Στα Παραπολιτικά 90.1 και στην εκπομπή «Να ‘χαμε, να λέγαμε» με το δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο, μίλησε ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης.

Αναφορικά με το θέμα του Brexit ο κ. Φραγκογιάννης τόνισε ότι «τα πράγματα αλλάζουν από μέρα σε μέρα, σχεδόν από ώρα σε ώρα και δεν είναι ξεκάθαρη η εικόνα αυτή τη στιγμή».

«Εμείς πάντως σαν υπουργείο Εξωτερικών είμαστε προετοιμασμένοι και για no deal exit που σημαίνει ότι έχουμε κινητοποιήσει τις υπηρεσίες μας σε οτι αφορά το εμπόριο, τον τουρισμό, τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες, τη ναυτιλία, τα αγροτικά προϊόντα και το χρηματοπιστωτικό τομέα. Σίγουρα είναι δυσάρεστο...», εξήγησε ο ίδιος.
Σε ότι αφορά το εμπόριο ο κ. Φραγκογιάννης σημείωσε ότι «θα υπάρχουν δασμοί, άρα το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι μια τρίτη χώρα με την οποία θα πρέπει να λειτουργήσουμε». Ακόμη εξήγησε ότι «αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν καθυστερήσεις, θα υπάρχουν δασμολογικά καθεστώτα, θα υπάρχουν εκτελωνιακές υπηρεσίες που θα πρέπει να λειτουργήσουν για να μετακινηθούν τα προϊόντα από τη μια χώρα στη άλλη».

Για τις συνέπειες τις οποίες θα επιφέρει στην Ελλάδα είπε ότι: «Σε εμάς θα επηρεαστεί περίπου το 3.6% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών που αφορούν εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Στον τουρισμό θα έχουμε κάποιες επιπτώσεις που αφορά κυρίως τη μείωση του πραγματικού εισοδήματος των νοικοκυριών στο Ηνωμένο Βασίλειο άρα αυτό σε συνδυασμό με μια πιθανή άνοδο του πληθωρισμού πριν καταλήξει σε μια υποτίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της στερλίνας άρα μπορεί να έχουμε έμμεσες επιπτώσεις στον τουρισμό. Είναι σημαντικός ο τουρισμός στην Ελλάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο. Στη ναυτιλία επιδιώκουμε τη συμπερίληψη ενός ειδικού κεφαλαίου που αφορά τη μελλοντική εμπορική συμφωνία ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου μετά την Brexit εποχή».
Αναφορικά με τους Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο εξήγησε ότι «για τους Έλληνες φοιτητές υπάρχει μια μεταβατική περίοδος και θα δοθεί η δυνατότητα να μπορέσουν να εξαντλήσουν μια περίοδο με το σημερινό προνομιακό καθεστώς. Όσοι μπήκαν μέχρι και φέτος δεν θα έχουν καμία επίπτωση».

Για τα αγροτικά προϊόντα σημείωσε πως «στα αγροτικά προϊόντα και στα προϊόντα ονομασίας προέλευσης και γεωγραφικών ενδείξεων υπάρχει μια πρόνοια την οποία σύντομα το υπουργείο Εξωτερικών, εννοώ μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες πρόκειται να ανακοινώσει».

Όσον αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα υπογράμμισε ότι «υπάρχει μια περιορισμένη άμεση έκθεση που οφείλεται στις έμμεσες επιπτώσεις μιας σκληρής εξόδου γιατί μπορεί να υπάρξει μια επιδείνωση των συνθηκών χρηματοδότησης των τραπεζών με πιο αυστηρές οικονομικές συνθήκες και ενδεχομένως αρνητικές προοπτικές ανάπτυξης».

Στην ερώτηση για το αν τον ανησυχούν οι επιπτώσεις ενός άτακτου Brexit, ο κ Φραγκογιάννης απάντησε αρνητικά λέγοντας πως «η γνώμη του είναι ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε, αλλά να είμαστε προετοιμασμένοι».
Συγκεκριμένα είπε: «Δεν είναι λόγος ανησυχίας ή πανικού, πρέπει να γίνει μια κατάλληλη προετοιμασία και να λάβουμε τα μέτρα μας, κι ακριβώς αυτό κάνουμε στο υπουργείο των Εξωτερικών. Είχαμε ήδη δυο συναντήσεις, μια στη Θεσσαλονίκη και μια στην Αθήνα με τους αρμόδιους φορείς, τους ενημερώσαμε για όλες τις ενέργειες τις οποίες έχουμε κάνει, για όλη την προετοιμασία η οποία πρέπει να γίνει. Το αντιμετωπίζουμε, δεν πανικοβαλλόμαστε. Είναι μια τρίτη χώρα με την οποία θα πρέπει να συν-λειτουργήσουμε, και πιστεύω ότι πίσω από κάθε τέτοιου είδους δυσκολία κρύβεται και μια μικρή ευκαιρία. Ο πιο κατάλληλα προετοιμασμένος και ο πιο έτοιμος να λειτουργήσει με μια τρίτη χώρα είναι αυτός ο οποίος θα κερδίσει και το παιχνίδι».

Αναφορικά με την εξωστρέφεια του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε: «Με την εξωστρέφεια εννοούμε δυο-τρία πράγματα. Το πρώτο αφορά τη προσπάθεια την οποία κάνουμε στο υπουργειο Εξωτερικών για να στηρίξουμε ελληνικές επιχειρήσεις που θέλουν να διεθνοποιηθούν άρα μιλάμε για εξαγωγές, για πιθανές εξαγορές, για συγχωνέψεις, για εγκατάσταση σε ξένες αγορές. Το δεύτερο κομμάτι αφορά την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, και το τρίτο κομμάτι είναι η δημιουργία ενός θετικού κλίματος ώστε να βοηθήσουμε τους εξαγωγείς μας και τις ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και τους ξένους επιχειρηματίες να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους στην Ελλάδα».

Τέλος αναφερόμενος στις επενδύσεις τόνισε πως «οι μεγάλες επενδύσεις που αυτή τη στιγμή έχουν ήδη προχωρήσει είναι η επένδυση στο Ελληνικό που το χειρίζεται πλέον το υπουργείο Ανάπτυξης». Ακόμη επισήμανε ότι σημαντική επένδυση είναι και η η Pfizer «η οποία ανοίγει ένα τεχνολογικό κέντρο στην Θεσσαλονίκη και υπάρχουν πολλοί επενδυτές, πολλές επιχειρήσεις τόσο από την κεντρική Ευρώπη όσο και από την Αμερική που ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε τομείς της τεχνολογίας, του τουρισμού, των ακίνητων, των υποδομών».

Παράλληλα επισήμανε πως «οι μεγάλες επενδύσεις είναι κάτι το οποίο δε γίνεται μέσα σε 10 ή σε 20 μέρες, χρειάζεται ένας χρόνος προκειμένου να προσελκύσεις, να δώσεις τα κίνητρα που χρειάζονται, να δημιουργήσεις τις συνθήκες για να έρθουνε και τελικά να κλειστεί η συμφωνία».
«Δεν είμαι της άποψης ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις επιλέγουν ανάμεσα στο 14-15% του κατά πόσο δηλαδή οι φορολογικές ελαφρύνσεις θα είναι μικρότερες ή μεγαλύτερες από τη μια χώρα στην άλλη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εν κατακλείδι ο κ. Φραγκογιάννης τόνισε ότι «αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική σταθερότητα, οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή»..
«Όταν οι θεσμοί λειτουργούν και υπάρχουν αυτές οι τρεις προϋποθέσεις και μια εσωτερική αγορά για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, τότε μετράνε και οι φοροελαφρύνσεις και τα κίνητρα τα οποία δίνει μια χώρα», εξήγησε ο ίδιος.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι «αυτό που έχει πετύχει η κυβέρνηση στις 100 μέρες είναι να δημιουργήσει το πλαίσιο το οποίο βάζει τη χώρα στο χάρτη των επενδυτικών κέντρων».