Η βουλευτής της ΝΔ, κα Ζωή Ράπτη, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1 Fm, στην εκπομπή «Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη» με το δημοσιογράφο Θανάση Φουσκίδη, για την υπόθεση Novartis αλλά και για το θέμα της ψήφου των απόδημων Ελλήνων.

Πιο συγκεκριμένα η κα. Ράπτη αναφερομένη στην κριτική που δέχτηκε η κυβέρνηση ότι δεν δόθηκε η δέουσα σημασία για την υπόθεση Novartis είπε αναλυτικά ότι «Σαφώς θα δόθηκε η δέουσα σημασία και ουσιαστικά η Βουλή κατά το σύνταγμα και κατά τον κανονισμό της Βουλής έχει την πρωτοβουλία για να κινήσει τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής. Άρα όλοι οι βουλευτές ήταν παρόντες στα έδρανα».

«Δεν υπάρχει «χαλαρή» επιχειρηματολογία, εδώ υπάρχουν νομικά επιχειρήματα και υπάρχει θεσμική συνταγματική διαδικασία. Η θεσμική συνταγματική διαδικασία επιβάλλει η συζήτηση να γίνεται στη Βουλή, επιβάλλει να συστήνεται προκαταρκτική επιτροπή όταν υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων και εδώ υπήρξαν σαφείς ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων εκ μέρους του κ. Παπαγγελόπουλου, αυτό έγινε κατά την άσκηση των καθηκόντων του και για αυτό το ζήτημα ήρθε με την πρόταση των 30 βουλευτών στη Βουλή και έχει ληφθεί η απόφαση ούτως ώστε να συσταθεί πλέον επισήμως η προανακριτική επιτροπή και θα δουλέψει το έργο που έχει να κάνει για τους επόμενους τουλάχιστον δύο μήνες που θα είναι να εξετάσει μαρτυρικές καταθέσεις, να εξετάσει κουκουλοφόρους και μη μάρτυρες, να εξετάσει τα έγγραφα και από εκεί και πέρα να καταλήξει στο εάν υπάρχουν ενδείξεις για την τέλεση των αδικημάτων αυτών και να αποφασίσει την ασκηση της ποινικής δίωξης και να παραπέμψει ή όχι του κ. Παπαγγελόπουλο σε Ειδικό Δικαστήριο. Κατά τη συζήτηση που θα γίνει στην προανακριτική δεν αποκλείεται να προκύψουν και άλλα αδικήματα πέραν αυτών των συγκεκριμένων αδικημάτων για τα οποία αυτή τη στιγμή υπάρχουν σαφείς ενδείξεις τόσο κατά του κ. Παπαγγελόπουλου όσο και κατά άλλων προσώπων εάν υπάρχουν έγγραφα και μάρτυρες που να το αποδεικνύουν. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να περιμένουμε ότι ενδεχομένως και άλλοι θα είναι υπόλογοι για τυχόν παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη εάν και εφόσον έχουν υποπέσει σε τέτοιο αδίκημα».

Και συνέχισε λέγοντας πως «Η χρήση και το να επιμείνουμε σε αυτές τις καταθέσεις γιατί βάσει αυτών των καταθέσεων φέρνουμε την υπόθεση στη Βουλή, είναι μια έμπρακτη απόδειξη ότι εμείς δεν προαποφασίζουμε διώξεις, δεν επιστρατεύουμε ψευδομάρτυρες, δεν στήνουμε κάλπες να σπιλώνουμε πολιτικούς αντιπάλους αν δεν υπάρχουν στοιχεία. Εδώ υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία ήρθαν ενυπόγραφα με καταθέσεις και μαρτύρων που έχουν καταθέσει ότι πράγματι πιέζονταν από παράγοντες προκειμένου να καταθέσουν εναντίον των πολιτικών προσώπων, ένας από αυτούς ήταν ο κ. Μανιαδάκης, και όλα αυτά θα εξεταστούν».

Αναφορικά με το θέμα της ψήφου των αποδήμων και αν θα υπάρξουν συγκλίσεις για να φτάσουν τους 200 ψήφους η βουλευτής της ΝΔ σχολίασε ότι «Είναι το ζητούμενο, και ο Πρωθυπουργός θα δει τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων ούτως ώστε να καταλήξουμε σε ένα νομοσχέδιο το οποίο είναι ευχής έργον να ψηφιστεί και από τους 300. Ο Πρωθυπουργός είναι ανοιχτός σε συζήτηση, είναι ανοιχτός στη σύνθεση να γίνεται μόνο δεκτή μια βασική δημοκρατική και συνταγματική αρχή ότι η ψήφος των Ελλήνων είναι ισότιμη. Δηλαδή έχει την ίδια πολιτική βαρύτητα και δεν μπορούν να γίνουν διακρίσεις σε βάρος κανενός».

Ενώ η κα. Ράπτη αναφέρθηκε και στην επιστολική ψήφο που λειτουργεί σε όλα τα ευνοούμενα κράτη. «Η επιστολική ψήφος λειτουργεί σε όλα τα ευνομούμενα κράτη από εκεί και πέρα αυτά τα ειδικότερα ζητήματα θα συζητηθούν και με τους συνταγματολόγους και το λεω αυτό γιατί πραγματικά πρέπει να βρεθεί ένας κοινός τόπος ούτως ώστε να έχουμε ένα νομοσχέδιο που θα καλύψει και τους 300 βουλευτές. Είναι ώριμο πλέον από την ίδια την κοινωνία το να δοθεί η ψήφος στους ανθρώπους μας οι οποίοι ζούνε πλέον στο εξωτερικό» είπε η βουλευτής.