«Αν δεν υπάρξει εναρμόνιση της οικογενειακής/ιδιωτικής ζωής με την επαγγελματική δεν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε την ουσιαστική ισότητα των φύλων»: Αυτό δήλωσε η νέα γενική γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων κ. Μαρία Συρεγγέλα, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο και στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης τόσο για την αλλαγή ονομασίας της Γραμματείας, όσο και για την μεταφορά της από το υπουργείο Εσωτερικών στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά την ακρόασή της από την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία της κ. Σοφίας Βούλτεψη.

Κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής τέθηκαν σειρά θεμάτων σχετικών με την πολλαπλή αποστολή της Γραμματείας, με την κ. Συρεγγέλα να δεσμεύεται πως – με δεδομένο ότι οι πολιτικές για την Ισότητα είναι οριζόντιες και αφορούν όλα τα υπουργεία – όχι μόνο δεν θα παραμεληθούν τομείς της αρμοδιότητάς της, αλλά αντίθετα θα ενισχυθούν και θα αναπτυχθούν.

Ιδιαίτερη έμφαση ωστόσο πρέπει να δοθεί στην αντιμετώπιση της γυναικείας ανεργίας, ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα των εννέα μονάδων σε σχέση με την ανδρική, αφού, σε κάθε περίπτωση η πραγματική ισότητα περνά μέσα από την ενίσχυση της γυναικείας εργασίας με παράλληλη αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων που προκαλούνται από τις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Όπως είπε, η ενίσχυση της εργασίας αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Κατά την εισήγησή της, η Γενική Γραμματέας παρουσίασε επίσης τις δράσεις που περιλαμβάνουν την συνέχιση εφαρμογής αλλά και ενίσχυσης του υπάρχοντος Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων, τον σχεδιασμό του επόμενου Σχεδίου Δράσης (2021-2027), τις οριζόντιες πολιτικές στήριξης των γυναικών με έμφαση την ενδυνάμωσή τους καθώς και την ανάπτυξη των επαγγελματικών και ψηφιακών τους δεξιοτήτων για την αποτελεσματική καταπολέμηση της ανεργίας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην γραμμή 15900 καθώς και στους Ξενώνες φιλοξενίας και τα Συμβουλευτικά Κέντρα.

Η κ. Συρεγγέλα διαβεβαίωσε επίσης τα μέλη της Επιτροπής ότι η Γραμματεία θα παρακολουθεί την εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, καθώς και ότι θα συμβάλει για την εξάλειψη των στερεοτύπων και του φαινομένου των πολλαπλών διακρίσεων.

Ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή ότι η Γραμματεία θα επιδιώξει την διεύρυνση της άδειας πατρότητας, καθώς αυτή αποτελεί και ευρωπαϊκή επιταγή. Δεσμεύτηκε τέλος, στο πλαίσιο της προσπάθειας εξωστρέφειας τόσο της Επιτροπής όσο και της Γραμματείας, για την πραγματοποίηση κοινών δράσεων με την Επιτροπή σε θέματα Ισότητας και Οικογενειακής Πολιτικής. Σημειώνεται ότι η Επιτροπή είναι διακομματική και επιδιώκει την ομοφωνία, καθώς πρόεδρος είναι η κ. Σοφία Βούλτεψη από τη Νέα Δημοκρατία και αντιπρόεδροι οι κυρίες Ειρήνη Αγαθοπούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ και Νάντια Γιαννακοπούλου από το ΚΙΝΑΛ.