Δε χρειάζεται να είναι ειδικός κάποιος προκειμένου να αντιληφθεί τη σημασία των επενδύσεων στη χώρα μας. Οι επενδύσεις μπορούν να δημιουργήσουν ένα θετικό σοκ και θεαματικά οφέλη στην ελληνική οικονομία. Η πολλαπλασιαστική τους δύναμη σε κάθε τομέα εθνικής ανάπτυξης είναι ανυπολόγιστη και ορθά η κυβέρνηση προτάσσει στην πολιτική της ατζέντα ένα νόμο που μπορεί να είναι σύνθημα-πρόσκληση για κάθε Έλληνα και ξένο επενδυτή.

Η λογική και η αρχιτεκτονική του νέου νόμου για τις επενδύσεις είναι πολύ απλή. Να ξεφύγει η χώρα από τη διαχείριση της κρίσης και να περάσει στη διαχείριση της ευκαιρίας. Να δώσει μια νέα πνοή και να κάνει την Ελλάδα έναν προορισμό διεθνών και εγχώριων κεφαλαίων, προκειμένου να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη, αισθητή για όλους τους συμπολίτες μας, που θα αναπτύξουν μεγαλύτερη επιχειρηματικότητα και θα βρούνε περισσότερες και καλύτερες δουλειές. Άλλωστε, η στροφή των επενδυτών προς την Ελλάδα έχει ήδη αρχίσει, μεγάλα ονόματα πολυεθνικών (όπως η Pfizer στη Θεσσαλονίκη) βάζουν βάση στη χώρα.

Με το νομοσχέδιο «Επενδύω Στην Ελλάδα» ξεκινά η υλοποίηση της υπόσχεσης που δώσαμε στους πολίτες και στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας. Με σαρωτικές παρεμβάσεις που διαμορφώνουν γόνιμο έδαφος και φιλικό κλίμα για την προσέλκυση επενδύσεων, αφήνουμε πίσω μια πενταετία θολού στίγματος και φοβικότητας, ξεπερνάμε τις αγκυλώσεις, τη γραφειοκρατία, τα εμπόδια και περνάμε σε μια νέα εποχή που θα επιτρέψει στη χώρα μας να αξιοποιήσει τα μοναδικά της πλεονεκτήματα. Ο στόχος να γίνουμε η Ιρλανδία της Νότιας Ευρώπης είναι πλέον για πρώτη φορά μετά από χρόνια ορατός.

Το «Επενδύω στην Ελλάδα» δεν είναι απλά ένας νέος νόμος. Είναι μια νέα αντίληψη. Είναι η ανάγκη οι αδειοδοτικές διαδικασίες να είναι οικονομικότερες και ταχύτερες, να αυξηθούν τα κίνητρα για την εγκατάσταση επιχειρήσεων και την προσέλκυση επενδύσεων εκατομμυρίων ευρώ, να μπουν πραγματικές δικλείδες ασφαλείας για την αποτροπή της αδήλωτης εργασίας, που στερεί μισή μονάδα (!) από το ΑΕΠ της χώρας μας ετησίως, να προχωρήσει για πρώτη φορά ο εκσυγχρονισμός της διοικητικής δικαιοσύνης προσφέροντας σύγχρονες ψηφιακές λύσεις στη δαιδαλώδη δικαστική διαδικασία.

Η ροή των επενδύσεων στην Ελλάδα έχει ήδη ανοίξει. Γινόμαστε μια χώρα φιλική στις επενδύσεις. Με τις διατάξεις του νέου Νόμου, το ΑΕΠ πρόκειται να αυξηθεί κατά 5

μονάδες στην επόμενη δεκαετία και να αλλάξει η χώρα πορεία. Χαμηλοί φόροι και υψηλές επενδύσεις είναι δύο βασικοί πυλώνες ανάπτυξης της Ελλάδας που δημιουργούμε από τις 7 Ιουλίου. Από τις τελευταίες θέσεις των διεθνών οικονομικών δεικτών βαδίζουμε σταθερά προς τις πρώτες. Η Ελλάδα με τις αδύναμες επιδόσεις και το εχθρικό επιχειρηματικό περιβάλλον ανήκει στο παρελθόν.

Ο νέος Νόμος περιέχει όμως εκτός από ουσία και ένα σύνθημα για όλους όσοι έχουν την Ελλάδα σε αναμονή στη λίστα των επενδυτικών τους σχεδίων. Είναι νομίζω χρυσή ευκαιρία να κάνουμε αυτό το σύνθημα, σημαία της εθνικής οικονομικής πολιτικής. Για να μπορούν ξένα και ελληνικά κεφάλαια, που άρχισαν ήδη να επιστρέφουν, όταν ρωτηθούν για τον δικό τους προορισμό να πουν «Επενδύω στην Ελλάδα»!