«Στόχος της κυβέρνησης της Ν.Δ. είναι να πιάσουμε ρυθμό ανάπτυξης 4%», δηλώνει στα «Π» ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, επισημαίνοντας ότι με τον Τσίπρα χάθηκαν τα καλά χρόνια.

Τις ημέρες αυτές συζητείται στη Βουλή το Αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο. Θεωρείτε ότι οι διατάξεις είναι αρκετές για να καταστεί το Ελληνικό Δημόσιο από εχθρός, φίλος του επιχειρηματία;

Είναι ένα καλό πρώτο βήμα. Δεν είναι το τέλος της προσπάθειάς μας, είναι όμως η πιο γρήγορη εκκίνηση που μπορούσαμε να κάνουμε, για να δείξουμε και στους επιχειρηματίες και στους επενδυτές τις καλές μας προθέσεις για να λύσουμε χρόνια ζητήματα. Είμαστε εδώ για να ακούσουμε από την αγορά τις αντιδράσεις τους και τα επιπλέον αιτήματά τους και να έχουμε, σε επόμενο νομοσχέδιο, να λύσουμε και επιπλέον ζητήματα. Γενικά, πρόθεσή μας είναι να μετατρέψουμε την Ελλάδα στην πιο επιχειρηματικά φιλική χώρα της Ευρώπης.

Λένε ότι είστε ο υπουργός που ξεμπλοκάρατε σειρά από εμβληματικές επενδύσεις. Τι να περιμένουμε;

Τα επόμενα βήματά μου είναι να πετύχουμε περισσότερες γρήγορες νίκες, γιατί ξεμπλοκάραμε πράγματι τις πιο εμβληματικές μεγάλες επενδύσεις στο Ελληνικό, στην Κασσιόπη κ.λπ. Εχουμε όμως και άλλες επενδύσεις, οι οποίες βρίσκονται σε αναμονή και χρειάζονται τη δική μας φροντίδα. Και αυτό κάνουμε μαζί με τον υφυπουργό, τον κύριο Παπαθανάση, με τον οποίο ασχολούμαστε μία προς μία με τις μεγάλες επενδύσεις ξεχωριστά.

Στόχος της Ν.Δ., όπως έχετε δηλώσει προεκλογικά, είναι να επιτύχει η χώρα ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 4%.

Πράγματι, στόχος της κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας είναι να πιάσουμε ρυθμό ανάπτυξης 4%. Πιστεύω ότι από τον πρώτο χρόνο θα αρχίσει να ανεβαίνει ο ρυθμός ανάπτυξης και σιγά-σιγά μέχρι το τέλος της τετραετίας θα έχουμε φτάσει σε αυτόν τον στόχο. Ο στόχος μου είναι φέτος να κλείσουμε πάνω από το 2% και του χρόνου να πλησιάσουμε και να ξεπεράσουμε το 3%. Και προχωράμε.

Σας προβληματίζει το ενδεχόμενο επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας;

Πρέπει κάποιος να είναι τελείως αδιάφορος για να μην τον προβληματίζει το ενδεχόμενο επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας. Να φέρω ένα παράδειγμα: Οταν είδα στις ειδήσεις την επίθεση με τα drones στο διυλιστήριο της Σαουδικής Αραβίας, το πρώτο που σκέφτηκα είναι η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και το πώς θα μπορούσε να επηρεάσει τη δική μας προσπάθεια εδώ. Δυστυχώς, ζούμε σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο και ό,τι γίνεται στη μία πλευρά του πλανήτη επηρεάζει την άλλη. Επειδή, όμως, γενικά είμαι αισιόδοξος άνθρωπος και θέλω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο, θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε μία πολιτική που και σε εποχές παγκόσμιας ύφεσης θα μας καθιστά ελκυστικούς. Δυστυχώς, με τον Τσίπρα χάσαμε τα καλά τα χρόνια. Η Ελλάδα είχε μηδενική σχεδόν ανάπτυξη, όταν οι άλλοι έτρεχαν με 3% και 4%.

Αναφορικά με την απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Δεσμεύεστε ότι δεν θα χαθεί ούτε ευρώ;

Δυστυχώς, η κατάσταση που μας άφησαν στο ΕΣΠΑ οι προηγούμενοι, παρά τις μεγαλοστομίες τους ότι ήμασταν πρώτοι στην Ευρώπη, είναι τραγική. Σύμφωνα με τις επίσημες επιστολές του αρμόδιου επιτρόπου, κ. Χαν, έχουμε μείνει πίσω και πράγματι κινδυνεύουν να χαθούν κονδύλια. Εχουμε φτιάξει μια σφιχτή ομάδα εργασίας, έχουμε στείλει επιστολές σε όλα τα υπουργεία και τους φορείς να φτιάξουν μία ομάδα για να παρακολουθούμε την απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Δεσμεύομαι ότι δεν θα χάσουμε ούτε ένα ευρώ.

Πώς σκέπτεστε να αξιοποιήσετε τους πρόσθετους πόρους της τάξης του 1,2-1,3 δισ. ευρώ που φαίνεται ότι θα έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση το 2020 από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν (SMPs και ANFAs) και τα οποία, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, μπορούν να διατεθούν μόνο για επενδύσεις;

Εάν και εφόσον η κυβερνητική διαπραγμάτευση καταλήξει σε αυτό το ευχάριστο για εμάς σενάριο, τότε να είστε βέβαιοι ότι θα αξιοποιήσουμε αυτά τα χρήματα μέχρι το τελευταίο ευρώ εις όφελος του Ελληνα αλλά και του Ευρωπαίου φορολογουμένου. Και ο Ελληνας και ο Ευρωπαίος έχουν να κερδίσουν από τη μεγάλη ανάπτυξη της Ελλάδος. Ο Ελληνας διότι θα κάνει τη ζωή του καλύτερη και ο Ευρωπαίος διότι θα έχει καλύτερη βιωσιμότητα το ελληνικό χρέος και άρα ο ίδιος θα χρειάζεται να συμβάλλει λιγότερο. Ολοι έχουμε να κερδίσουμε, λοιπόν, με μία επιτυχία της Ελλάδος και καλώ τους Ευρωπαίους εταίρους να βοηθήσουν και αυτοί από την πλευρά τους. Θα πετύχουμε μεγάλες νίκες στην Ελλάδα αν μας εμπιστευθούν.

Πιστεύετε ότι θα πετύχετε τον στόχο για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2%; Και, αν ναι, πότε;

Η κυβέρνηση θα πετύχει τον στόχο της βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει θέσει και ίσως και ακόμα νωρίτερα. Ποτέ δεν είχαμε πει ότι θα το κάνουμε από τον πρώτο χρόνο. Πάντα λέγαμε ότι πρώτα θα παρουσιάσουμε μεταρρυθμίσεις, θα ανεβάσουμε την αξιοπιστία μας και μετά θα πετύχουμε αυτόν τον στόχο. Αρα μη βιάζεστε. Τα χρήματα πρέπει να χρησιμοποιηθούν κατά βάση στη μείωση της φορολογίας. Η μείωση της φορολογίας -εννοώ και τις ασφαλιστικές εισφορές- θα καταστήσει την Ελλάδα επιχειρηματικά φιλική, θα φέρει ξένες επενδύσεις, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα υπάρξει και κοινωνική πολιτική. Δεν πρέπει το μυαλό μας να είναι στα επιδόματα. Το μυαλό μας πρέπει να είναι στο να δίνουμε στον κόσμο δουλειά. Μόνον έτσι θα υπάρξει πραγματική ευημερία και ανάπτυξη στη χώρα μας.

Αναφορικά με την υπόθεση της Novartis, μέχρι πού είναι αποφασισμένη να φτάσει η κυβέρνηση;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και εμείς, που μας ενέπλεξαν σε αυτή την αθλιότητα, δεν έχουμε σκοπό να γίνουμε ΣΥΡΙΖΑ. Προσωπικά, η φράση του κ. Πολάκη «Να βάλουμε κάποιον φυλακή για να κερδίσουμε τις εκλογές» δεν με εκφράζει καθόλου. Υπάρχουν όμως οι βαριές καταγγελίες εν ενεργεία αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, του κ. Αγγελή. Δεν πρέπει αυτές να διερευνηθούν; Δεν πρέπει να μάθουμε αν υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης παρενέβαινε στο έργο των εισαγγελέων; Οχι για λόγους αντεκδίκησης και ρεβανσισμού, αλλά καθαρά για λόγους υπεράσπισης της ελληνικής Δημοκρατίας. Το μόνο που θέλουμε είναι να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια και τι πραγματικά συνέβη.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 21/9/2019