Σε ρυθμούς αναπτυξιακούς και προσέλκυσης επενδύσεων κινείται η κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο που θα διευκολύνει άμεσες ξένες -και φυσικά εγχώριες- επενδύσεις να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και ακόμα και αυτήν τη Δευτέρα να μπορεί να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη - να πείσει τη διεθνή και την εσωτερική επενδυτική κοινότητα ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, αφήνει πίσω τις βαριές και πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες και γίνεται ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.

Με τον «αέρα» των θετικών εξελίξεων την περασμένη εβδομάδα στις επενδύσεις στο Ελληνικό και στο λιμάνι του Πειραιά, οι αρμόδιοι υπουργοί Γιώργος Γεραπετρίτης και Ακης Σκέρτσος βάζουν αυτές τις ημέρες τις τελευταίες πινελιές στο νομοθέτημα του Αδωνη Γεωργιάδη. Στη σύνταξη του νομοσχεδίου έχουν ληφθεί υπόψη και οι προτάσεις των φορέων και επιμελητηρίων, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η προετοιμασία έχει ξεκινήσει πολύ καιρό πριν, με τη Γραμματεία Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, σε συνεργασία με τους αρμόδιους συμβούλους του Κυριάκου Μητσοτάκη, να συγκεντρώνουν και να καταγράφουν όλα τα παράπονα και τους προβληματισμούς που τους κατέθεταν εν ενεργεία και υποψήφιοι επενδυτές στη χώρα μας σχετικά με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο.

Στόχος είναι, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, «να μετατρέψουμε την Ελλάδα στην πιο φιλική προς τις επενδύσεις χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Το φιλόδοξο νομοσχέδιο αφορά την απλοποίηση του περιβάλλοντος για τη λειτουργία των επιχειρήσεων και τη διευκόλυνση των επενδύσεων και της ίδρυσης επιχειρήσεων. Στις αρχές Σεπτεμβρίου το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή, όπου θα γίνει εκτενής συζήτηση και η ψήφιση στην Ολομέλεια. Η βασική του στόχευση είναι τριπλή: η απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδοτήσεων, η απλοποίηση των σχέσεων κράτους - επιχειρήσεων και η στήριξη της νεοφυούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Αλλαγές 

Οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την εμπλοκή τραπεζών στην αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων του αναπτυξιακού νόμου και ελεγκτικών εταιρειών στον έλεγχο υλοποίησης των επενδύσεων, ενώ το κράτος θα ελέγχει οποιαδήποτε από τις αποφάσεις αυτές εκ των υστέρων και θα επιβάλλει ποινές -και μάλιστα αυστηρές- σε περίπτωση ψευδούς πιστοποίησης επένδυσης. «Φυσικά, το κράτος θα μπορεί να ελέγχει οποιαδήποτε από αυτές τις αποφάσεις εκ των υστέρων. Δηλαδή, δεν χάνει το κράτος το δικαίωμα του ελέγχου, αλλά δεν θα σταματά η επένδυση λόγω του ελέγχου», όπως έχει διευκρινίσει ο κ. Γεωργιάδης.

Ριζικές αλλαγές θα γίνουν και σε σχέση με τη γραφειοκρατία που εμπλέκεται στο πρώτο στάδιο, δηλαδή στη διαδικασία αδειοδότησης των επιχειρήσεων, στη λειτουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου και σε άλλα συναφή ζητήματα. Η σπουδαιότερη ίσως από αυτές είναι η εισαγωγή αποκλειστικών προθεσμιών στην αδειοδοτική διαδικασία και, όταν αυτές δεν τηρούνται, θα μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες σε μια υπερκείμενη Αρχή, σε επίπεδο υφυπουργού. Η απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας επιτυγχάνεται, επίσης, με την αλλαγή της κατηγοριοποίησης ανά επίπεδο όχλησης και την ολοκλήρωση της σχετικής νομοθεσίας περί επιθεωρήσεων.

Το νομοσχέδιο αποσαφηνίζει και θέματα που αφορούν χρήσεις γης, περιορισμούς που συνδέονται και με τα όρια ευθύνης των αρχαιολογικών υπηρεσιών κ.λπ. Ρυθμίσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπάρχουν στο νομοσχέδιο, σε σχέση με την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης σε ζητήματα που αφορούν επενδύσεις και, εξαιτίας των σημαντικών καθυστερήσεων, «φρενάρουν» την υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων ακόμα και για χρόνια.

Θα προβλέπεται, παράλληλα, η πλήρης ψηφιακή καταγραφή κάθε ακινήτου, είτε αυτό προορίζεται για τουριστική εκμετάλλευση είτε για βιομηχανική αξιοποίηση είτε για άλλη επένδυση. Με τον τρόπο αυτό θα αποτυπώνεται η ακριβής γεωγραφική θέση του ακινήτου και τα ενδεχόμενα πολεοδομικά ή αρχαιολογικά προβλήματα που τυχόν το βαραίνουν, καθώς και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την επίλυσή τους.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 24/8/2019