Στη Σόφια αναμένεται να μεταβεί προσεχώς ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης.

Αντικείμενο της επίσκεψης, σύμφωνα με το IBNA, είναι η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για την κατασκευή και λειτουργία του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας, Interconnector Greece Bulgaria – IGB.

Παράλληλα, προβλέπεται η υπογραφή του συμφώνου μετόχων (Shareholders Agreement) καθώς και η συμφωνία δανειοδότησης του έργου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (European Investment Bank – EΙB).

Αναμένεται, ακόμη, να συζητηθεί το εξίσου κρίσιμο ζήτημα του target model και της σύζευξης των αγορών ηλεκτρισμού των δύο χωρών, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων.

Η σημασία μίας τέτοιας εξέλιξης είναι εξαιρετική καθώς η ενοποίηση των δύο αγορών αποτελεί προϋπόθεση για να ακολουθήσει στην συνέχεια η δημιουργία μίας περιφερειακής αγοράς ηλεκτρισμού, κύριος στόχος της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής.

Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός IGB, μήκους 182 χλμ. θα συνδέει την Κομοτηνή με την Stara Zagora δημιουργώντας ένα δεύτερο σημείο σύνδεσης των δικτύων φυσικού αερίου της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, πέραν του Σιδηροκάστρου. Ο IGB, ο οποίος θα έχει δυναμικότητα 5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, αρχικά προβλέπεται να λειτουργήσει μεταφέροντας ποσότητες της τάξης των 3 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως.