Υπέρ ενός αναλογικότερου εκλογικού νόμου, αλλά με εχέγγυα για διασφάλιση της σταθερότητας τάσσεται ο βουλευτής ΚΙΝΑΛ Χαλκιδικής, Απόστολος Πάνας. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Στο Καρφί» και στο δημοσιογράφο Χρήστο Δρουζια, σημειώνει πως η επιστροφή στο ‘’ΠΑΣΟΚ’’ δεν αποτελεί ζήτημα για τον ίδιο, επισημαίνοντας πως «ποτέ δε φύγαμε για να χρειάζεται να επιστρέψουμε». Στην ερώτηση αν θα μπορούσε το κόμμα του να συνομιλήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Πάνας τονίζει ότι «το Κίνημα Αλλαγής επιδιώκει την αυτόνομη ανοδική πολιτική πορεία της παράταξής, ενώ σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες του ως υπεύθυνος του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφέρει ότι «πρέπει να δομήσουμε μια σύγχρονη πρόταση για την πρωτογενή παραγωγή, τον νέο αγρότη και τις νέες μορφές ανάπτυξης του».

1)Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τις «φωνές» που ζητούν επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ, συνέδριο και εκλογή ηγεσίας;

Καταρχάς, μιλάμε για τρεις ξεχωριστές κομματικές διαδικασίες. Η διαδικασία του συνεδρίου αποτελεί διαχρονικά για το Κίνημά μας μια ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία κατά την οποία τίθενται τα ζητήματα στο τραπέζι και ακούγονται όλες οι απόψεις όσο αντικρουόμενες και να είναι, γιατί αυτό ακριβώς οφείλει να κάνει ένα δημοκρατικό κόμμα. Αρμόδια για τη συγκρότησή του δε είναι τα όργανά μας τα οποία βαδίζουν βάσει καταστατικού και συλλογικών αποφάσεων. Τα συλλογικά μας όργανα είναι αυτά που τελικά θα αποφασίσουν για την οποιαδήποτε περαιτέρω κομματική διαδικασία.
Από εκεί και πέρα, η παράταξη μας χρειάζεται να οικοδομήσει μια νέα ενότητα η επιστροφή στο ‘’ΠΑΣΟΚ’’ δεν αποτελεί ζήτημα για μένα γιατί ποτέ δε φύγαμε για να χρειάζεται να επιστρέψουμε . Θεωρώ ότι ο κόσμος περιμένει πολλά περισσότερα σε ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο από την ανάκτηση ενός τίτλου που ποτέ δεν αποβάλαμε.

2)Μπορεί τελικά το ΚΙΝΑΛ να ανασυνταχθεί; Αν κάνατε αυτοκριτική για την μέχρι τώρα πορεία του κόμματος σας, ποιο βασικό λάθος θα αναγνωρίζατε;

Το Κίνημα Αλλαγής, μπορεί να ανασυνταχθεί περαιτέρω ιδεολογικοπολιτικά και οργανωτικά. Όλα αυτά τα χρόνια έχει γίνει μία τεράστια προσπάθεια σε όλους τους τομείς η οποία και συνεχίζεται . Θα ήταν όμως αλαζονικό και εγωιστικό εκ μέρους μας να μην κάνουμε αυτοκριτική και να μην αναγνωρίζουμε αβλεψίες και παραλείψεις. Αυτό που ίσως έπρεπε να κάνουμε πιο σαφές ήταν να υπερασπιστούμε το πρόγραμμα μας και τις θέσεις μας . Σε αυτά θα έπρεπε να αναλωθούμε και όχι στις άγονες κομματικές διενέξεις, δυστυχώς αυτό δεν έγινε από όλους ιδίως κατά τη μακρά προεκλογική περίοδο των προηγούμενων μηνών.

3)Το ΚΙΝΑΛ πρέπει να ψηφίσει την αλλαγή του εκλογικού νόμου, όπως δεσμεύθηκε προεκλογικά;

Η θέση μας ήταν και είναι ξεκάθαρη όσον αφορά στον εκλογικό νόμο. Αναλογικότερος εκλογικός νόμος, αλλά με εχέγγυα για διασφάλιση της σταθερότητας . Η Πρόεδρος Φώφη Γεννηματά τόνισε για ακόμα μία φορά κατά την ομιλία της στη ΔΕΘ, ότι το Κίνημα Αλλαγής θα μείνει πιστό στις θέσεις του χωρίς όμως να γίνει όμηρος κανενός. Οι τιμητές των προεκλογικών συναινέσεων θα πρέπει επιτέλους να το αποδείξουν .Το σίγουρο είναι ότι έχουμε συγκεκριμένη πρόταση . Οι απόψεις μας θα ακουστούν με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο. Από εκεί και πέρα η Κυβέρνηση οφείλει υπεύθυνα να καταθέσει έγκαιρα τις δικές της απόψεις σε διάλογο με όλα τα κόμματα.

4)Ποια είναι η γνώμη σας για το λεγόμενο προοδευτικό μέτωπο που θέλει να κτίσει ο Αλέξης Τσίπρας. Πιστεύετε ότι θα μπορούσε το ΚΙΝΑΛ να συνομιλήσει μετεκλογικά με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Δε θεωρώ ότι ο κος Τσίπρας έχει κάνει κάποια ουσιαστική κίνηση για τη συγκρότηση του λεγόμενου προοδευτικού μετώπου. Το Κίνημα μας επιδιώκει την αυτόνομη ανοδική πολιτική πορεία της παράταξής είμαστε εδώ ως ένα προοδευτικό, σύγχρονο, σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με ισχυρές παρακαταθήκες κριτήριό μας είναι το δημόσιο συμφέρον και η πρόοδος του τόπου.

5)Έχετε αναλάβει χαρτοφυλάκιο του τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ. Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας;

Το μότο μου είναι «Όσο σημαντικό είναι να μην ξεχνάμε το παρελθόν, άλλο τόσο σημαντικό είναι να σχεδιάζουμε το μέλλον» .
Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να δομήσουμε μια σύγχρονη πρόταση για την πρωτογενή παραγωγή, τον νέο αγρότη και τις νέες μορφές ανάπτυξης του.
Ζούμε στην ψηφιακή εποχή, σε ένα περιβάλλον όπου όλα αλλάζουν και εξελίσσονται δυναμικά .
Τα επόμενα χρόνια, η ευφυής γεωργία θα μπορούσε να ωφελήσει τους αγρότες να παράγουν με ακρίβεια και μειωμένο κόστος.
Πρωτότυπες λύσεις που σχετίζονται με τεχνολογίες επικοινωνιών και πληροφορικής, όπως για παράδειγμα big data και analytics, IoT, AI, mobile και web εφαρμογές που μπορούν να δώσουν λύσεις σε προκλήσεις του ευρύτερου αγροτοδιατροφικού τομέα.
Ο αγρότης του σήμερα μπορεί να κάνει τη ζωή του εύκολη με μεγάλες αποδόσεις στην παραγωγή προϊόντων με τη χρήση νέων τεχνολογιών την κατάλληλη εκπαίδευση αλλά και την υιοθέτηση συνεργασιών με Εκπαιδευτικά και Ερευνητικά Κέντρα, Ομάδες τοπικής δράσης, Κεντρικές Υπηρεσίες, Φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και φυσικά με αγροτικές οργανώσεις
Αυτή είναι η νέα ατζέντα του χώρου μας για την αγροτική ανάπτυξη της χώρας μας.
Μια ατζέντα που θα ως επίκεντρο τον παραγωγό, τον καταναλωτή και το ίδιο το περιβάλλον