Με ιστορία που κρατάει από το μακρινό 1974, πάντα παράλληλη με αυτή της Νέας Δημοκρατίας, η ΟΝΝΕΔ είναι παραδεκτό από φίλους και εχθρούς, προσκείμενους ιδεολογικά αλλά και πολιτικούς αντιπάλους, η μαζικότερη, η πιο ενεργή και με μεγαλύτερη απήχηση νεολαία πανελλαδικά και διαχρονικά.

Ήταν και είναι πάντα αρωγός στους αγώνες του κόμματος. Δίνει καθημερινούς αγώνες στους δρόμους, στα αμφιθέατρα, όπου χτυπάει η καρδιά της νεολαίας. Πλέον, ακολουθώντας τα σημεία των καιρών, έχει καταλυτική παρουσία και στο διαδίκτυο και δη και στα Social Media.

Η οργάνωση όμως είχε κατά καιρούς τα πάνω της και τα κάτω της. Τις καλές και κακές της στιγμές. Στο πιο μακρινό παρελθόν, οι κρίσεις αυτές είχαν περιοριστεί μόνο σε επίπεδο αξιών. Είχαμε κατηγορηθεί για ακραίες συμπεριφορές, για απαξίωση των ιδεολογικών μας αξιών, για ενασχόληση μόνο με εκδηλώσεις διασκέδασης.

Βέβαια, όσοι έχουμε ασχοληθεί ενεργά και πραγματικά με την ΟΝΝΕΔ και τη μεγάλη μας αγάπη, τη ΔΑΠ, γνωρίζουμε πως αυτά ήταν απλά η μισή αλήθεια. Η ΟΝΝΕΔ και η ΔΑΠ ανέκαθεν ήταν πρωτοπόρες. Πάντα οι προτάσεις μας ήταν πολύ μπροστά από την εποχή τους. Εμείς ήμασταν οι πρώτοι που μιλήσαμε, μέσα σε Πανεπιστημιακό χώρο μάλιστα, για την κατάργηση του ασύλου. Εμείς ήμασταν οι πρώτοι που μιλήσαμε για μη κρατικά Πανεπιστήμια. Εμείς ήμασταν οι πρώτοι που μιλήσαμε για τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα και το Πρόγραμμα Erasmus. Εμείς ήμασταν οι πρώτοι που μιλήσαμε για πανεπιστημιακή φύλαξη. Ποτέ η ΟΝΝΕΔ δεν έχασε τη μαζικότητά της και ποτέ δε χειραγωγήθηκε. Ασκούσε κριτική ακόμα και στην ίδια την Νέα Δημοκρατία όταν και όποτε έκρινε ότι αυτό θα ήταν προς όφελος των νέων. Αυτά είναι που βλέπουν οι φοιτητές και οι νέοι γενικότερα, αυτά αναγνωρίζουν με αποτέλεσμα η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ να είναι η πρώτη δύναμη στα Ελληνικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ από το 1987 αδιάκοπα.

Αυτό που ίσως δε μπορέσαμε να ελέγξουμε τα χρόνια αυτά, ήταν ότι λόγω της μαζικότητας της οργάνωσης, υπήρχαν κομμάτια που δεν ελέγχθηκαν με τον ενδεδειγμένο τρόπο. Υπήρχαν μέλη που ίσως δεν ήταν οι καλύτεροι πρεσβευτές της οργάνωσης και την εξέθεταν, δίνοντας τροφή στους επικριτές μας, μέσα και έξω από την οργάνωση να μας ρίξουν λάσπη και να μας βάλουν ταμπέλες.

Αυτή η κρίση έφτασε στο απόγειό της απότομα το 2016 όταν ο πρόεδρος του κόμματος πήρε και την απόφαση για επανίδρυση. Υπήρξαν συμπεριφορές που πλήγωσαν την οργάνωση και απομάκρυναν πολύ μεγάλη μερίδα του κόσμου μας.

Σήμερα, με πάνω από 70.000 μέλη σε όλη την Ελλάδα και με την ιδεολογία μας μπροστά, η νέα γενιά οννεδιτών και δαπιτών έχει τη χρυσή ευκαιρία να γυρίσει σελίδα και να γίνει ο βασικός πυλώνας της μάχης της Νέας Δημοκρατίας για την επανίδρυση του κράτους. Για τη δημιουργία ενός κράτους ικανού να κρατήσει τους νέους εντός Ελλάδας και με βάσεις να υποδεχθεί τα λαμπρά μυαλά των Ελλήνων που μας κάνουν υπερήφανους με τα επιτεύγματά τους στο εξωτερικό.

Εύχομαι σε όλους τους ΟΝΝΕΔίτες και ΔΑΠίτες καλές εργασίες στο Συνέδριο της νεολαίας μας. Καλή επιτυχία σε όλους και είμαι σίγουρος πως η εκλογή του νέου Προέδρου ΟΝΝΕΔ θα ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών.

*Αποστόλης Μπακόλας

Πρώην Γραμματέας ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

Μέλος Π.Ε. Νέας Δημοκρατίας

Οικονομολόγος