Την πρώτη του συνέντευξη μετά την επίσκεψή του στην Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα δίνει στα «Π» ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΒRD), Σούμα Τσακραμπάρτι, που διαπιστώνει την ετοιμότητα της κυβέρνησης να καταστήσει «το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα πιο φιλικό προς τους επενδυτές» και εκτιμά ότι περισσότεροι ξένοι επενδυτές θα στρέψουν την προσοχή τους στη χώρα μας.

Πιστεύετε ότι οι Ευρωπαίοι και διεθνείς επενδυτές θα πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους στην Ελλάδα και γιατί;

Απολύτως. Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα έχει ήδη βελτιωθεί και είμαι σίγουρος ότι ακόμα περισσότεροι επενδυτές θα αρχίσουν να βλέπουν ξανά τη χώρα ως έναν ελκυστικό τόπο για τις επενδυτικές τους δραστηριότητες. Φυσικά, η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να κάνει περισσότερα για να προσελκύσει επενδύσεις. Η διόρθωση των σημερινών αδυναμιών και η δημιουργία ενός ελκυστικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος θα είναι σημαντική για την περαιτέρω ανάκαμψη και ανάπτυξη της χώρας. Διεθνείς οργανισμοί, όπως η EBRD, μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο. Το γεγονός ότι η EBRD βρίσκεται στην Ελλάδα στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στην αγορά και ενθαρρύνει κι άλλους επενδυτές να εξετάσουν προσεκτικά τις ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα.

Ποιοι συγκεκριμένοι τομείς και ποια έργα θα μπορούσαν να προσελκύσουν άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα;

Η προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων είναι ένα δύσκολο έργο, κυρίως επειδή υπάρχει εξαιρετικά έντονος ανταγωνισμός γι’ αυτές. Η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει τα δυνατά της σημεία και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο τουρισμός και η γεωργία. Το «Ελληνικό» είναι ένα εμβληματικό έργο που μπορεί να σηματοδοτήσει σε πιθανούς επενδυτές ότι τα πράγματα αλλάζουν στην Ελλάδα. Οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν επίσης μια ευκαιρία για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων σε βασικούς τομείς, όπως οι μεταφορές και η ενέργεια. Κάποια θετικά αποτελέσματα έχουν ήδη επιτευχθεί, όπως η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, καθώς και των 14 περιφερειακών αεροδρομίων - μία επένδυση που υποστηρίξαμε κι εμείς.

Την περασμένη εβδομάδα συναντήσατε στην Αθήνα τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και κάποια μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου του. Ποια είναι η άποψή σας για τη νέα ελληνική κυβέρνηση και το μεταρρυθμιστικό της σχέδιο;

Ναι, πράγματι, είχαμε μια πολύ καλή πρώτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνη Γεωργιάδη, και τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη. Συζητήσαμε την υποστήριξη της EBRD για τον ελληνικό ιδιωτικό τομέα και πώς μπορούμε να συνεργαστούμε στενότερα με τις ελληνικές Αρχές για να επιτύχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Μας ενθαρρύνει πολύ η ετοιμότητα των ελληνικών Αρχών να καταστήσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα πιο φιλικό προς τους επενδυτές.

Μπορεί η επιβράδυνση της οικονομίας της ευρωζώνης να επηρεάσει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας; Ποια είναι η πρόβλεψή σας για την ανάπτυξη της χώρας τα επόμενα χρόνια;

Οι τρέχουσες προβλέψεις μας για την αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2020 ανέρχονται σε 2,2%, όπως ανακοινώσαμε τον περασμένο Μάιο. Οι οικονομολόγοι μας εργάζονται επί του παρόντος για την επόμενη πρόβλεψή μας, η οποία θα δημοσιευθεί σε περίπου δύο μήνες. Ελπίζω ότι η θετική πορεία των μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστεί και η Ελλάδα θα δημιουργήσει και πάλι ένα ελκυστικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον, το οποίο, όπως έχω ήδη αναφέρει, είναι πολύ σημαντικό για περαιτέρω ανάκαμψη και ανάπτυξη. Η EBRD θα συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και στην ενίσχυση της περιφερειακής ολοκλήρωσης της τοπικής οικονομίας.

Γιατί αποφασίσατε να ανοίξετε ένα γραφείο στη Θεσσαλονίκη και σε ποια έργα σχεδιάζετε να επενδύσετε;

Ηταν μεγάλη μου χαρά να εγκαινιάσω το νέο μας γραφείο στη Θεσσαλονίκη και να δω με τα ίδια μου τα μάτια τον δυναμισμό του τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη βόρεια Ελλάδα. Το νέο γραφείο στη Θεσσαλονίκη, το δεύτερό μας στην Ελλάδα, διαθέτει όλα τα απαραίτητα συστατικά για να επιτύχουμε σπουδαία πράγματα και αποδεικνύει για ακόμα μια φορά τη δέσμευσή μας στη χώρα. Η ομάδα της EBRD στη Θεσσαλονίκη θα εργαστεί κυρίως για την υποστήριξη των μικρών επιχειρήσεων, βασιζόμενη στην επιτυχία του προγράμματος Συμβουλευτικής για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις της EBRD.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω του Ευρωπαϊκού Κόμβου Επενδυτικών Συμβουλών, και πρόσφατα συμπληρώθηκε με χρηματοδότηση από το ελληνικό κράτος, και έχει ήδη παραδώσει περισσότερα από 40 συμβουλευτικά προγράμματα για ελληνικές ΜμΕ σε διάστημα 18 μηνών. Πάνω από το 70% των μικρών επιχειρήσεων που υποστηρίζουμε επί του παρόντος βρίσκονται εκτός Αθήνας και το ένα τρίτο των αιτήσεων που λαμβάνουμε προέρχονται από τη βόρεια Ελλάδα. Από τη Θεσσαλονίκη θα μπορέσουμε να στηρίξουμε ακόμη περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη βόρεια Ελλάδα, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Και αυτό είναι κρίσιμο για την ελληνική οικονομία.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 21/9/2019