Παρά την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να διαχειριστεί, κατά την περίοδο που κυβερνούσε ο ίδιος τη χώρα, την προσφυγική κρίση, στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεώρησαν ότι θα πρέπει να αντιπολιτευτούν με αφορμή τις αποφάσεις που εξέδωσε το ΚΥΣΕΑ. Το αρμόδιο όργανο επιχειρεί να βάλει τάξη στην κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νησιά με τους πρόσφυγες και παράλληλα να δώσει στους ανθρώπους την ευκαιρία για αξιοπρεπή διαβίωση.

η κυβέρνηση ανακοίνωσε, μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, δέσμη άμεσων μέτρων που περιλαμβάνουν αυστηροποίηση των ελέγχων και αλλαγή στον τρόπο παροχής ασύλου, δίνοντας στην δημοσιότητα επτά σημεία – κλειδιά.

Λίγο αργότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ «απάντησε» με… έξι σημεία, ασκώντας σφοδρή κριτική και τονίζοντας πως «η προσγείωση της κυβέρνησης της ΝΔ στην πραγματικότητα για το προσφυγικό θα έχει ακόμα πολλά επεισόδια».

Πηγές Μαξίμου για ΣΥΡΙΖΑ: Χρειάζεται περισσό θράσος για το κόμμα της Μόρια να μας κάνει υποδείξεις

Την άμεση αντίδραση της κυβέρνησης προκάλεσε η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα σχολίαζε τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ για το μεταναστευτικό, ενώ επιχειρούσε να ασκήσει υποδείξεις στην κυβέρνηση ως προς τα μέτρα που πρέπει να πάρει για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Κυβερνητικοί κύκλοι, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν: «Χρειάζεται περισσό θράσος το κόμμα του «η θάλασσα δεν έχει σύνορα» και του καταυλισμού – ντροπή της Μόριας, να κάνει υποδείξεις στην κυβέρνηση. Καλύτερα να σιωπά».