Δύσκολη και μαραθώνια ήταν η ακρόαση του Μαργαρίτη Σχοινά για τον διορισμό του ως αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αρμοδιότητα την Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής. Ο κ. Σχοινάς αντιμετώπισε σκληρή κριτική για τον τίτλο του χαρτοφυλακίου του από τις περισσότερες πολιτικές ομάδες – ανάμεσά τους και αυτή στην οποία εντάσσεται ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης.

Πληροφορίες του protothema.gr αναφέρουν μάλιστα ότι ο Κώστας Αρβανίτης ήταν έτοιμος να προχωρήσει σε μία «ανίερη συμμαχία» με την ακροδεξιά για να μπλοκάρουν την υποψηφιότητα του Μαργαρίτη Σχοινά.

Μάλιστα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να δικαιολόγησε την απόφασή του λέγοντας ότι ο κ. Σχοινάς «δεν πιστεύει ούτε ο ίδιος στον τίτλο του χαρτοφυλακίου του». Τον κατηγόρησε ακόμη ότι ακολουθεί την εθνική πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αντιμετώπιση προσφύγων και μεταναστών. Τέλος, είπε ακόμη ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σχοινάς δεν ανέφερε τίποτε για την εσωτερική ασφάλεια της ΕΕ.

Η υποψηφιότητα του Μαργαρίτη Σχοινά τελικά εγκρίθηκε, παρά τις (μη δεσμευτικές) αντιρρήσεις από Φιλελεύθερους και Σοσιαλδημοκράτες για τον τίτλο του χαρτοφυλακίου. Ωστόσο, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, μόνο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αυτός της Ακροδεξιάς θέλησαν να απορρίψουν την υποψηφιότητά του.

Αντιθέτως, θετική ήταν η ψήφος του Τουρκοκύπριου Νιαζί Κιζιλγιουρέκ που εκλέχτηκε στην Κύπρο με το ΑΚΕΛ, το οποίο είναι στην ίδια ευρωκοινοβουλευτική ομάδα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εξήγησε μάλιστα ότι ως εκλεγμένος στην Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να καταψηφίσει έναν έλληνα υποψήφιο.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα του protothema.gr, η στάση του κ. Κιζιλγιουρέκ ανάγκασε τελικά τον κ. Αρβανίτη να αλλάξει την ψήφο του.

Η απάντηση του Κώστα Αρβανίτη: Ενιαία απείχε η ομάδα της GUE/NGL

Η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δημοσίευσε ανακοίνωση, την οποία αναδημοσίευσε ο Κώστας Αρβανίτης στο Facebook, όπου εξηγείται ότι ο Κώστας Αρβανίτης είχε επιλέξει εξαρχής να ψηφίσει αποχή για την υποψηφιότητα του Μαργαρίτη Σχοινά.



Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η ευρωομάδα GUE NGL – στην οποία συντονιστές είναι ο Κώστας Αρβανίτης και ο Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, «δηλώνει και πάλι κατηγορηματικά ότι ψήφισε ενιαία αποχή». Ο λόγος για την στάση αυτή της GUE NGL είναι ότι «δεν είναι δυνατόν να στηριχθεί η υποψηφιότητα του κυρίου Σχοινά, καθώς υπήρχε απόλυτη διαφωνία με τον τίτλο του χαρτοφυλακίου του».

Συμπληρώνεται έπειτα ότι: «η θέση του Νιγιαζί Κιζίλγιουρεκ ήταν επίσης αποχή. Άλλωστε επί της διαδικασίας, δεν ψηφίζει κάθε ευρωβουλευτής ξεχωριστά, αλλά κάθε Ευρωομάδα ενιαία. Όλες οι ενέργειες της GUE NGL αποφασίζονταν με απόλυτη συμφωνία».

Η ευρωομάδα GUE NGL υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε καμία συμφωνία με την ακροδεξιά, καθώς «οι ευρωβουλευτές της GUENGL είχαν αποφασίσει να μην καταψηφίσουν τον Μαργαρίτη Σχοινά, ακριβώς για να μην ταυτιστούν με την ακροδεξιά, η οποία τον καταψήφισε ενώ συμφωνούσε μόνο με τον τίτλο του».

Παρατίθεται, τέλος, ανακοίνωση στα αγγλικά και στα ελληνικά από την απόφαση της GUE NGL το πρωί της Παρασκευής όπου αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους η ευρωομάδα επέλεξε την αποχή.