Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε στην Αθήνα από τα Χανιά το βράδυ της Δευτέρας και την Τρίτη το πρωί βρέθηκε στο Μαξίμου για τη σύσκεψη του πρωινού καφέ.

Όπως αναφέρει ο Βηματοδότης, ήταν φρεσκοξυρισμένος, κάτι ίσως που το προέβλεψαν οι περισσότεροι συνεργάτες του και πρόλαβαν και ξυρίστηκαν κι αυτοί, αφού κυκλοφορούσαν αξύριστοι εδώ και μέρες στο Μαξίμου.

Διαβάστε επίσης: Αγνώριστος ο Κυριάκος στις διακοπές 

Το θέμα που απασχόλησε τον πρωινό καφέ ήταν ο κυβερνητικός προγραμματισμός για το φθινόπωρο με πρώτο θέμα το πρόσωπο που θα πάρει τη θέση της Βασιλικής Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η ίδια η κ. Θάνου δηλώνει προκλητικά ότι δεν αφήνει την καρέκλα της Επιτροπής. Μιλώντας πριν από λίγες μέρες στον ΑΝΤ1, είπε ότι θεωρεί τον εαυτό της «έκπτωτο πρόεδρο» της Επιτροπής Ανταγωνισμού και ότι θα περιμένει την απόφαση της Δικαιοσύνης, καθώς θεωρεί την απομάκρυνσή της παράνομη.

Σύμφωνα με τον Βηματοδότη, το όνομα του νέου προέδρου της Επιτροπής, θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας.

Εν συνεχεία στον «πρωινό καφέ» έγινε ανάλυση τι περιμένουμε από την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Παρίσι και τη συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο Μακρόν. Αμέσως μετά συζητήθηκαν τα νομοσχέδια: Πρώτα, και μάλιστα με τη διαδικασία του επείγοντος, το νομοσχέδιο για τα προσωπικά δεδομένα (για το οποίο τιμωρήθηκε η χώρα μας με πρόστιμο 2,5 εκατ. ευρώ).

Εν συνεχεία εισέρχεται εντός των ημερών σε διαβούλευση το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί πριν από τη ΔΕΘ. Μετά τη ΔΕΘ θα ψηφιστεί το φορολογικό και προς το τέλος Σεπτεμβρίου η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού.

Σε κάθε περίπτωση, ο Σεπτέμβριος θεωρείται κομβικός μήνας για την κυβέρνηση με «καυτά» ραντεβού. Πρώτη σημαντική ημερομηνία είναι η 4η Σεπτεμβρίου, όταν η ΕΛΣΤΑΤ θα δημοσιοποιήσει τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ για το β' τρίμηνο του 2019. Σημειώνεται ότι, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας το α΄τρίμηνο του 2019 ήταν 1,3%.

Στις 5 Σεπτεμβρίου θα συνέλθει το Euro Working Group, με τον νέο εκπρόσωπο της χώρας μας, πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλη Αργυρού.

Αναμένεται να παρουσιάσει στους συναδέλφους της Ευρωζώνης την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, το σχεδιασμό της κυβέρνησης στην οικονομία, αλλά και την πρόοδο που συντελείται σε βασικά προαπαιτούμενα της μεταμνημονιακής περιόδου.

Το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει το στίγμα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης από το βήμα της ΔΕΘ. Ενώ, στις 13 του μηνός ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα βρίσκεται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας για να συμμετάσχει στο (άτυπο) Eurogroup.

Τα κλιμάκια και η αξιολόγηση

Στις 16 Σεπτεμβρίου αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και μια εβδομάδα μετά, στις 23 του μηνός, οι επικεφαλής, στο πλαίσιο της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, ιδιαίτερο βάρος αναμένεται να έχουν η κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού, καθώς και το μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο του φθινοπώρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το εν λόγω νομοσχέδιο (που θα περιλαμβάνει και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις) μπορεί να κατατεθεί στη Βουλή με το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020 στις 7 Οκτωβρίου, ή ακόμη και τον Νοέμβριο, με το τελικό κείμενο του νέου κρατικού προϋπολογισμού.