Κάθε κύκλος που κλείνει επιβάλλει µια διαδικασία ανασκόπησης και αποτίµησης. Καθώς λοιπόν το 12ο Συνέδριο της ΟΝΝΕ∆, που θα διεξαχθεί την ερχόµενη εβδοµάδα, θα κληθεί να αναδείξει τον διάδοχό µου, δεν µπορώ να µη γυρίσω πίσω τον χρόνο σε αυτή την τριετία που ήταν κάτι παραπάνω από πυκνή όσον αφορά τον πολιτικό χρόνο που διανύσαµε.
Οσοι αναλαµβάναµε καθήκοντα εκείνη την εποχή είχαµε επίγνωση της δύσκολης αποστολής που αναλαµβάναµε. Είχαµε, όµως, και δύο πράγµατα: πίστη στις δυνατότητές µας και εµπιστοσύνη στην κρίση των Ελλήνων πολιτών. Από την πρώτη στιγµή δουλέψαµε οµαδικά, ακολουθώντας το σχέδιο που είχαµε συµφωνήσει και περιµένοντας τα αποτελέσµατα της δουλειάς µας.

Πρώτη µας επιδίωξη ήταν η ΟΝΝΕ∆ να ανοίξει τις πόρτες της σε όσους ήθελαν να βρεθούν δίπλα µας.
Με την ευρεία συµµετοχή στις γραµµατείες της οργάνωσης πετύχαµε την αξιοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων στελεχών από κάθε σηµείο της Ελλάδας ή του εξωτερικού σε θέσεις που ήθελαν και από τις οποίες µπορούσαν να βοηθήσουν. Με τον τρόπο αυτό µειώσαµε δραστικά την επίδραση των κλειστών συστηµάτων στον τοµέα της παραγωγής πολιτικής σκέψης.
Ταυτόχρονα, µέσω διάφανων διαδικασιών στη ∆ΑΠΝ∆ΦΚ, τις ∆ΗΜΤΟ και τις ΝΟ∆Ε µας εξασφαλίσαµε ότι η Οργάνωση δεν θα επιστρέψει στα κλειστά συστήµατα, αλλά θα διοικείται από τις επιλογές των µελών της.

Το άνοιγµα αυτό σύντοµα απέδωσε καρπούς στον τοµέα των ιδεών και των θέσεων. Αποκτήσαµε σύντοµα ένα δίκτυο που µπορούσε να συγκεντρώσει και να επεξεργαστεί πληροφορίες και οδηγούσε ταχύτερα και ευκολότερα στην παραγωγή προτάσεων.

Σε συνδυασµό µε τα εκτεταµένα προγράµµατα επιµόρφωσης στελεχών που εφαρµόσαµε (πολιτικές ακαδηµίες, summer school), πετύχαµε πολύ γρήγορα να ισοσκελίσουµε το πολιτικό έλλειµµα που είχαµε να αντιµετωπίσουµε και, σταδιακά, να το αντιστρέψουµε πλήρως.

Ολα όσα πετύχαµε –το «Αύριο», η ανταπόκριση των µέσων ενηµέρωσης στα δελτία Τύπου µας, η αύξηση της δηµόσιας παρουσίας των στελεχών µας, η διεθνής αναγνώριση µέσω της διοργάνωσης του συνεδρίου του YEPP στην Αθήνα και, τελικά, η σηµαντική άνοδος της Νέας ∆ηµοκρατίας στην «κάλπη» των νέων– θα είχαν µικρή αξία αν δεν είχαν συνέχεια. Γι’ αυτό και η κατακόρυφη άνοδος του αριθµού των µελών µας και των συνέδρων µας είναι στο τέλος της ηµέρας το πιο σπουδαίο από όσα καταφέραµε.

Την άλλη εβδοµάδα θα ανοίξει και τυπικά ένας καινούργιος κύκλος για την Οργάνωση. Εύχοµαι από την καρδιά µου και είµαι σίγουρος ότι θα είναι ακόµα καλύτερος, ακόµα πιο παραγωγικός. Κλείνοντας αυτό το σηµείωµα, οφείλω ένα µεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συνεργάτες µου αυτή την τριετία και σε όσους εκτός ΟΝΝΕ∆ µάς βοήθησαν να πάµε ένα βήµα (ή πολλά βήµατα) µπροστά. ∆εν λέω «αντίο», γιατί όσους βρεθήκαµε σε αυτή την οργάνωση ο τίτλος του ΟΝΝΕ∆ίτη συνεχίζει να µας ακολουθεί.

*Ο Κώστας Δέρβος είναι ο απερχόμενος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ