Στο τελευταίο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ με την ιδιότητα του Επιτρόπου για τη Μετανάστευση προσήλθε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο Έλληνας επίτροπος είπε ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν πολλά για το θέμα, «αλλά οφείλουμε να μείνουμε σε εγρήγορση και να συνεργαστούμε για να ξεπεράσουμε όλες τις προκλήσεις».

«Σήμερα θα συζητήσουμε το αποτέλεσμα της συνάντησης της Μάλτας και θα κάνουμε απολογισμό των γεγονότων σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, στο Αιγαίο και στην αποκαλούμενη Δυτική Μεσογειακή οδό. Το άλλο θέμα συζήτησης σήμερα θα είναι η ασφάλεια. Καλούμεθα να αντιμετωπίσουμε νέες προκλήσεις και να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι. Θα συζητήσουμε τις υβριδικές απειλές, τις νέες τεχνολογίες που συνδέονται με την τρομοκρατία και στο τέλος θα συζητήσουμε την εξτρεμιστική ακροδεξιά βία. Έχουμε μια πολύ σημαντική συνάντηση σήμερα και ανυπομονώ να εξασφαλίσω τη συμμετοχή όλων των κρατών μελών στις προσπάθειές μας να διαχειριστούμε πρώτα απ 'όλα τη μετανάστευση» τόνισε.

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι χρειάζεται όλα τα κράτη-μέλη να δείξουν περισσότερη αλληλεγγύη και ευθύνη μεταξύ τους για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

«Η μετανάστευση, είτε μας αρέσει είτε όχι, θα είναι ένα από τα κορυφαία ζητήματα παγκοσμίως. Η ΕΕ έχει αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες τα τελευταία χρόνια, δεν είμαστε εκεί που ήμασταν πριν από 5 χρόνια. Πρέπει όμως να συνεχίσουμε να δείχνουμε αλληλεγγύη μεταξύ μας, να αντιμετωπίζουμε με αξιοπρεπή τρόπο αυτούς τους ανθρώπους, να σώζουμε ζωές, να συνεχίσουμε να καταπολεμούμε τα εγκληματικά δίκτυα διακινητών με αποτελεσματικότερο τρόπο και να δημιουργούμε ένα ασφαλές περιβάλλον για τις κοινωνίες μας και για όλους αυτούς τους ανθρώπους. Πρέπει να εργαστούμε γι αυτό και η αλληλεγγύη είναι ιδιαίτερα σημαντική σήμερα και όχι μόνον.»