«Η Τουρκία επειδή είναι απομονωμένη για αυτό καταφεύγει σε πολεμικές επιχειρήσεις, δεν μπορεί με άλλο τρόπο να επηρεάσει τις εξελίξεις για παράδειγμα στη Συρία. Επειδή είναι απομονωμένη από τους παραδοσιακούς συνεργάτες της έχει καταφύγει στη Ρωσία. Αυτά εμάς δεν μας καθησυχάζουν, είναι ρευστό το διεθνές σκηνικό και στην Ευρώπη και με τις ΗΠΑ» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Πρόδρομος Προδρόμου.

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Εν Αθήναις» του Γιώργου Τράγκα, ο κ. Προδρόμου σημείωσε: «Εμείς έχοντας να κάνουμε με αυτό το διεθνές σκηνικό μαζί με την ελληνική κυβέρνηση προσπαθούμε να μεγιστοποιήσουμε τα μέσα, τους μοχλούς αντίδρασης που έχουμε».

Αναφερόμενος στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, ο Κύπριος αξιωματούχος τόνισε: «Είναι σημαντικό ότι μια χώρα όπως η Αίγυπτος- δεν μιλάω για την Ελλάδα είναι αυτονόητο- στέκεται τόσο αποφασιστικά και αυτό παίζει ρόλο γιατί ήδη η Τουρκία είχε ενοχληθεί όταν έγινε η τριμερής των υπουργών Εξωτερικών με την Αίγυπτο στη Νέα Υόρκη. Και ο λόγος είναι γιατί η Αίγυπτος έχει ένα σημαίνοντα ρόλο μέσα στον ισλαμικό κόσμο, εκτός από τη γεωπολιτική θέση που έχει που είναι κλειδί, και όταν ο κο Ερντογάν προσπαθεί να παίξει το ρόλο του προστάτη του ισλαμικού κόσμου στην περιοχή σίγουρα χαλάνε αυτά τα σχέδια με την Αίγυπτο να είναι στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας.»

Ερωτηθείς για την πρόταση Αναστασιάδη για μοίρασμα των φυσικών πόρων της Κύπρου:

«Ο πρόεδρος επανέλαβε αυτό το οποίο είναι ήδη συμφωνημένο στα πλαίσια των συγκλίσεων στις διαπραγματεύσεις ότι δηλαδή στο ομοσπονδιακό κράτος βεβαίως μέσα στην Κυπριακή δημοκρατία οι τουρκοκύπριοι έχουν το μερίδιο που θα τους αναλογεί, ο Πρόεδρος απλώς για να αποστομώσει ή να απενεργοποιήσει αυτή την προπαγάνδα της Τουρκίας πρότεινε από τώρα να γίνει ένας δεσμευμένος λογαριασμός στο όνομα των Τουρκοκυπρίων για να μη λεει η Τουρκία ότι σφετερίζονται οι ελληνοκύπριοι τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων. Αυτό δεν έχει να κάνει σε καμία περίπτωση με παζάρι μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου. Μιλάμε για τους Τουρκοκύπριους τι τους αναλογεί, κανείς δεν θα τους το στερήσει, ούτε αυτά που κάνει τώρα η Κυπριακή Δημοκρατία με τις μεγάλες διεθνείς εταιρείες είναι εις βάρος των Τουρκοκυπρίων. Εμείς έχουμε νομοθεσία, ήδη ισχύει, καμία κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να διαθέσει κατά βούληση τα έσοδα, όποια και αν είναι όταν έρθουν, αλλά θα προβλέπεται μια διαδικασία ενός επενδυτικού ταμείου σύμφωνα με το Νορβηγικό μοντέλο κλπ. Σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος είπε ότι εγώ διασφαλίζω τους Τουρκοκυπρίους ακόμα και χωρίς λύση.

Υπάρχουν κανόνες στην συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών εάν η Τουρκία συγκατανεύσει να συμπεριφερθεί λογικά, όχι μόνο με την Κύπρο και με τα άλλα κράτη της περιοχής, θα μπορέσει να επωφεληθεί στο μέτρο που της αναλογεί, όχι παίρνοντας τους φυσικούς πόρους των άλλων.»