Έχοντας στις αποσκευές του τα μηνύματα από τις συναντήσεις του με τον πρόεδρο Μακρόν και την καγκελάριο Μέρκελ θα ανέβει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ, με στόχο να σηματοδοτήσει την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα με τρόπο πειστικό, χωρίς σκιές και αστερίσκους.

Αυτήν τη φορά, η ομιλία ενώπιον των παραγωγικών φορέων και των πολιτών δεν θα έχει τα συνήθη «θα», όπως, για παράδειγμα, συνέβη πέρυσι, καθώς ο νέος πρωθυπουργός θα έχει στα χέρια του τα πρώτα αποτελέσματα των νομοθετικών πρωτοβουλιών που πήρε η κυβέρνηση μέσα στις λίγες εβδομάδες που μεσολάβησαν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Αναμφίβολα, αυτό που θα ξεχωρίσει είναι οι εμβληματικού χαρακτήρα μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ κατά 22%, τις οποίες θα έχουν πάρει στα χέρια τους οι φορολογούμενοι εκείνες τις ημέρες. Πρόκειται για ένα κατεξοχήν μέτρο στήριξης της μεσαίας τάξης και αυτό προβλέπεται να τονίσει ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, προαναγγέλλοντας ανάλογη συνέχεια.

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2019 θα έχουν ενσωματώσει όχι μόνο τις ελαφρύνσεις κατά 30% για τα περίπου 3,5 εκατομμύρια νοικοκυριά με ακίνητα αξίας έως 60.000 ευρώ, αλλά και τις μειώσεις φόρου για άλλους τόσους ιδιοκτήτες, οι οποίοι με τις διατάξεις της προηγούμενης κυβέρνησης θα έμεναν με άδεια χέρια.

Είναι ενδεικτικό ότι η μεγάλη μάζα των μεσαίων νοικοκυριών -περίπου 1,3 εκατ. ιδιοκτήτες- με ακίνητα αξίας έως 200.000 ευρώ θα δουν μειώσεις έως και 170 ευρώ, καθώς οι διατάξεις που ψήφισε η κυβέρνηση προβλέπουν ελαφρύνσεις το λιγότερο 20% γι’ αυτήν την κατηγορία, ενώ το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης «έδινε» ελαφρύνσεις κάτι λιγότερο από 3%. Ο σχεδιασμός για τα ακίνητα, που θα επικυρωθεί στη ΔΕΘ, περιλαμβάνει, ακόμα, την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά, η οποία, ακόμα κι αν τελικά δεν προχωρήσει το 2020, εφόσον προκριθούν άλλες ελαφρύνσεις για την αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου, θα υλοποιηθεί το 2021.

Παράλληλα, θα «τρέξει» η τριετής αναστολή του ΦΠΑ στα νεόδμητα και του φόρου υπεραξίας, μέτρα που αναμένεται ότι θα αναθερμάνουν τη ζήτηση, θα διορθώσουν τις στρεβλώσεις και θα ανεβάσουν την αξία των ακινήτων.

 

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

  Χειροπιαστά θα είναι τα αποτελέσματα και από τις βελτιώσεις στις 120 δόσεις, καθώς την 1η Σεπτεμβρίου, δηλαδή λίγες ημέρες πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ, θα έχουν ενεργοποιηθεί οι ευεργετικές διατάξεις για όσους έχουν χρέη στην Εφορία και στον ΕΦΚΑ.

Είναι ενδεικτικό ότι από τη μείωση του επιτοκίου προσαυξήσεων από το 5% στο 3% για τις ασφαλιστικές οφειλές το όφελος για επιχειρήσεις και επαγγελματίες υπολογίζεται σε 8 ποσοστιαίες μονάδες σε βάθος δέκα ετών, ενισχύοντας έτσι περαιτέρω τη ρευστότητά τους και διευκολύνοντας την εξυπηρέτηση των τρεχουσών υποχρεώσεων. Δυνατό και χειροπιαστό είναι το «πακέτο» και για τις επιχειρήσεις, μετά τις κινήσεις-ματ στο πεδίο της φορολογίας και των εργασιακών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι δεν έχουν ενημερωθεί απλώς για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, αλλά έχουν ήδη συμφωνήσει και αυτό σημαίνει πρακτικά ότι σε κάθε περίπτωση το φορολογικό νομοσχέδιο-μαμούθ, που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, θα συμπεριλάβει τη μείωση από το 28% στο 24%.

Το... κερασάκι στην τούρτα είναι ότι αυτή η μείωση δεν αφορά τη χρήση του 2020, αλλά του 2019, και έτσι οι επιχειρήσεις θα έχουν ελάφρυνση τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη χρονιά, χωρίς να συνυπολογιστούν τα οφέλη από τη μείωση του φόρου στα μερίσματα.

Οσον αφορά τα εργασιακά, κυβερνητικές πηγές αλλά και έμπειροι εργατολόγοι σημειώνουν ότι οι διατάξεις που είχε φέρει προεκλογικά η προηγούμενη κυβέρνηση όχι μόνο δεν αύξαναν τον δείκτη προστασίας για τους εργαζομένους, αλλά αποτελούσαν νομικό πλεονασμό στο ισχύον πλαίσιο και την πλούσια σχετική νομολογία. Ειδική αναφορά αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός στην πλήρη άρση των capital controls ύστερα από τέσσερα ολόκληρα χρόνια, γεγονός που από μόνο του σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας, έπειτα από αυτήν την περιπέτεια που άφησε τραυματισμένη την αξιοπιστία των τραπεζών και της οικονομίας εν γένει.

Η κατάργηση όλων των περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων προς το εξωτερικό δεν θα συμβάλει μόνο στην τόνωση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά θα στείλει ακόμα ένα μήνυμα στους επενδυτές ότι η Ελλάδα επέστρεψε στην κανονικότητα. Με αυτήν την αφορμή, αναμένεται ότι ο πρωθυπουργός θα απευθύνει νέα πρόσκληση στους Ελληνες επιχειρηματίες να επαναπατρίσουν για επενδύσεις κεφάλαια ύψους τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ, που βρίσκονται εκτός συνόρων.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ