Η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία αποτελούσε πάντα στήριγµα του λαού µας σε δύσκολα χρόνια και θεωρώ ότι είναι µέρος της ταυτότητάς µας. Οι εκκλησίες µας είναι σηµαντικά µνηµεία από την εποχή του Βυζαντίου και ως κτίρια πολλές εκκλησίες διακρίνονται για την οµορφιά τους. Στα χωριά µας συνήθως δεσπόζει η εκκλησία ως το µόνο αξιόλογο κτίριο. Η διάσωση και η συντήρηση ιερών ναών είναι σηµαντική για την ιστορική και πολιτιστική µας κληρονοµιά. Η Εκκλησία έχει, επίσης, σηµαίνοντα κοινωνικό ρόλο για ένα τµήµα του πληθυσµού, ιδίως για άτοµα µεγαλύτερης ηλικίας. Οι ιεροί ναοί λειτουργούν ως πνευµατικά κέντρα παράλληλα µε τη λατρευτική τους ιδιότητα».

Αυτά είχε δηλώσει σε µια από τις σπανιότατες συνεντεύξεις του ο εφοπλιστής Θανάσης Μαρτίνος, ο οποίος διορίστηκε µε πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, νέος πολιτικός διοικητής του Αγίου Ορους. Μια απόφαση που έλυσε τον «γόρδιο δεσµό» και επανέφερε την «κανονικότητα» στη νευραλγική αυτή θέση, αποκαθιστώντας την «ισορροπία» ανάµεσα στο Οικουµενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδος, που είχε διαταραχθεί από την επιλογή της κυβέρνησης Τσίπρα τον Αύγουστο του 2018 να δώσει το «χρίσµα» στον γενικό διευθυντή του φιλανθρωπικού οργανισµού «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και «δεξί» χέρι του κ.κ. Ιερωνύµου, Κωνσταντίνο ∆ήµτσα, πράξη η οποία ουδέποτε έλαβε τις «ευλογίες» του Φαναρίου και του Πατριάρχη Βαρθολοµαίου.

Tο πρόσωπο του Αθανάσιου Μαρτίνου, ο οποίος φέρει τον τίτλο του Αρχοντος Οφφικίαλου του Οικουµενικού Πατριαρχείου, είναι πανορθόδοξης αποδοχής και η επιλογή του δηµιούργησε κλίµα ανακούφισης, όχι µόνο στους κόλπους του Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως και της Ιεράς Συνόδου της Ελλαδικής Εκκλησίας, αλλά και στα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας και Ιεροσολύµων.

Το φιλανθρωπικό έργο του χαµηλότατων τόνων νέου διοικητή της Αθωνικής Πολιτείας τυγχάνει καθολικής αναγνώρισης, καθώς µέσω της οικογενειακής Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Εργου «Αιγέας», µε πόρους από τη ναυτιλιακή επιχειρηµατική δραστηριότητά του στο εξωτερικό, έχει -µεταξύ άλλων- ενισχύσει οικονοµικά σχεδόν όλες τις µονές στο Περιβόλι της Παναγιάς, στην Πρίγκηπο, αλλά και σε όλη την ελληνική επικράτεια (όπως στα νότια και ανατολικά προάστια της Αττικής, στα Καλάβρυτα, στη Σύρο κ.α.), όπου έχει συµβάλει τα µέγιστα στην αναστήλωση και τη διάσωση σπουδαίων εκκλησιαστικών µνηµείων.

Αυτόνομο

Το αυτόνοµο καθεστώς του Αγίου Ορους αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά διεθνώς πριν από την αναγνώριση της κυριαρχίας του ελληνικού κράτους στη Χαλκιδική, µε τη Συνθήκη του Βερολίνου το 1878. Το Αγιο Ορος διέπεται από ένα ιδιότυπο νοµικό καθεστώς, που έγκειται σε ένα πλέγµα διατάξεων του Συντάγµατος, διεθνών συνθηκών, του ∆ικαίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του υπόλοιπου εσωτερικού ∆ικαίου, µε βασικότερο κανονιστικό κείµενο τον Καταστατικό Χάρτη του Αγίου Ορους, ο οποίος οργανώνει διοικητικά την περιοχή.

Σύµφωνα µε το άρθρο 105 του Συντάγµατος της Ελλάδας, το Αγιον Ορος αποτελεί «αυτοδιοίκητο τµήµα του Ελληνικού Κράτους». ∆ιοικητικά τελεί υπό την εποπτεία του κράτους και πνευµατικά υπό την ανώτατη εποπτεία του Οικουµενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, εξ ου και δεν επιτρέπεται η µνηµόνευση άλλου επισκόπου πλην του Οικουµενικού Πατριάρχη. Η πολιτική διοίκηση του Αγίου Ορους ανήκει στην αρµοδιότητα του υπουργείου Εξωτερικών και ασκείται µέσω της ∆ιοίκησης του Αγίου Ορους, η οποία αποτελεί αυτοτελή δηµόσια Αρχή.

Στη ∆ιοίκηση του Αγίου Ορους ανήκουν η από διοικητικής πλευράς εποπτεία ως προς την ακριβή τήρηση των αγιορειτικών καθεστώτων και η διαφύλαξη της δηµόσιας τάξης και ασφάλειας. Σύµφωνα µε το άρθρο 29 του Οργανισµού του υπουργείου Εξωτερικών, η ∆ιοίκηση του Αγίου Ορους απαρτίζεται από τον διοικητή του Αγίου Ορους (ο οποίος έχει βαθµό και αποδοχές γενικού γραµµατέα Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης), τον αναπληρωτή διοικητή και το λοιπό προσωπικό και εδρεύει στις Καρυές.

Σηµειώνεται, επίσης, ότι από τις 27 Αυγούστου 2019, έπειτα από αρκετά χρόνια πληρώθηκε και η θέση του υποδιοικητή, την οποία κατέλαβε ο επί σειρά ετών διατελέσας πολιτικός διοικητής Αρίστος Κασµίρογλου. Η ναυτιλιακή ιστορία της οικογένειας Μαρτίνου ξεκινά το 1926 από ένα παλαιοπωλείο στο Μοναστηράκι, το οποίο εξακολουθεί να λειτουργεί µέχρι και σήµερα. Ο Γιάννης Μαρτίνος, ο παππούς της οικογένειας, υπήρξε ένας από τους πιο επιτυχηµένους αντικέρ και προµηθευτής σπάνιων έργων Τέχνης των µεγαλύτερων συλλεκτών της Αθήνας. Ωστόσο, η σύζυγός του, Αθηνά, µέλος εφοπλιστικής οικογενείας, πίστευε ότι το µέλλον βρίσκεται στη θάλασσα. Ετσι, ιδρύει τη ναυτιλιακή εταιρεία Thenamaris, η οποία έως τα τέλη της δεκαετίας του ’70 γιγαντώνεται. Εκτοτε, µε σταθερά βήµατα η οικογένεια Μαρτίνου ορθώνεται ως µια αυτοκρατορία στο είδος της. Παρά ταύτα, τα µέλη τους παραµένουν εσαεί πιστοί στην πατροπαράδοτη κοινωνική τους αντίληψη να µένουν µακριά από τα φώτα της δηµοσιότητας. Η αποφυγή κάθε δηµοσιότητας φάνηκε να υποχωρεί στην περίπτωση της Γεωργίας, της κόρης του Θανάση, η οποία εκλέγεται βουλευτής της Νέας ∆ηµοκρατίας από το 2012.

Οταν, τη δεκαετία του ’90 και συγκεκριµένα το 1991, η Αθηνά αποφάσισε να αφήσει τα καράβια της να τα αρµενίσουν οι γιοι της, ο Θανάσης Μαρτίνος αποχώρησε από την εταιρεία, για να δηµιουργήσει την Eastern Mediterranean Maritime. Το 1997 ακολούθησε ο Ανδρέας, για να δηµιουργήσει και αυτός µε τη σειρά του τη Minerva Marine, αφήνοντας ουσιαστικά στο τιµόνι της Thenamaris τον µικρότερο σε ηλικία αδελφό, τον Ντίνο.

Ο Θανάσης Μαρτίνος αποτελεί ένα πρόσωπο µεγάλης αναγνώρισης στην παγκόσµια ναυτιλία, µε ακτινοβολία στους διεθνείς κύκλους. Αντιπροσωπευτικό είναι ότι την είδηση της ανάληψης των καθηκόντων του δηµοσίευσε και η έγκριτη ιστοσελίδα ναυτιλιακών ειδήσεων tradewindsnews.com. Με τους τρεις ξεχωριστούς πια ναυτικούς δρόµους και µε άριστες οικογενειακές σχέσεις, οι Μαρτίνοι µε τις τρεις εταιρείες τους ελέγχουν περίπου 200 πλοία.

Πλούσιο φιλανθρωπικό έργο μέσω της «Αιγέας»

Η αστική µη Κερδοσκοπική Εταιρεία Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Εργου «Αιγέας» ιδρύθηκε το 2015, για να στεγάσει τη µακροχρόνια κοινωφελή δράση του Θανάση και της Μαρίνας Μαρτίνου.

Η προσφορά εκτείνεται στην Εκπαίδευση, την Υγεία, τον πολιτισµό και τη χριστιανική παράδοση, εντός και εκτός της ελληνικής επικράτειας. Από τις δωρεές του Θανάση Μαρτίνου ξεχωρίζει η χρηµατοδότηση για την αγορά εξελιγµένου ηλεκτρονικού εξοπλισµού, ο οποίος εκσυγχρόνισε την παροχή των αστυνοµικών υπηρεσιών του Α.Τ. Αλίµου προς τους πολίτες, και η αγορά ορειβατικού-διασωστικού εξοπλισµού (στολές αντιπυρικές, κράνη πλήρη µε φακό και µάσκα προστασίας οφθαλµών, γάντια, µπότες πυρόσβεσης, µάσκες προστασίας αναπνοής) για τις ανάγκες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Βουλιαγµένης.

Σηµαντική είναι επίσης η δωρεά ορειβατικού-διασωστικού εξοπλισµού στην Πυροσβεστική Ζακύνθου, ενώ, εκτός από τον ορειβατικό εξοπλισµό, ο κ. Μαρτίνος πρόσφερε ελαστικά για δύο πυροσβεστικά οχήµατα και δύο ταχύπλοα στις Ειδικές ∆υνάµεις.

Από τις πιο σηµαντικές δωρεές είναι εκείνη της δηµιουργίας παιδοτόπου και σταθµού θηλασµού µητέρων σε Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στη Θεσσαλονίκη, αλλά και η ολοκληρωµένη µελέτη και εγκατάσταση συστήµατος πυροπροστασίας στην Παιδική Κατασκήνωση Ιεράς Μητρόπολης Νίκαιας στο Στεφάνι Βοιωτίας, µε την οποία απέκτησε το απαραίτητο πιστοποιητικό και επαναλειτούργησε η κατασκήνωση. Επίσης, µεγάλη είναι η προσφορά του στη σχολική και εκπαιδευτική κοινότητα. Ενίσχυσε τα νέα σχολεία στο Κίτσι του ∆ήµου Κορωπίου µε την προσφορά του στη στήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας µε διαδραστικά συστήµατα, την οικονοµική ενίσχυση για τη λειτουργία της Αµερικανικής Γεωργικής Σχολής και τη χορήγηση υποτροφιών, αλλά και την ανακαίνιση του πρώτου ορόφου του κτιρίου της Νοµικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών.

Οι δωρεές του συνεχίζουν και στον ιατρικό τοµέα. Τον Ιούνιο του 2013 ο Θανάσης Μαρτίνος µε το τεχνικό επιτελείο του αποφάσισε να ανακαινίσει εκ βάθρων τις κτιριακές εγκαταστάσεις, τον εξοπλισµό των εργαστηρίων, του ακτινολογικού, του µικροβιολογικού και των υπερήχων µε υπερσύγχρονα ιατρικά µηχανήµατα, κατασκευάζοντας ιατρεία όλων των ειδικοτήτων µε όλες τις απαιτούµενες προδιαγραφές στη Ραφήνα. Ανάλογες δωρεές έχει κάνει επίσης για πλήθος νοσοκοµειακών ιδρυµάτων όπως το «Σωτηρία», το «Αγιος Σάββας», το Γενικό Νοσοκοµείο Νίκαιας - Πειραιά «Αγιος Παντελεήµων», το Νοσοκοµείο Παίδων Π. & Α. Κυριακού και το Ασκληπιείο Νοσοκοµείο της Βούλας.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 31/8/2019