Για την προσπάθεια που θα καταβάλει η ελληνική πλευρά ώστε να επιστρέψει μετα την κρίση μίλησε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, μετά την ολοκλήρωση της επίσημης επίσκεψης στη Νέα Υόρκη.

Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως «η εβδομάδα αυτή στα Ηνωμένα Έθνη, με την παρουσία του Προέδρου της κυβέρνησης του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν ιδιαίτερα σημαντική για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Η Ελλάδα πέρασε μία πολύ βαθιά κρίση, μία κρίση που την οδήγησε εξ ανάγκης σε εσωστρέφεια. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι χάσαμε ένα μεγάλο κομμάτι του ΑΕΠ μας, περίπου το 25%, σχεδόν σαν να έχει υπάρξει πόλεμος».

«Όμως, η Ελλάδα – το λέμε με όλους τους τόνους και το λέμε παντού – επιστρέφει, μέσα από τις συνεχείς και διαρκείς επαφές μας, αλλά και τη διάθεσή μας να παίξουμε πια το ρόλο που μας ανήκει. Ως χώρα της ΕΕ, χώρα της Ανατολικής Μεσογείου, μία χώρα δημοκρατική, μία χώρα η οποία έχει πολλά να πει στα Βαλκάνια και πολλά να πει στην ευρύτερη περιοχή. Μία χώρα που έχει αποφασίσει να παίξει ξανά το ρόλο της, είτε στα θέματα που αφορούν τη Λιβύη, είτε στα θέματα που αφορούν τη Συρία, είτε στα θέματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αφρικής, είτε ακόμη και στα θέματα της ευρωπαϊκής μεγέθυνσης και στα θέματα που αφορούν τη Μαύρη Θάλασσα, τον Εύξεινο Πόντο, όλα τα ζητήματα της περιοχής μας», συμπλήρωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παραμείνει απούσα από τα διεθνή fora. Θα είμαστε εδώ με μία καθαρή, ευρωπαϊκή, δημοκρατική πολιτική που θα προασπίζει τα συμφέροντά μας, αλλά θα προάγει τις αξίες και τις αρχές μας. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε εντατικοποιήσει τις επαφές μας με τον αραβικό κόσμο, με όλες τις χώρες του Κόλπου, βεβαίως και με την Αίγυπτο, με τη Λιβύη, ακόμη και με τη συριακή αντιπολίτευση, δηλαδή όλους αυτούς που έχουν κάτι να πουν και έχουμε και εμείς κάτι να τους πούμε», κατέληξε.