Χωρίς υπουργούς αναμένεται να διεξαχθεί η αυριανή συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis. Το ενδιαφέρον εντοπίζεται στην ομιλία που θα κάνει από βήματος Βουλής ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ο οποίος από την πρώτη στιγμή έχει διαμηνύσει ότι επιθυμεί να έρθει και να μιλήσει στη Βουλή και όχι να στείλει υπόμνημα.

Όσον αφορά τις τοποθετήσεις βουλευτών τώρα οι ομιλητές θα είναι συγκεκριμένοι αφού δεν θα ανοίξει κατάλογος για τοποθετήσεις βουλευτών και από τη Νέα Δημοκρατία έχουν ήδη επιλεγεί ο Θάνος Πλεύρης ως εισηγητής της πρότασης και οι βουλευτές Λιβανός, Μπούγας,Κελέτσης, Ζώη Ράπτη, Κώτσηρας και Υψηλάντης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ εισηγητής θα είναι ο Σπύρος Λάππας, και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ενώ ως ομιλητές ορίστηκαν οι κ.κ Ραγκούσης, Πολάκης και Γκιόλας.

Όπως έγραφε η Εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» το Σάββατο, στις μαρτυρίες τουλάχιστον δύο προσώπων που βρέθηκαν «απέναντι» από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον για τις επόμενες εξελίξεις στο «Ρασπούτιν-gate», με δικαστικές πηγές να επιμένουν πως ο κύκλος των ερευνών περί παρεμβάσεων στο δικαιοδοτικό έργο δικαστικών λειτουργών κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διευρυνθεί και σε άλλες υποθέσεις, πλην της Novartis.
Πρόκειται για δύο εισαγγελικούς λειτουργούς που στα χρόνια της παντοδυναμίας του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης βρέθηκαν στο περιθώριο. «Δεν είναι οι μόνοι», λένε καλά γνωρίζοντες τον χώρο της Δικαιοσύνης στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», «αλλά αποτελούν, ίσως, τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις». Από τη μία βρίσκεται η εισαγγελέας Εφετών, Γεωργία Τσατάνη, η οποία με αναφορά της κατήγγειλε τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης πως έκανε παρεμβάσεις στο δικαιοδοτικό της έργο στο πλαίσιο των ερευνών που διενεργούσε με επίκεντρο τον επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο.

Η ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ
Από την άλλη, δικαστικές πηγές επιμένουν πως κρίσιμη θα είναι και η πιθανή μαρτυρία του εισαγγελέα Εφετών, Παναγιώτη Αθανασίου. Ο κ. Αθανασίου, έπειτα από παραμονή τεσσάρων ετών στη θέση του επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας, αντικαταστάθηκε από τη συνάδελφό του Μαριάννα Ψαρουδάκη με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, τον Ιούνιο του 2017. Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου ελήφθη ομόφωνα σε μια συνεδρίαση όπου συμμετείχαν η τότε πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, και η τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου. Μάλιστα, η τελευταία είχε ζητήσει να παραλειφθεί και να μην προαχθεί ο κ. Αθανασίου στη θέση του εισαγγελέα Εφετών. Τελικά, η Ολομέλεια με μεγάλη πλειοψηφία τον προήγαγε σε εισαγγελέα Εφετών, εξαίροντας το έργο του.