Άνοιγμα της «ψαλίδας», μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ , καταγράφουν τα αποτελέσματα της πρώτης μετεκλογικής δημοσκόπησης που διενεργήθηκε από την εταιρεία Opinion Poll.

Πιο συγκεκριμένα, η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 18 ποσοστιαίες μονάδες -αντί των 8,32 μονάδων της 7ης Ιουλίου- καταγράφοντας ποσοστό 41,9%, έναντι του 23,07%. Τρίτο κόμμα παραμένει το ΚΙΝΑΛ με 5,37%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,46%, ενώ τα ποσοστά της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25 βρίσκονται λίγο πάνω από το 3%.

1

Θετικά τα πρώτα δείγματα της κυβέρνησης

Σύμφωνα με τα ευρήματα της Opinion Poll, η πλειοψηφία των πολιτών κρίνει θετικά τις πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης, με το 66,15% των ερωτηθέντων να κρίνει ως σωστή επιλογή την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Ο βαθμός ικανοποίησης από το κυβερνητικό έργο του διμήνου κυμαίνεται στο 55%, ενώ η έκφραση αισιοδοξίας φτάνει στο 53%.

Στην ερώτηση «ποιον θεωρείτε πιο ικανό για πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 50,46, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας το 20,75%.
2

Η έρευνα καταγράφει και την αποδοχή των υπουργών. Πρώτος με διαφορά είναι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης και δεύτερος -με αξιοσημείωτη διαφορά από τον τρίτο- ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι Νίκος Δένδιας, Νίκη Κεραμέως και Κωστής Χατζηδάκης.

3

Ως σημαντικότερο ζήτημα στο οποίο πρέπει να επικεντρωθεί η κυβέρνηση, το 43,15% απαντάει την πορεία της οικονομίας, ενώ ακολουθεί με 31,19% η αντιμετώπιση της ανεργίας.

4


Η πανελλαδική δημοσκόπηση της Opinion Poll διενεργήθηκε το διάστημα από 2 έως 4 Σεπτεμβρίου, με μέγεθος δείγματος 1.102 νοικοκυριά, ενώ το στατιστικό σφάλμα είναι +/-3%.