ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι χτυπούν ποιους μέσα από την πένα «δικών τους» δημοσιογράφων
Σε κλίµα πολυδιάστατης εσωστρέφειας, µε απροκάλυπτους διαξιφισµούς και σκληρές αντιπαραθέσεις ακόµα και για δευτερεύοντα ζητήµατα, όπως ο τρόπος λειτουργίας της ΕΡΤ την περίοδο διακυβέρνησης της Αριστεράς, εξελίσσεται η διαδικασία µετασχηµατισµού του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, οπαδός της µαοϊκής θεωρίας «µεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση», φροντίζει κάθε φορά να µετατρέπει σε πλεονέκτηµα την πρόκληση µιας τέτοιας συνθήκης, ενθαρρύνοντας πολλές φορές από το παρασκήνιο στοχευµένες ρηγµατώσεις και διαιρέσεις, ακόµα και στο στενό του περιβάλλον, προκειµένου να διατηρεί µε τον πιο αποτελεσµατικό τρόπο τον έλεγχο στο «βασίλειο» της Κουµουνδούρου.
Συνήθως, η στρατηγική του «διαίρει και βασίλευε» στήνεται και εκτελείται διά της «επικοινωνιακής µεθόδου», καθώς ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, θέλοντας να τεστάρει αντιδράσεις ή να προκαλέσει άγχος στους συντρόφους του, τα µηνύµατά του τα περνάει µέσα από σηµαντικούς δηµοσιογράφους, που θεωρούνται «προνοµιακοί» του συνοµιλητές και ως εκ τούτου οτιδήποτε «ειπωθεί» ή γραφτεί από πλευράς τους ερµηνεύεται ως απήχηση των απόψεων του κ. Τσίπρα.
Το προηγούµενο διάστηµα αυτό συνέβη µε αφορµή ένα άρθρο του Γιώργου Λακόπουλου εναντίον του γραµµατέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτη. Ο τελευταίος «τσίµπησε» και βγήκε στα κάγκελα της δηµοσιότητας µε καταγγελίες περί επίδοξων «νταβατζήδων» που θέλουν να ποδηγετήσουν τις εξελίξεις στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει του συνεδρίου. Ο Π. Σκουρλέτης στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του θεώρησε πως τα εις βάρος του δηµοσιεύµατα ήταν υποκινούµενα από τον ίδιο τον Αλ. Τσίπρα και στελέχη του περιβάλλοντός του και στις κλειστές συνεδριάσεις της Κουµουνδούρου απείλησε θεούς και δαίµονες εάν επαναληφθούν. Κάτι αντίστοιχο είχε πράξει και ο Ευκλ. Τσακαλώτος, µε τον οποίον ο Π. Σκουρλέτης εσχάτως έχει συνάψει µια ιδιότυπη συµµαχία, όταν στην πρώτη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, µετά την ήττα του κόµµατος στις εθνικές εκλογές, εµφανίστηκε ως «ταπεινωµένος» από τον κ. Τσίπρα µέσα από δηµοσίευµα της ιστοσελίδας «Documento» του Κ. Βαξεβάνη, που έφερε τον αρχηγό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης να του απαντά µε αυστηρό ύφος «Αντε, µην τα πάρω τώρα», επειδή είχε εκφράσει τις ενστάσεις του για το κατά πόσο ήταν ωφέλιµη και επί της ουσίας η συζήτηση που διεξαγόταν.
«Δάκτυλος»
Τόσο ο κ. Σκουρλέτης όσο και ο Ευκλ. Τσακαλώτος θεώρησαν πως πίσω από τις επιθέσεις που δέχονταν, εκτός από το µακρύ χέρι της στιβαρής ηγεσίας του Αλ. Τσίπρα, υπήρχε και ο δάκτυλος του Ν. Παππά, του πρώην υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, ο οποίος, σε σχέση µε την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, εισηγείται διαφορετικά πράγµατα στον Αλ. Τσίπρα, που κινούνται στον αντίποδα της «ριζοσπαστικής φιλοσοφίας» τόσο της οµάδας των «53+» όσο και του γραµµατέα της Κ.Ε. του κόµµατος. Ο Ν. Παππάς έδινε και ο ίδιος δικαιώµατα πως επιχειρεί να καταγραφεί ως κεντρικός πρωταγωνιστής στη διαδικασία «µετασχηµατισµού» του ΣΥΡΙΖΑ, εµφανιζόµενος σε τηλεοπτικές εκποµπές τις προηγούµενες ηµέρες µε την ιδιότητα του σηµαίνοντος στελέχους που έχει αναλάβει τη συγκεκριµένη αποστολή, κάτι που προέκυπτε από τις σχετικές ερωτήσεις που του έκαναν οι παρουσιαστές σε συγκεκριµένα κανάλια, όπως το Κontra. ∆ηµιουργούσε, δηλαδή, την εντύπωση πως το όλο εγχείρηµα της οργανωτικής ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ έχει ανατεθεί στον ίδιο και όχι στα θεσµικά όργανα του κόµµατος ή τον γραµµατέα της Κ.Ε., Π. Σκουρλέτη.
Το κοµµατικό παραγοντιλίκι που επιχείρησε να προβάλει ο Ν. Παππάς στις τηλεοπτικές του εµφανίσεις έκανε έξω φρενών και τον Π. Σκουρλέτη και τον Ευκλ. Τσακαλώτο, ο οποίος τον «χτύπησε» εκεί όπου πονάει. ∆ηλαδή, στην ΕΡΤ και στον τρόπο που λειτούργησε επί των ηµερών της Αριστεράς, βγάζοντας στη σέντρα της δηµοσιογραφικής ανυποληψίας δύο πρόσωπα που «χρεώνονται» στο περιβάλλον του: τους δηµοσιογράφους Κ. Ακριβοπούλου και Σ. Καψώχα. Την ώρα που η εσωκοµµατική αντιπολίτευση άρχισε να κορυφώνει τις επιθέσεις εναντίον του Ν. Παππά και του «δηµοσιογραφικού» περιβάλλοντός του, ο Αλ. Τσίπρας απέφυγε να «εµπλακεί» σε αυτή την αντιπαράθεση έως ότου ήρθε ένα άρθρο-παρέµβαση από τον εκδότη της εφηµερίδας «Το Ποντίκι», Αντ. ∆ελατόλλα, που στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ερµηνεύτηκε ως µήνυµα προς όλες τις αντιµαχόµενες πλευρές, ακόµα και σε αυτούς που εµφανίζονται ως «βασιλικότεροι του βασιλέως» στην προσπάθειά τους να κατοχυρώσουν ισχυρούς ρόλους στη νέα πορεία του κόµµατος.
Ο εκδότης της εφηµερίδας «Το Ποντίκι» στο άρθρο του άφηνε αιχµές εναντίον του Ν. Παππά για τους χειρισµούς του στις τηλεοπτικές άδειες, του Αλ. Φλαµπουράρη για τις σχέσεις του µε την παλαιά βαρονία των ΜΜΕ, του ∆. Τζανακόπουλου για το τσαµπουκαλεµένο του ύφος ως κυβερνητικού εκπροσώπου και την επιπόλαιη εµπλοκή του σε δικαστικές υποθέσεις µε αµφιλεγόµενη κατάληξη, όπως αυτή τη Νovartis, του Ευκλ. Τσακαλώτου που το έπαιζε σε διπλό επικοινωνιακό ταµπλό, του Π. Πολάκη για την απαράδεκτη διαδικτυακή συµπεριφορά του και της Ρ. ∆ούρου που, αντί να δουλεύει, σπατάλησε τη δυναµική της ως περιφερειάρχου, ενώ, όταν της έκατσαν οι στραβές στη βάρδιά της, ήταν τόσο τυφλωµένη από το όραµά της να διαδεχτεί τον Αλ. Τσίπρα, που δεν έβλεπε µπροστά της.
Αµεση ήταν η απάντηση της Ρένας ∆ούρου, η οποία σε ανάρτησή της στο twitter έγραψε χαρακτηριστικά: «Είναι καιρός τώρα που οι διάφοροι δηµοσιογράφοι ενόψει συνεδρίου επιδίδονται στη συγγραφή άρθρων παρέµβασης ωσάν να είναι κριτές στο Syriza’s Next Top Model. Το θετικό είναι ότι κριτική επιτροπή στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αυτοί, αλλά ο κόσµος που αγωνιστήκαµε µαζί. Κάντε µας τη χάρη λοιπόν».
Aίσθηση προκάλεσαν και ακόµα δύο άρθρα που δηµοσιεύτηκαν στις εφηµερίδες «Αυγή» και «Εποχή» αντίστοιχα από δύο πρόσωπα που ο µεν ένας υπήρξε στενός συνεργάτης του Αλ. Τσίπρα στο Μαξίµου στο Τµήµα Επικοινωνίας και το όνοµά του είναι ∆. Καραµάνης, ενώ ο άλλος έχει καταγραφεί ως «συντάκτης» των θέσεων της οµάδας των «53+» και πρόκειται για τον Π. Λάµπρου.
«Να φύγουν»
Ο ∆. Καραµάνης µε άρθρο του που φιλοξενήθηκε στην «Αυγή» ανοίγει ακόµα ένα θέµα στον εσωκοµµατικό διάλογο, πέραν των αντιπαραθέσεων για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει όνοµα για να πουλάει ευαίσθητη αριστεροσύνη ως πράσινη Αριστερά της προοδευτικής Σοσιαλδηµοκρατίας ή εάν θα διολισθήσει σε λογικές εκπροσώπησης µιας µοντέρνας «συστηµικής ΠΑΣΟΚαρίας» για να διατηρηθεί στον ορίζοντα του πολιτικού σκηνικού ως κυρίαρχη δύναµη του εγχώριου δικοµµατισµού. Κατά το πρώην επιτελικό στέλεχος του Μεγάρου Μαξίµου, το πρόβληµα στην πορεία ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζεται στο γεγονός του χάσµατος γενεών, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αντιλήψεις που φέρουν οι νεότεροι σε σχέση µε τους παλαιότερους ΣΥΡΙΖΑίους. «∆εν είναι εκκλησιαστικός οργανισµός η Αριστερά, ούτε µπορεί να έχει επετηρίδα. Πολλώ δε µάλλον, να θεωρούνται εντός της ότι υπάρχουν τα λεγόµενα 'ιστορικά στελέχη', τα οποία διαθέτουν όλες τις απαντήσεις και η παρουσία τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων είναι εσαεί», ανέφερε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας την ανάγκη το κόµµα να απελευθερωθεί -όσο και αν αυτό ακούγεται ασεβές- από τα παιδιά του Κύρκου και του Φλωράκη, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ένα new age κόµµα. Κατά τον ∆. Καραµάνη, πρέπει να αναλάβουν δράση οι 30άρηδες και οι 40άρηδες του ΣΥΡΙΖΑ και να τεθούν στο περιθώριο ή να αποκλειστούν από τα όργανα του κόµµατος όσοι «εδώ και σαράντα χρόνια έχουν µάθει να δρουν και να σκέφτονται εντός ενός άλλου πλαισίου, που δεν έχει καµία σχέση µε την τρέχουσα συγκυρία».
Ουσιαστικά, προπαγανδίζει την εκπαραθύρωση από την πρώτη γραµµή του κόµµατος και θέτει ζήτηµα αποστρατείας της ιστορικής ηγεσίας της Κουµουνδούρου, όπως είναι οι Ν. Φίλης, Π. Σκουρλέτης, Γ. ∆ραγασάκης, Ν. Βούτσης, ∆. Βίτσας, Αρ. Μπαλτάς, Αλ. Φλαµπουράρης, ∆. Παπαδηµούλης, Γ. Μπαλάφας κ.ά. Την ίδια στιγµή, ο Π. Λάµπρου, ο οποίος στην εσωκοµµατική ίντριγκα παίζει τον ρόλο του εκπροσώπου Τύπου, µαζί µε την Ανν. Καββαδία και άλλους της οµάδας των «53+», σε συνεννόηση τις περισσότερες φορές µε τον άτυπο ηγέτη της, Ευκλ. Τσακαλώτο, µε άρθρο του στην εφηµερίδα «Εποχή» προειδοποιούσε τον Αλ. Τσίπρα πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να µεταβληθεί σε ένα κόµµα «σούπερ µάρκετ» µε πρόσχηµα τη µονοσήµαντη διεύρυνσή του στον χώρο της Κεντροαριστεράς.
Η εικόνα διχόνοιας µέσα από τις αντικρουόµενες και πολλές φορές σκληρά αντιπαραθετικές σκέψεις που εκδηλώνονται στον χώρο της αξιωµατικής αντιπολίτευσης για το πώς θα πρέπει να βρει τον βηµατισµό του το κόµµα στην πορεία προς το συνέδριο αντανακλάται και στα φιλικά προς την Κουµουνδούρου ΜΜΕ, που διεκδικούν µερίδιο ηγεµονικής κάλυψης των εξελίξεων στον χώρο της Αριστεράς. Ηδη έχει καταγραφεί η κόντρα ανάµεσα στην «Εφηµερίδα των Συντακτών» και το «Documento» του Κ. Βαξεβάνη, ενώ στο φως της δηµοσιότητας έρχονται µε αποκαλυπτικό τρόπο και οι παλαιότερες διενέξεις στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο λειτουργίας της ΕΡΤ. Ο Ευκλ. Τσακαλώτος, που έθεσε ζήτηµα για το ύφος της δηµόσιας τηλεόρασης, «φωτογραφίζοντας» την εκποµπή της Κ. Ακριβοπούλου µε συµπαρουσιαστή τον Σ. Καψώχα, δέχτηκε επικρίσεις όχι µόνο από τους δύο δηµοσιογράφους, αλλά και από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας Π. Πολάκη, που έχει καταγραφεί στην Ιστορία ως «κολλητός» του Ν. Παππά και του Π. Καµµένου και υπερασπίστηκε τη συγκεκριµένη εκποµπή της ΕΡΤ.
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 28/9/2019
Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, οπαδός της µαοϊκής θεωρίας «µεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση», φροντίζει κάθε φορά να µετατρέπει σε πλεονέκτηµα την πρόκληση µιας τέτοιας συνθήκης, ενθαρρύνοντας πολλές φορές από το παρασκήνιο στοχευµένες ρηγµατώσεις και διαιρέσεις, ακόµα και στο στενό του περιβάλλον, προκειµένου να διατηρεί µε τον πιο αποτελεσµατικό τρόπο τον έλεγχο στο «βασίλειο» της Κουµουνδούρου.
Συνήθως, η στρατηγική του «διαίρει και βασίλευε» στήνεται και εκτελείται διά της «επικοινωνιακής µεθόδου», καθώς ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, θέλοντας να τεστάρει αντιδράσεις ή να προκαλέσει άγχος στους συντρόφους του, τα µηνύµατά του τα περνάει µέσα από σηµαντικούς δηµοσιογράφους, που θεωρούνται «προνοµιακοί» του συνοµιλητές και ως εκ τούτου οτιδήποτε «ειπωθεί» ή γραφτεί από πλευράς τους ερµηνεύεται ως απήχηση των απόψεων του κ. Τσίπρα.
Το προηγούµενο διάστηµα αυτό συνέβη µε αφορµή ένα άρθρο του Γιώργου Λακόπουλου εναντίον του γραµµατέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτη. Ο τελευταίος «τσίµπησε» και βγήκε στα κάγκελα της δηµοσιότητας µε καταγγελίες περί επίδοξων «νταβατζήδων» που θέλουν να ποδηγετήσουν τις εξελίξεις στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει του συνεδρίου. Ο Π. Σκουρλέτης στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του θεώρησε πως τα εις βάρος του δηµοσιεύµατα ήταν υποκινούµενα από τον ίδιο τον Αλ. Τσίπρα και στελέχη του περιβάλλοντός του και στις κλειστές συνεδριάσεις της Κουµουνδούρου απείλησε θεούς και δαίµονες εάν επαναληφθούν. Κάτι αντίστοιχο είχε πράξει και ο Ευκλ. Τσακαλώτος, µε τον οποίον ο Π. Σκουρλέτης εσχάτως έχει συνάψει µια ιδιότυπη συµµαχία, όταν στην πρώτη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, µετά την ήττα του κόµµατος στις εθνικές εκλογές, εµφανίστηκε ως «ταπεινωµένος» από τον κ. Τσίπρα µέσα από δηµοσίευµα της ιστοσελίδας «Documento» του Κ. Βαξεβάνη, που έφερε τον αρχηγό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης να του απαντά µε αυστηρό ύφος «Αντε, µην τα πάρω τώρα», επειδή είχε εκφράσει τις ενστάσεις του για το κατά πόσο ήταν ωφέλιµη και επί της ουσίας η συζήτηση που διεξαγόταν.
«Δάκτυλος»
Τόσο ο κ. Σκουρλέτης όσο και ο Ευκλ. Τσακαλώτος θεώρησαν πως πίσω από τις επιθέσεις που δέχονταν, εκτός από το µακρύ χέρι της στιβαρής ηγεσίας του Αλ. Τσίπρα, υπήρχε και ο δάκτυλος του Ν. Παππά, του πρώην υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, ο οποίος, σε σχέση µε την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, εισηγείται διαφορετικά πράγµατα στον Αλ. Τσίπρα, που κινούνται στον αντίποδα της «ριζοσπαστικής φιλοσοφίας» τόσο της οµάδας των «53+» όσο και του γραµµατέα της Κ.Ε. του κόµµατος. Ο Ν. Παππάς έδινε και ο ίδιος δικαιώµατα πως επιχειρεί να καταγραφεί ως κεντρικός πρωταγωνιστής στη διαδικασία «µετασχηµατισµού» του ΣΥΡΙΖΑ, εµφανιζόµενος σε τηλεοπτικές εκποµπές τις προηγούµενες ηµέρες µε την ιδιότητα του σηµαίνοντος στελέχους που έχει αναλάβει τη συγκεκριµένη αποστολή, κάτι που προέκυπτε από τις σχετικές ερωτήσεις που του έκαναν οι παρουσιαστές σε συγκεκριµένα κανάλια, όπως το Κontra. ∆ηµιουργούσε, δηλαδή, την εντύπωση πως το όλο εγχείρηµα της οργανωτικής ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ έχει ανατεθεί στον ίδιο και όχι στα θεσµικά όργανα του κόµµατος ή τον γραµµατέα της Κ.Ε., Π. Σκουρλέτη.
Το κοµµατικό παραγοντιλίκι που επιχείρησε να προβάλει ο Ν. Παππάς στις τηλεοπτικές του εµφανίσεις έκανε έξω φρενών και τον Π. Σκουρλέτη και τον Ευκλ. Τσακαλώτο, ο οποίος τον «χτύπησε» εκεί όπου πονάει. ∆ηλαδή, στην ΕΡΤ και στον τρόπο που λειτούργησε επί των ηµερών της Αριστεράς, βγάζοντας στη σέντρα της δηµοσιογραφικής ανυποληψίας δύο πρόσωπα που «χρεώνονται» στο περιβάλλον του: τους δηµοσιογράφους Κ. Ακριβοπούλου και Σ. Καψώχα. Την ώρα που η εσωκοµµατική αντιπολίτευση άρχισε να κορυφώνει τις επιθέσεις εναντίον του Ν. Παππά και του «δηµοσιογραφικού» περιβάλλοντός του, ο Αλ. Τσίπρας απέφυγε να «εµπλακεί» σε αυτή την αντιπαράθεση έως ότου ήρθε ένα άρθρο-παρέµβαση από τον εκδότη της εφηµερίδας «Το Ποντίκι», Αντ. ∆ελατόλλα, που στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ερµηνεύτηκε ως µήνυµα προς όλες τις αντιµαχόµενες πλευρές, ακόµα και σε αυτούς που εµφανίζονται ως «βασιλικότεροι του βασιλέως» στην προσπάθειά τους να κατοχυρώσουν ισχυρούς ρόλους στη νέα πορεία του κόµµατος.
Ο εκδότης της εφηµερίδας «Το Ποντίκι» στο άρθρο του άφηνε αιχµές εναντίον του Ν. Παππά για τους χειρισµούς του στις τηλεοπτικές άδειες, του Αλ. Φλαµπουράρη για τις σχέσεις του µε την παλαιά βαρονία των ΜΜΕ, του ∆. Τζανακόπουλου για το τσαµπουκαλεµένο του ύφος ως κυβερνητικού εκπροσώπου και την επιπόλαιη εµπλοκή του σε δικαστικές υποθέσεις µε αµφιλεγόµενη κατάληξη, όπως αυτή τη Νovartis, του Ευκλ. Τσακαλώτου που το έπαιζε σε διπλό επικοινωνιακό ταµπλό, του Π. Πολάκη για την απαράδεκτη διαδικτυακή συµπεριφορά του και της Ρ. ∆ούρου που, αντί να δουλεύει, σπατάλησε τη δυναµική της ως περιφερειάρχου, ενώ, όταν της έκατσαν οι στραβές στη βάρδιά της, ήταν τόσο τυφλωµένη από το όραµά της να διαδεχτεί τον Αλ. Τσίπρα, που δεν έβλεπε µπροστά της.
Αµεση ήταν η απάντηση της Ρένας ∆ούρου, η οποία σε ανάρτησή της στο twitter έγραψε χαρακτηριστικά: «Είναι καιρός τώρα που οι διάφοροι δηµοσιογράφοι ενόψει συνεδρίου επιδίδονται στη συγγραφή άρθρων παρέµβασης ωσάν να είναι κριτές στο Syriza’s Next Top Model. Το θετικό είναι ότι κριτική επιτροπή στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αυτοί, αλλά ο κόσµος που αγωνιστήκαµε µαζί. Κάντε µας τη χάρη λοιπόν».
Aίσθηση προκάλεσαν και ακόµα δύο άρθρα που δηµοσιεύτηκαν στις εφηµερίδες «Αυγή» και «Εποχή» αντίστοιχα από δύο πρόσωπα που ο µεν ένας υπήρξε στενός συνεργάτης του Αλ. Τσίπρα στο Μαξίµου στο Τµήµα Επικοινωνίας και το όνοµά του είναι ∆. Καραµάνης, ενώ ο άλλος έχει καταγραφεί ως «συντάκτης» των θέσεων της οµάδας των «53+» και πρόκειται για τον Π. Λάµπρου.
«Να φύγουν»
Ο ∆. Καραµάνης µε άρθρο του που φιλοξενήθηκε στην «Αυγή» ανοίγει ακόµα ένα θέµα στον εσωκοµµατικό διάλογο, πέραν των αντιπαραθέσεων για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει όνοµα για να πουλάει ευαίσθητη αριστεροσύνη ως πράσινη Αριστερά της προοδευτικής Σοσιαλδηµοκρατίας ή εάν θα διολισθήσει σε λογικές εκπροσώπησης µιας µοντέρνας «συστηµικής ΠΑΣΟΚαρίας» για να διατηρηθεί στον ορίζοντα του πολιτικού σκηνικού ως κυρίαρχη δύναµη του εγχώριου δικοµµατισµού. Κατά το πρώην επιτελικό στέλεχος του Μεγάρου Μαξίµου, το πρόβληµα στην πορεία ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζεται στο γεγονός του χάσµατος γενεών, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αντιλήψεις που φέρουν οι νεότεροι σε σχέση µε τους παλαιότερους ΣΥΡΙΖΑίους. «∆εν είναι εκκλησιαστικός οργανισµός η Αριστερά, ούτε µπορεί να έχει επετηρίδα. Πολλώ δε µάλλον, να θεωρούνται εντός της ότι υπάρχουν τα λεγόµενα 'ιστορικά στελέχη', τα οποία διαθέτουν όλες τις απαντήσεις και η παρουσία τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων είναι εσαεί», ανέφερε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας την ανάγκη το κόµµα να απελευθερωθεί -όσο και αν αυτό ακούγεται ασεβές- από τα παιδιά του Κύρκου και του Φλωράκη, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ένα new age κόµµα. Κατά τον ∆. Καραµάνη, πρέπει να αναλάβουν δράση οι 30άρηδες και οι 40άρηδες του ΣΥΡΙΖΑ και να τεθούν στο περιθώριο ή να αποκλειστούν από τα όργανα του κόµµατος όσοι «εδώ και σαράντα χρόνια έχουν µάθει να δρουν και να σκέφτονται εντός ενός άλλου πλαισίου, που δεν έχει καµία σχέση µε την τρέχουσα συγκυρία».
Ουσιαστικά, προπαγανδίζει την εκπαραθύρωση από την πρώτη γραµµή του κόµµατος και θέτει ζήτηµα αποστρατείας της ιστορικής ηγεσίας της Κουµουνδούρου, όπως είναι οι Ν. Φίλης, Π. Σκουρλέτης, Γ. ∆ραγασάκης, Ν. Βούτσης, ∆. Βίτσας, Αρ. Μπαλτάς, Αλ. Φλαµπουράρης, ∆. Παπαδηµούλης, Γ. Μπαλάφας κ.ά. Την ίδια στιγµή, ο Π. Λάµπρου, ο οποίος στην εσωκοµµατική ίντριγκα παίζει τον ρόλο του εκπροσώπου Τύπου, µαζί µε την Ανν. Καββαδία και άλλους της οµάδας των «53+», σε συνεννόηση τις περισσότερες φορές µε τον άτυπο ηγέτη της, Ευκλ. Τσακαλώτο, µε άρθρο του στην εφηµερίδα «Εποχή» προειδοποιούσε τον Αλ. Τσίπρα πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να µεταβληθεί σε ένα κόµµα «σούπερ µάρκετ» µε πρόσχηµα τη µονοσήµαντη διεύρυνσή του στον χώρο της Κεντροαριστεράς.
Η εικόνα διχόνοιας µέσα από τις αντικρουόµενες και πολλές φορές σκληρά αντιπαραθετικές σκέψεις που εκδηλώνονται στον χώρο της αξιωµατικής αντιπολίτευσης για το πώς θα πρέπει να βρει τον βηµατισµό του το κόµµα στην πορεία προς το συνέδριο αντανακλάται και στα φιλικά προς την Κουµουνδούρου ΜΜΕ, που διεκδικούν µερίδιο ηγεµονικής κάλυψης των εξελίξεων στον χώρο της Αριστεράς. Ηδη έχει καταγραφεί η κόντρα ανάµεσα στην «Εφηµερίδα των Συντακτών» και το «Documento» του Κ. Βαξεβάνη, ενώ στο φως της δηµοσιότητας έρχονται µε αποκαλυπτικό τρόπο και οι παλαιότερες διενέξεις στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο λειτουργίας της ΕΡΤ. Ο Ευκλ. Τσακαλώτος, που έθεσε ζήτηµα για το ύφος της δηµόσιας τηλεόρασης, «φωτογραφίζοντας» την εκποµπή της Κ. Ακριβοπούλου µε συµπαρουσιαστή τον Σ. Καψώχα, δέχτηκε επικρίσεις όχι µόνο από τους δύο δηµοσιογράφους, αλλά και από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας Π. Πολάκη, που έχει καταγραφεί στην Ιστορία ως «κολλητός» του Ν. Παππά και του Π. Καµµένου και υπερασπίστηκε τη συγκεκριµένη εκποµπή της ΕΡΤ.
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 28/9/2019