βασικός μας στόχος είναι να κερδίσουμε την αξιοπιστία των εταίρων μας και αυτό γίνεται μόνο προωθώντας το μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο. Κάτι το οποίο το έχουμε κάνει από την πρώτη στιγμή -απόδειξη τα τρία νομοσχέδια που ήδη έχουν ψηφιστεί- και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε σε όλη τη διάρκεια του 2019. Φαίνεται ότι η οικονομία ανταποκρίνεται θετικά, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αναταράξεις στη διεθνή οικονομία. Εμείς θα κεφαλαιοποιήσουμε το μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο, προς όφελος των Ελλήνων πολιτών.»