Επιστρέφει στην Κουμουνδούρου ο Αλέξης Τσίπρας μετά τις διακοπές του στην Ισπανία και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Οι συζητήσεις για το ποιες διευρύνσεις πρέπει να κάνει το κόμμα έχουν φέρει περισσότερη γκρίνια κι από την ήττα, ενώ και τα πρώτα δείγματα Αντιπολίτευσης δεν ήταν κι ιδιαιτέρως μαχητικά, ενώ δεν είναι λίγα τα στελέχη που νιώθουν ξαφνικά αποδυναμωμένα και παραμερισμένα.

Συν τοις άλλοις, όπως γράφει και ο Μικροπολιτικός των Νέων, εκκρεμεί και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, και εκεί υπάρχουν δύο γραμμές. Η μία θέλει να γίνει αμέσως, για να βγουν κιόλας όλα τα θέματα κι οι γκρίνιες στη φόρα, η ανάλυση της ήττας και τα όρια της διεύρυνσης και του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα ισχυρού Τσίπρα.

Η δεύτερη γραμμή δεν βλέπει κανέναν λόγο βιασύνης και θέλει να το τρενάρουν... Γιατί; Μα για να φέρουν τυχόν γκρινιάρηδες προ τετελεσμένων... 

Ο ρόλος των Παππά και Σπίρτζη

Στον Νίκο Παππά και τον Χρήστο Σπίρτζη έχει αναθέσει παρασκηνιακά ο Αλ. Τσίπρας την αποστολή για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαία παράταξη με τη μέθοδο της επανίδρυσης των οργανώσεων από μηδενική βάση, θέτοντας ταυτόχρονα εκτός «παιχνιδιού» τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Π.Σκουρλέτη.

Ο ρόλος του Σκουρλέτη είναι πλέον καθαρά διακοσμητικός, δεν περιβάλλεται με εμπιστοσύνη από τον Αλ. Τσίπρα, ο οποίος έχει δώσει το «πράσινο φως» στον Ν.Παππά να οργανώσει την ανασυγκρότηση του κόμματος.

Ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής φέρεται να είχε μια καθοριστικής σημασίας συνάντηση με τον Αλ.Τσίπρα την επομένη της τελευταίας συνεδρίασης της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, μία εβδομάδα μετά την ήττα του κόμματος στις εθνικές εκλογές και λίγα 24ωρα πριν από τη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ της 14ης και της 17ης Ιουλίου.

Διαβάστε το ρεπορτάζ του Γιώργου Κατσίγιαννη στα Παραπολιτικά για τον ρόλο των Παππά και Σπίρτζη σχετικά με την έξωση του Πάνου Σκουρλέτη από το κόμμα.