Με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Μάικ Πομπέο έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου στις 10:30 το πρωί, συνοδευόμενος από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ.

Στην αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου οι Μητσοτάκης και Πάιατ συνάντησαν τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα και τα υπόλοιπα μέλη των αντιπροσωπειών.

Με το… καλημέρα η τουρκική προκλητικότητα

Με το… καλημέρα της συνάντησης τους, ο έλληνας πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας. Ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, λέγοντας του πως «ευτυχώς ο καιρός δεν μας τα χάλασε».

Στη συνέχεια, προχώρησε στο «κυρίως πιάτο», με την Τουρκία να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας.

Στο ξεκίνημα κιόλας της συζήτησης έθεσε τις προκλήσεις της γείτονος χώρας και τις δραστηριότητές της στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο εκδηλώνονται κινήσεις που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο… Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας παραβιάζουν κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Η Κύπρος ζητά την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Προσδοκώ στη συμβολή των ΗΠΑ για ένα πιο εποικοδομητικό κλίμα συνεργασίας» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός δήλωσε «ευτυχής που η επίσκεψή σας πραγματοποιείται νωρίς, 3 μήνες μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης, και συμπίπτει με την λαϊκή εντολή για αλλαγή σελίδας στη χώρα».

Μιλώντας για την οικονομία ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «αφήνουμε πίσω τις δύσκολες ημέρες της κρίσης και αντιμετωπίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Οδεύουμε στην ανάκαμψη και λάβαμε μέτρα που την υπηρετούν βάζοντας τέλος στo capital controls, προωθούνται ταχύτατα οι ιδιωτικοποιηήσεις και θεσπίζονται ειδικά κίνητρα για τις ιδιωτικές επενδύσεις».

Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε το γεγονός ότι «ολοένα και περισσότεροι τουρίστες από τις ΗΠΑ επισκέπτονται την Ελλάδα» κάνοντας αναφορά και στην απόκτηση των ναυπηγίων στη Σύρο από την ONEX, το ενδιαφέρον της Pfizer να επενδύσει στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη αλλά και το έμπρακτο ενδιαφέρον των αμερικανικών επιχειρήσεων για το Ελληνικό.

«Σας καλοσωρίζω με αισθήματα φιλίας και εκτίμησης και μαζί σας χαιρετίζω το άνοιγμα του νέου κεφαλαίου στις σχέσεις των δύο χωρών» ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του ο κ. Μητσοτάκης.

Πομπέο: Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας

Ο ρόλος της Ελλάδας «στην γεωγραφική περιοχή, με πολλά να συμβαίνουν, μια ενεργή περιοχή» αποτελεί πυλώνα σταθερότητας τόνισε ο Μάικ Πομπέο στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ σημείωσε πως αμερικανικές εταιρίες είναι έτοιμες να έρθουν, να επενδύσουν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

«Γίνονται πολύ σπουδαία πράγματα, όλα πηγαίνουν καλά και δουλεύουμε πολύ σκληρά, οι μηχανές έχουν ανάψει για τα καλά. Οι σχέσεις των δύο χωρών μας είναι στο απόγειο, ποτέ δεν ήταν ισχυρότερες και προσβλέπω στο μέλλον», είπε ο κύριος Πομπέο και επισήμανε ότι «οι αμερικανικές εταιρίες είναι έτοιμες να έρθουν, να επενδύσουν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας».

Επίσης, επισήμανε πως θα συζητηθεί ο ρόλος της Ελλάδας «στην γεωγραφική περιοχή, που είναι πολύ δυναμική, με πολλά να συμβαίνουν, μια ενεργή περιοχή, και είμαστε εδώ να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα να διατηρήσει το ρόλο της σαν πυλώνας σταθερότητας».

Η συνάντηση των Μητσοτάκη-Πομπέο διήρκεσε περίπου μία ώρα.