Ο τίτλος από την ταινία του Σίντνεϊ Πόλακ «Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν» ταιριάζει γάντι στην παρασκηνιακή μεθόδευση που εκπονεί ο Αλ. Τσίπρας στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να θέσει εκτός ηγετικής ομάδας την παλαιά φρουρά του κόμματος ή, αλλιώς, όσους παριστάνουν τους «ισόβιους» θεματοφύλακες της Κουμουνδούρου. Δηλαδή, το ιστορικό ιερατείο του κόμματος, το οποίο εδώ και καιρό έχει ούτως ή άλλως αποδοκιμάσει δημοσίως, θεωρώντας πως αποτελεί «βαρίδι» στο σχέδιό του, διότι με τη νοοτροπία της «Ιεράς Εξέτασης» που το διέπει δεν διευκολύνεται η προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ με το «κοινωνικό εκκλησίασμα» των λαϊκών ανθρώπων που ψηφίζουν τη «σύγχρονη Αριστερά».


Κατά το σκεπτικό του Αλ. Τσίπρα, η ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τη διαδικασία της οργανωτικής ενδυνάμωσής του -και των αντίστοιχων αλλαγών που θα καθορίσουν τη νέα του πολιτική φυσιογνωμία- θα πρέπει να αποτυπωθεί και σε επίπεδο ηλικιακής ανανέωσης του κόμματος, ώστε η Κουμουνδούρου να μη θυμίζει «πολιτικό μαυσωλείο» και, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό, να «περιοριστεί» το «παραγοντιλίκι» όλων εκείνων που διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο στα όργανα του κόμματος με τον «αέρα» του ιστορικού στελέχους.

Στην παρούσα φάση, το σχέδιο του Αλ. Τσίπρα να θέσει εκτός ηγετικού «παιχνιδιού» πολλά ιστορικά στελέχη του κόμματος αποτυπώνεται στη σύνθεση της σκιώδους κυβέρνησης που έχει στήσει, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως η τελική φάση των «εκκαθαρίσεων» θα δρομολογηθεί στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές του έτους.

Τον πρώην γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Βίτσα με εύσχημο τρόπο τον «καθαίρεσε» από τον στενό πυρήνα της ηγετικής ομάδας της Κουμουνδούρου, ορίζοντάς τον αντιπρόεδρο της Βουλής. Σημειωτέον πως τον Δ. Βίτσα τόσο η ομάδα των «53+», δηλαδή Ευκλ. Τσακαλώτος, Τ. Χριστοδουλοπουλου και Θ. Δρίτσας, όσο και άλλα ιστορικά στελέχη της Κουμουνδούρου, δηλαδή η «τρόικα» Βούτσης - Σκουρλέτης- Φίλης, μετά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές επιχείρησαν να τον «επιβάλουν» στη θέση του γραμματέα της Κ.Ο.

 

 

«ΑΦΑΝΤΟΙ»

 Επίσης «άφαντοι» από το κάδρο της τρέχουσας ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς κάποιον σημαντικό ή σημαίνοντα ρόλο, είναι τόσο ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης όσο και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως τα ονόματά τους περιλαμβάνονται στην «άτυπη» λίστα «προγραφών» που έχει φτιάξει ο Αλ. Τσίπρας για να μην τους έχει στα πόδια του στα νέα όργανα που θα εκλεγούν μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Στην κατηγορία των εν δυνάμει «αποκλεισμένων» από τη νέα ηγετική ομάδα που θέλει να δημιουργήσει ο Αλ. Τσίπρας ως αρχηγός του «μετασχηματισμένου» ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται οι Θ. Δρίτσας, Τ. Χριστοδουλοπούλου, Ν. Φίλης, Χ. Παπαδόπουλος, Δ. Παπαδημούλης, Γ. Μπαλάφας, καθώς και πολλά μέλη της Κ.Ε. που ηλικιακά ανήκουν στην «κοινότητα» των 60 και άνω.


Η επιλογή του Αλ. Τσίπρα να μοιράσει πρωταγωνιστικούς ρόλους στη γενιά των 30άρηδων και των 40άρηδων του ΣΥΡΙΖΑ σε κοινοβουλευτικό, κομματικό, αλλά και επικοινωνιακό επίπεδο, μοιραία οδηγεί στην «απομόνωση» δικών του ανθρώπων, που είναι μιας ηλικίας αναντίστοιχης με το προφίλ που θέλει να παρουσιάσει. Ετσι, λοιπόν, στενοί του φίλοι και συνεργάτες, όπως οι Θ. Καρτερός, Αλ. Φλαμπουράρης και Αρ. Μπαλτάς, βρίσκονται εδώ και καιρό στο περιθώριο των εξελίξεων.

Συνομιλούν μαζί του, αλλά η άποψή τους δεν έχει αποφασιστικό χαρακτήρα, όπως συνέβαινε παλαιότερα, όταν έλυναν και έδεναν ο καθένας στον τομέα του. Θύματα των «προεδρικών προγραφών» είναι και στελέχη που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, τα οποία, ενώ τα προηγούμενα χρόνια διαδραμάτιζαν «ηγετικό ρόλο» στις εσωκομματικές εξελίξεις της Αριστεράς, τώρα έχουν πέσει στη ζώνη της «ανυποληψίας» και νιώθουν «αποσυνάγωγοι». Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του πρώην υπουργού Π. Κουρουμπλή, του πρώην βουλευτή Γ. Μιχελογιαννάκη, του Ν. Αθανασίου και άλλων, που απώλεσαν την «ΠΑΣΟΚική» τους αίγλη με το που ο Αλ. Τσίπρας έκανε «νέες μεταγραφές» στο κόμμα. Οπως τον Γ. Ραγκούση και τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ